Aras Aras Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 Witam. W jaki sposób zadać macerowane pokruszone ziarna kakaowca na cichą fermentację. Z tłuszczem czy może wyparzone bez wytrąconego tłuszczu? Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 51 minut temu, Aras Aras napisał: Witam. W jaki sposób zadać macerowane pokruszone ziarna kakaowca na cichą fermentację. Z tłuszczem czy może wyparzone bez wytrąconego tłuszczu? Z góry dziękuję za pomoc. Te ziarna smażyłeś na smalcu? x1d, ksiegarz5, Łachim i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aras Aras Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 (edytowane) 3 godziny temu, anteks napisał: Te ziarna smażyłeś na smalcu? Tłuszcz wytrącił się dzięki alkoholowi w którym macerowały się ziarna. Z takiego tłuszczu wyrabia się tzw białą czekoladę. Tłuszcz niestety ma negatywny wpływ na pianę warki dlatego zastanawiam się w jaki sposób się go pozbyć bez ryzyka zakażenia brzeczki podczas cichej fermentacji. Edytowane 19 Lutego 2021 przez Aras Aras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Może oddziel te ziarna od tłuszczu (jakoś przecedź) i same ziarna przepłucz jakimś mocnym alkoholem. Co prawda nigdy nie robiłem tego ale od tego bym spróbował Może najpierw na małej próbce, np zaczerpnij łyżkę i sprawdź jak to pójdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 A tak z ciekawości to co chcesz osiągnąć tymi ziarnami kakaowca? Jest tyle świetnych sprawdzonych stylów, bez dodatku smalcu ?. anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aras Aras Opublikowano 19 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 59 minut temu, skybert napisał: A tak z ciekawości to co chcesz osiągnąć tymi ziarnami kakaowca? Jest tyle świetnych sprawdzonych stylów, bez dodatku smalcu ?. Ciekawość to właśnie odpowiedź na Twoje pytanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Może przegrzej cały macerat w rondlu i przelej przez sitko, ziarna do fermentora (i tak pewnie nie będzie piany), a macerat do jakiegoś ciasta albo innego przerobu, bo to pewnie samo dobro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 22 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 Ja ostatnio używałem i dają w RISie świetny efekt, lecz ja ziarna prażyłem w piekarniku. Fajna czekoladka wychodzi Zero tłuszczu a w piwie piana konkret po miesiącu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się