Beqq Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Witam serdecznie, Niestety nie znalazłem tematu dla piwa pszenicznego w tym zakresie. Mija mi właśnie 7 dzień fermentacji piwa pszenicznego (11L). Jest to moja pierwsza warka, dlatego nie chciałem zwiększać objętości. Nie planuję przelewania na cichą, ale zastanawia mnie dodanie chmielu na cichą. Chciałbym się zapytać czy chmielenie na cichą w takim przypadku (bez zlewania) ma jakikolwiek sens? Czytałem, że nie ma on dużego sensu ale czy naprawdę jest to marnotrawstwo chmielu? Chciałbym jakkolwiek ulepszyć lub poprawić smak. Posiadam dwa chmiele: Casada oraz Hallertauer Mittelfruh. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 To zależy jakie to pszeniczne piwo i co chcesz osiągnąć, np amerykańską pszenicę spoko można pochmielić, a takiego weizena czy wita już niekoniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Piwa pszeniczne charakteryzują się bardzo małym nachmieleniem, jeżeli chmieliłeś w czasie gotowania, to wg mnie nie ma sensu. Pszeniczniaków też nie przelewa się na cichą, bo powinny być mętne. Ja zresztą żadnego piwa nie przelewam na cichą i inne gatunki bez cichej spokojnie mi się klarują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beqq Opublikowano 13 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 30 minut temu, x1d napisał: To zależy jakie to pszeniczne piwo i co chcesz osiągnąć, np amerykańską pszenicę spoko można pochmielić, a takiego weizena czy wita już niekoniecznie. Chciałbym eksperymentować i ciekawy jestem czy przez drożdże tylko zmarnuje chmiel. Więc w ostateczności chyba wrzucę tam trochę tego chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kocur Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 2 godziny temu, kiwitom napisał: Piwa pszeniczne charakteryzują się bardzo małym nachmieleniem Uhm... Taka przykładowo Pan IPAni... Zależy czy robi Hefeweizen czy American Wheat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 9 minut temu, Kocur napisał: Uhm... Taka przykładowo Pan IPAni... Zależy czy robi Hefeweizen czy American Wheat... Zgadza się, ja jak słyszę hasło pszeniczne, to z automatu myślę o Hefeweizen - chyba za długo mieszkałem w Niemczech ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 (edytowane) 19 minut temu, Kocur napisał: Uhm... Taka przykładowo Pan IPAni... Zależy czy robi Hefeweizen czy American Wheat... Tylko że PanIPani to Wheat IPA, a tak naprawdę to NEIPA, więc musi być srogo nachmielona. Nie jest to stricte piwo pszeniczne. Edytowane 13 Marca 2021 przez skazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 13 godzin temu, Beqq napisał: Chciałbym eksperymentować i ciekawy jestem czy przez drożdże tylko zmarnuje chmiel. Więc w ostateczności chyba wrzucę tam trochę tego chmielu Jeżeli to Twoja pierwsza warka to zostaw eksperyment na np drugą identyczną warkę ale wtedy dodaj chmiel na zimno. W innym wypadku jaki jest sens eksperymentu bez punku odniesienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się