Beqq Posted March 13, 2021 Share Posted March 13, 2021 Witam serdecznie, Niestety nie znalazłem tematu dla piwa pszenicznego w tym zakresie. Mija mi właśnie 7 dzień fermentacji piwa pszenicznego (11L). Jest to moja pierwsza warka, dlatego nie chciałem zwiększać objętości. Nie planuję przelewania na cichą, ale zastanawia mnie dodanie chmielu na cichą. Chciałbym się zapytać czy chmielenie na cichą w takim przypadku (bez zlewania) ma jakikolwiek sens? Czytałem, że nie ma on dużego sensu ale czy naprawdę jest to marnotrawstwo chmielu? Chciałbym jakkolwiek ulepszyć lub poprawić smak. Posiadam dwa chmiele: Casada oraz Hallertauer Mittelfruh. Z góry dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 13, 2021 Share Posted March 13, 2021 To zależy jakie to pszeniczne piwo i co chcesz osiągnąć, np amerykańską pszenicę spoko można pochmielić, a takiego weizena czy wita już niekoniecznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted March 13, 2021 Share Posted March 13, 2021 Piwa pszeniczne charakteryzują się bardzo małym nachmieleniem, jeżeli chmieliłeś w czasie gotowania, to wg mnie nie ma sensu. Pszeniczniaków też nie przelewa się na cichą, bo powinny być mętne. Ja zresztą żadnego piwa nie przelewam na cichą i inne gatunki bez cichej spokojnie mi się klarują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beqq Posted March 13, 2021 Author Share Posted March 13, 2021 30 minut temu, x1d napisał: To zależy jakie to pszeniczne piwo i co chcesz osiągnąć, np amerykańską pszenicę spoko można pochmielić, a takiego weizena czy wita już niekoniecznie. Chciałbym eksperymentować i ciekawy jestem czy przez drożdże tylko zmarnuje chmiel. Więc w ostateczności chyba wrzucę tam trochę tego chmielu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kocur Posted March 13, 2021 Share Posted March 13, 2021 2 godziny temu, kiwitom napisał: Piwa pszeniczne charakteryzują się bardzo małym nachmieleniem Uhm... Taka przykładowo Pan IPAni... Zależy czy robi Hefeweizen czy American Wheat... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted March 13, 2021 Share Posted March 13, 2021 9 minut temu, Kocur napisał: Uhm... Taka przykładowo Pan IPAni... Zależy czy robi Hefeweizen czy American Wheat... Zgadza się, ja jak słyszę hasło pszeniczne, to z automatu myślę o Hefeweizen - chyba za długo mieszkałem w Niemczech ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted March 13, 2021 Share Posted March 13, 2021 (edited) 19 minut temu, Kocur napisał: Uhm... Taka przykładowo Pan IPAni... Zależy czy robi Hefeweizen czy American Wheat... Tylko że PanIPani to Wheat IPA, a tak naprawdę to NEIPA, więc musi być srogo nachmielona. Nie jest to stricte piwo pszeniczne. Edited March 13, 2021 by skazi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szagi Posted March 14, 2021 Share Posted March 14, 2021 13 godzin temu, Beqq napisał: Chciałbym eksperymentować i ciekawy jestem czy przez drożdże tylko zmarnuje chmiel. Więc w ostateczności chyba wrzucę tam trochę tego chmielu Jeżeli to Twoja pierwsza warka to zostaw eksperyment na np drugą identyczną warkę ale wtedy dodaj chmiel na zimno. W innym wypadku jaki jest sens eksperymentu bez punku odniesienia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now