Emilerr Posted February 23, 2021 Share Posted February 23, 2021 Dzień dobry. Zabieram się właśnie za 3 warkę. Trafiło na Coopers English Bitter. O ile z temp fermentacji nie mam problemów (w mieszkaniu ok 21°C czyli wg producenta ok) to z temp refermentacji mogę mieć problem bo w piwnicy mam ok 7°C (wg producenta nie ok bo powinno być ok 18). Czy trzymać w mieszkaniu czy w piwnicy. Czy może zastosować mix- kilka dni w mieszkaniu później do piwnicy). Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted February 24, 2021 Share Posted February 24, 2021 Trzymaj w mieszkaniu tydzień-dwa, potem do piwnicy. Przy refermentacji nie ma to aż takiego znaczenia, jeżeli będzie za zimno to nie nagazuje się lub potrwa to wieki. Bardziej kluczowa jest fermentacja, zwłaszcza jej początek - fermentuj w dolnej granicy tego co podaje producent, później możesz nieco podnieść. W piwie początkowo temperaturę podniosą drożdże o kilka stopni, więc nie będzie to 21 tylko ok. 24. Jeżeli trzymasz luzem w mieszkaniu zawsze można ratować się położeniem fermentora - np zaczynać przy balkonie, kończyć na szafce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz86 Posted February 24, 2021 Share Posted February 24, 2021 8 godzin temu, Emilerr napisał: w mieszkaniu ok 21°C czyli wg producenta ok No właśnie nie ok. Jak zwykle producent bzdury wypisuje. Tak jak pisze @x1d, przy 21°C otoczenia w fermentorze będziesz miał dużo więcej. Piwo fermentowane w tej temperaturze nie wyjdzie dobre Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 24, 2021 Share Posted February 24, 2021 Teraz masz już zdecydowanie za ciepło, więc i tak drożdże nabrudzą Ci na tyle, że temperatura refermentacji już nic nie zmieni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_87 Posted February 24, 2021 Share Posted February 24, 2021 12 godzin temu, Emilerr napisał: Dzień dobry. Zabieram się właśnie za 3 warkę. Trafiło na Coopers English Bitter. O ile z temp fermentacji nie mam problemów (w mieszkaniu ok 21°C czyli wg producenta ok) to z temp refermentacji mogę mieć problem bo w piwnicy mam ok 7°C (wg producenta nie ok bo powinno być ok 18). Czy trzymać w mieszkaniu czy w piwnicy. Czy może zastosować mix- kilka dni w mieszkaniu później do piwnicy). Tj. koledzy piszą, fermentacja to priorytet, a jeśli chcesz fermentować w domu (21-23C) to radzę zastosować drożdze, które Ci nie "zepsują" piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emilerr Posted February 24, 2021 Author Share Posted February 24, 2021 Jeszcze jej nie zacząłem więc mogę poczekać. Niestety nie mam w bloku innych możliwości. Balkon chyba nie jest dobrym rozwiązaniem. Jakie drożdże nie zepsują mi piwa? Te przy puszce mają logo Coopersa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted February 24, 2021 Share Posted February 24, 2021 4 minuty temu, Emilerr napisał: Jeszcze jej nie zacząłem więc mogę poczekać. Niestety nie mam w bloku innych możliwości. Balkon chyba nie jest dobrym rozwiązaniem. Jakie drożdże nie zepsują mi piwa? Te przy puszce mają logo Coopersa. Kveiki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emilerr Posted February 24, 2021 Author Share Posted February 24, 2021 (edited) Dzięki a info pewnie tak zrobię. Zastanawiam się jeszcze nad fermentorem zanurzonym w wodzie w drugim fermentorze z grzałką akwariową z regulowanym termostatem. Można w sumie cały rok w piwnicy robić utrzymując odpowiednią i stałą temperaturę. Edited February 24, 2021 by Emilerr Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted February 24, 2021 Share Posted February 24, 2021 7 minut temu, Emilerr napisał: Dzięki a info pewnie tak zrobię. Zastanawiam się jeszcze nad fermentorem zanurzonym w wodzie w drugim fermentorze z grzałką akwariową z regulowanym termostatem. Można w sumie cały rok w piwnicy robić utrzymując odpowiednią i stałą temperaturę. Jeśli będzie potrzeba tylko podnoszenia temperatury, to tak, ale co jak trzeba będzie schłodzić latem? Nie lepiej jakąś tanią lodóweczkę z demobilu wsadzić do piwnicy. Dołożyć do niej STC-1000 i grzałeczkę i wtedy masz perpetum mobile. Ja nabyłem taką jak na foto, nową tylko że wgniecioną za 500 zł, dołożyłem grzałkę i STC-1000 i trzyma mi dokładność do 0,5°C bez względu na temperaturę otoczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emilerr Posted February 24, 2021 Author Share Posted February 24, 2021 (edited) Eleganckie to. Muszę przemyśleć temat. Zobaczę jak się rozwinie temat. Fakt też że wsiadając latem do auta termometr nie pokazuje więcej niż 15-18 °C więc nie wiem czy będę musiał schładzać. Ale pomysł ciekawy. Mieści się do tego fermentor? Edited February 24, 2021 by Emilerr Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted February 24, 2021 Share Posted February 24, 2021 Długo szukałem takiej, która zmieści standardowe wiadro, choć koledzy nieraz kupują mniejsze i dokupują słoje fermentacyjne, które nie są aż tak dużej średnicy. Generalnie znajdziesz zwykłą lodówkę nieraz za 200-300 zł, w której trzeba tylko wyciąć półki z drzwi i spokojnie fermentor się mieści. Mnie zależało, żeby bez otwierania drzwi widzieć co się dzieje w środku. Jak zaczniesz robić piwa dolnej fermentacji (a na pewno zaczniesz), to bez lodówki ani rusz, nawet w zimie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now