JanŁaski Opublikowano 4 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 Dzień dobry. Powoli zamierzam (po 6 warkach) stworzyc coś według mojej receptury. Za cel wybrałem sobie zrobienie piwa na australijskich chmielach, pijalnego dla szerokiego grona odbiorców, o ekstrakcie początkowym ok. 18 BLG. Z użyciem Brewnessawymyśliłem coś takiego (na warkę 50L - w rzeczywistości robiłbym połowę) Zasyp: Pale Ale 18 kg Pszeniczny 1 kg Gotowanie: 70 min Vic Secret 60 min Galaxy - 10 min Na zimno Galaxy na 3 dni Czy w tym przepisie występują jakieś kardynalne błędy? Co można poprawić? Jeżeli ktoś lubi patrzeć na suwaczki, to odsyłam do https://brewness.com/pl/recipe/dwie-skaly-2/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 18blg i 32ibu nie wygląda dobrze. Do tego ilość chmielu na aromat nawet na 20l nie jest zbyt wysoka. Przy okazji - po co tworzysz recepturę na 50l, gdy z założenia chcesz robić 25? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanŁaski Opublikowano 4 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 1 minutę temu, punix napisał: Przy okazji - po co tworzysz recepturę na 50l, gdy z założenia chcesz robić 25? Zamierzam zrobić dwie warki. Ustawiłem to pod względem optymalizacji zakupów. Ile zalecałbyś chmielu w takim razie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 4 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 4 minuty temu, JanŁaski napisał: pijalnego dla szerokiego grona odbiorców, o ekstrakcie początkowym ok. 18 BLG Wyjdzie z tego stosunkowo mocne piwo i nie wiem czy będzie on dla szerokiego grona - no ale zależy jakie masz grono :). Spróbuj na początek 13-14BLG będzie lepiej pijalne. Ja bym z samego pale alea nie robił ale to moje zdanie. Min 30% pilzneńskiego. Ja chcesz intensywny chmiel w aromacie to daj też chmiel a 0 min, później do whirpoola na 80C i dwa razy na zimno. Pierwsza porcja w pierwszym dniu fermentacji druga po przelaniu na cichą na 3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 4 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 (edytowane) 100g chmielu (w tym 20g na aromat i 30g na zimno) na 50L warkę? Tyle to ja daję na 10L APA. Edytowane 4 Lutego 2021 przez skazi Yuri 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 (edytowane) Godzinę temu, skazi napisał: 100g chmielu (w tym 20g na aromat i 30g na zimno) na 50L warkę? Tyle to ja daję na 10L APA. Zgadzam się, tego chmielu to jak na 10 litrów, chociaż nie wiem, co to miałby być za Australian Imperial Ale. W każdym razie z tym wyszłoby moim zdaniem słodowe, zapewne alkoholowe (nie wiem jak z kontrolą temperatury) niedostatecznie goryczkowe, a z takim hop rate to chmielowość prawie ak w Weizenie, czyli niemal żadna. Przejrzyj może receptury na jakieś session IPA, zmień chmiele na australijskie i może być fajne, pijalne piwo. Edytowane 4 Lutego 2021 przez Łachim Napisałem "minut" zamiast "litrów" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 A czym to będziesz fermentował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się