Jump to content

Australian Imperial Ale(?)


JanŁaski

Recommended Posts

Dzień dobry. Powoli zamierzam (po 6 warkach) stworzyc coś według mojej receptury. Za cel wybrałem sobie zrobienie piwa na australijskich chmielach, pijalnego dla szerokiego grona odbiorców, o ekstrakcie początkowym ok. 18 BLG. Z użyciem Brewnessawymyśliłem coś takiego (na warkę 50L - w rzeczywistości robiłbym połowę)

Zasyp:

Pale Ale 18 kg

Pszeniczny 1 kg

Gotowanie: 70 min

Vic Secret 60 min

Galaxy - 10 min

Na zimno Galaxy na 3 dni

 

Czy w tym przepisie występują jakieś kardynalne błędy?  Co można poprawić?

Jeżeli ktoś lubi patrzeć na suwaczki, to odsyłam do https://brewness.com/pl/recipe/dwie-skaly-2/view

 

Link to comment
Share on other sites

18blg i 32ibu nie wygląda dobrze. 

Do tego ilość chmielu na aromat nawet na 20l nie jest zbyt wysoka.

Przy okazji - po co tworzysz recepturę na 50l, gdy z założenia chcesz robić 25?

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, punix napisał:

Przy okazji - po co tworzysz recepturę na 50l, gdy z założenia chcesz robić 25?

Zamierzam zrobić dwie warki. Ustawiłem to pod względem optymalizacji zakupów.

 

Ile zalecałbyś chmielu w takim razie?

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, JanŁaski napisał:

pijalnego dla szerokiego grona odbiorców, o ekstrakcie początkowym ok. 18 BLG

Wyjdzie z tego stosunkowo mocne piwo i nie wiem czy będzie on dla szerokiego grona - no ale zależy jakie masz grono :). Spróbuj na początek 13-14BLG będzie lepiej pijalne. 

Ja bym z samego pale alea nie robił ale to moje zdanie. Min 30% pilzneńskiego.

Ja chcesz intensywny chmiel w aromacie to daj też chmiel a 0 min, później do whirpoola na 80C i dwa razy na zimno. Pierwsza porcja w pierwszym dniu fermentacji druga po przelaniu na cichą na 3 dni.   

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, skazi napisał:

100g chmielu (w tym 20g na aromat i 30g na zimno) na 50L warkę?  Tyle to ja daję na 10L APA.

Zgadzam się, tego chmielu to jak na 10 litrów, chociaż nie wiem, co to miałby być za Australian Imperial Ale. W każdym razie z tym wyszłoby moim zdaniem słodowe, zapewne alkoholowe (nie wiem jak z kontrolą temperatury) niedostatecznie goryczkowe, a z takim hop rate to chmielowość prawie ak w Weizenie, czyli niemal żadna.

 

Przejrzyj może receptury na jakieś session IPA, zmień chmiele na australijskie i może być fajne, pijalne piwo.

Edited by Łachim
Napisałem "minut" zamiast "litrów"
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.