Nomic Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Moja pierwsza warka. Dużo emocji i wydaje mi się, że podczas ostatnich minut wygrzewu przeholowałem z temperaturą. Po chmieleniu tak to wyglądało. Mętne kurka. Tak ma być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Napisz to tak aby zrozumieli inni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 (edytowane) Ostatnie minuty wygrzewu niedopilnowanie i temperatura powyżej 80 °C. Filtracja i wysładzanie bez problemu, chmielenie także. Chłodzenie w wannie i balkon. Na zdjęciu brzeczka (przed zadaniem drożdży) podczas odzielania jej od chmielin - końcówka brzeczki, reszta ściągnięta znad osadu w fermentorze. Pytanie czy powinna być taka mętna. Wyklaruje się w dalszym procesie? Edytowane 14 Lutego 2021 przez Nomic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Wyklaruje. Wygląda jakbyś zassał dużo chmielu. Poczekaj na zakończenie fermentacji. Jeśli piwo będzie mętne, to zrób cold crash. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Bardzo dziękuję za odpowiwdzi. Drożdże bez rehydratacji (rozsypane na powierzchnię) zadane wczoraj. Temperatura brzeczki podczas zadania drożdży 19°C, fermentor w piwnicy 17°C. Fermentacji brak, czekam 48 godz. i dopiero po tym czasie zacznę się stresować Pierwsza warka to wielkie emocje, niby wszystko wiedziałem, ale prawdziwa nauka to praktyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Jakich słodów używałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 2 godziny temu, tmk1 napisał: Jakich słodów używałeś? Weyermann pale ale - 3,8 kg i Weyermann Carahell - 0,2 kg. Podpowiedź proszę jakie to ma znaczenie? Dlaczego pytasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 29 minut temu, Nomic napisał: Weyermann pale ale - 3,8 kg i Weyermann Carahell - 0,2 kg. Podpowiedź proszę jakie to ma znaczenie? Dlaczego pytasz? Bo bywa że z niektórych słodowni robi sie błotko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 4 minuty temu, anteks napisał: Bo bywa że z niektórych słodowni robi sie błotko A użyte przeze mnie? Można coś wywnioskować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 6 minut temu, Nomic napisał: A użyte przeze mnie? Można coś wywnioskować? Weyermann to inna liga, żadnych problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Barwa jest lekko zielonkawa, wiec to raczej od chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 19 minut temu, wizi napisał: Barwa jest lekko zielonkawa, wiec to raczej od chmielu Jeśli tak faktycznie jest to mam nadzieje, że wyklaruje się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 2 hours ago, Nomic said: Jeśli tak faktycznie jest to mam nadzieje, że wyklaruje się. Przy powolnym chłodzeniu to normalne, przełom nie opada tak gwaltownie. Po fermentacji zrób cold crash i będzie dobrze. Gdybyś miał zamiar używać gęstwy po tej warce, dobrze ją przepłucz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Bardzo dziękuję, właśnie doczytałem co to przełom Kupę nauki przede mną. A inna sprawa to to, że po tym pierwszym warzeniu zamówiłem chłodnicę. Chłodzenie pod prysznicem i na balkonie zdecydowanie za duży dyskomfort dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 23 minuty temu, Jankasper napisał: Po fermentacji zrób cold crash i będzie dobrze. I jeszcze jedno pytanie do szanownego grona kolegów i koleżanek. Dotarłem do informacji, a propos cold crash, ale dalej mętlik w głowie. Podpowiedzcie proszę jak prawidłowo przeprowadzić ten zabieg - cold crash. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 (edytowane) Normalnie na kilka dni przed rozlewem doprowadzasz do temperatury piwo do powiedzmy 5 stopni w celu opadnięcia osadów na dno fermentora. Dodatkową zaletą cold crash jest to, że im piwo ma mniejszą temperaturę tym jego zdolność do uwalniania CO2 zawartego w nim jest niższa, więc podczas rozlewu mniejsza ilość CO2 uwolni się do atmosfery. Poczytaj jeszcze sobie ile dodać surowca do refermentacji oraz wpływ temperatury na ilość dodanego surowca. Edytowane 15 Lutego 2021 przez tmk1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Po zakończonej fermentacji schładzasz piwo do niskiej temperatury, powiedzmy 1-5°C (w zależności od możliwości) na 2-3 dni. Większość drożdży, osadów, chmielin powinna opaść na dno. Dekantujesz piwo od góry i butelkujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 5 hours ago, Nomic said: Podpowiedzcie proszę jak prawidłowo przeprowadzić ten zabieg - cold crash Przy aktualnej pogodzie najlepiej zostawić piwo na kilka godzin na zewnątrz. Gwaltownie i mocno się schłodzi, co znacznie poprawia klarowność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomic Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się