beerrocker Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 hej warzyłem Gose z użyciem Lactobacillus plantarum. Zakwaszanie odbyło się w garze warzelnym. Do fermentorów trafiło piwo dopiero na fermentację. 1. Czy taki fermentor nie jest już "naznaczony" bakteriami i raczej odpuścić sobie fermentowanie w nim "zwykłych" piw? 2. Czy taki fermentor w można używać spokojnie do zacierania? 3. Czym ew. taki fermentor dezynfekować by mieć pewność, żeby kolejne "zwykłe" piwa nie zakaziły się? 4. Czy np wiadro, w którym np było piwo na cichej ale z owocami (jakaś ipka czy cokolwiek) też lepiej zostawić sobie już na piwa owocowe? Dzięki za ew. odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Martwić się można dzikusami a bakterie to niestraszne i łatwe do wyplenienia. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Pewnie nie wiesz, jakie cuda działa NaOH Zaopatrz się w ten specyfik + Star San HB i nawet "zielony i uciekajacy" sprzęt będzie do odzyskania..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 6 godzin temu, beerrocker napisał: . Czy taki fermentor nie jest już "naznaczony" bakteriami i raczej odpuścić sobie fermentowanie w nim "zwykłych" piw? 2. Czy taki fermentor w można używać spokojnie do zacierania? 3. Czym ew. taki fermentor dezynfekować by mieć pewność, żeby kolejne "zwykłe" piwa nie zakaziły się? 4. Czy np wiadro, w którym np było piwo na cichej ale z owocami (jakaś ipka czy cokolwiek) też lepiej zostawić sobie już na piwa owocowe? Niby tak, chemia powinna dać radę i nie powinno być problemów. Ale: ad 1. Ja bym odpuścił. Koszt wiadra niewielki, po co ryzykować. Na marginesie, browary komercyjne (których na to stać) budują osobne linie, stawiają osobne tanko-fermentory, na piwa dzikie, kwasy, pomimo że mają CIP i dużo chemii. U nas koszt znikomy, pomijalny. ad 2. Do zacierania tak ad 3. Można dezynfekować, ale patrz 1. ad 4. Nie musisz. Owoce to nie bakterie kwasu mlekowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 No bez przesady, b kwasu mlekowego nawet jakby przeżyły dezynfekcje, nie dadzą rady rozwijać się w średnio nachmielonym piwie ,spokojnie możesz tych wiader używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Ale zaraz, jeśli zakwaszanie było w garze, to znaczy, że potem gotowałeś? Bo jeśli tak, to tematu oczywiście nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beerrocker Opublikowano 13 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 (edytowane) Dokładnie tak. Zostawiłem na dobę a potem standardowo uwarzyłem. Ale samo oxi nie wystarczy? Jest jaśniej? Edytowane 13 Lutego 2021 przez beerrocker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Jeśli zagotowałeś, to co ma się przenieść? Kwas mlekowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się