kokesz43 Posted March 18, 2021 Share Posted March 18, 2021 JAkie mogą być przyczyny tego? Filtracja chmielu zrobiona przez koszyczek do chmielenia + pończocha, więc nic nie miało prawa wpaść. Piwa raczej nie natleniłem, dekantacja z nad osadu, nie lałem z góry - wszystko OK. Fermentor nawet był płukany po OXI, bo uznałem to za jedną z możliwych przyczyn. Aromat po pierwszym chmieleniu nadal jest, lecz piwo po przelaniu na cichą po 10 dniach jest już wyraźnie ciemniejsze. Teraz poszła na ostatnie 3 dni, druga porcja chmielu na zimno i przy rozlewie miałem dać witaminę C aby zachować jasną barwę. Niestety po fakcie już trochę. Pytanie, jaka może być tego przyczyna, bo kończą mi się pomysły. W porównaniu do sklepowej różnica w barwie jest kolosalna wręcz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted March 18, 2021 Share Posted March 18, 2021 Osady opadły (drożdże i białko) to jest ciemniejsze. kokesz43 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted March 18, 2021 Share Posted March 18, 2021 (edited) Rozumiem, że wcześniej, przed przelaniem na cichą, było jaśniejsze? Czasami po wyklarowaniu rzeczywiście piwo sprawia wrażenie, że jest ciemniejsze (opadają m.in. osady, ze ścianek fermentora również). Nie porównuj też piwa w fermentorze do piwa w butelce / szklance. Edited March 18, 2021 by Jancewicz kokesz43 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokesz43 Posted March 18, 2021 Author Share Posted March 18, 2021 14 minut temu, Jancewicz napisał: Rozumiem, że wcześniej, przed przelaniem na cichą, było jaśniejsze? Czasami po wyklarowaniu rzeczywiście piwo sprawia wrażenie, że jest ciemniejsze (opadają m.in. osady, ze ścianek fermentora również). Nie porównuj też piwa w fermentorze do piwa w butelce / szklance. 16 minut temu, yoshko napisał: Osady opadły (drożdże i białko) to jest ciemniejsze. Czyli mam póki co nie panikować? Ostatnie IPY wychodziły mi utlenione, błotniste jakby i zapach chmielu w nich zanikał. Boje się, że i ta zmierza w podobnym kierunku. Piwo mimo ciemniejszej barwy wydawało się w miarę klarowne, wiec możliwe że to dobry trop. Zdziwiło mnie jednak, że przez lekko ponad tydzień doszło aż do takiej zmiany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted March 18, 2021 Share Posted March 18, 2021 52 minuty temu, kokesz43 napisał: W porównaniu do sklepowej różnica w barwie jest kolosalna wręcz. Kolego, kolor piwa w fermentorze i kolor w szklance to dwie zupełnie różne rzeczy. Przy przelewaniu, trzeba było zlać troszeczkę do naczynia i sprawdzić, a przy okazji degustować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted March 18, 2021 Share Posted March 18, 2021 Na przyszłość - w tego typu piwach jeśli przelewasz na cichą, to warto wypełnić fermentor CO2. Z prowizorki to polecam metodę kwas cytrynowy+soda+woda oczyszczona w baniaku, którego wylot jest nad fermentorem. A tak docelowo to oczywiście butla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 18, 2021 Share Posted March 18, 2021 Ale patrzysz w fermentorze, czy pobierasz próbkę i oceniasz w szkle? Bo jak to pierwsze, to nie jesteś w stanie w ten sposób zobaczyć prawidłowej barwy. 2 godziny temu, kokesz43 napisał: Filtracja chmielu zrobiona przez koszyczek do chmielenia + pończocha, więc nic nie miało prawa wpaść. Przechodzą przez to mikrosyfy. Filtry są ważne, ale ważniejszy jest porządny cold crush. Bez tego zawsze Ci coś przejdzie w tak mocno chmielonym piwie. 2 godziny temu, kokesz43 napisał: Czyli mam póki co nie panikować? Ostatnie IPY wychodziły mi utlenione, błotniste jakby i zapach chmielu w nich zanikał. A tu to zacznij od porządnego cold crasha + witamina C + nie przelewaj na żadne ciche. Niestety NEIPA w domu to nie jest taka prosta sprawa pod względem utlenienia. kokesz43 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokesz43 Posted March 18, 2021 Author Share Posted March 18, 2021 (edited) Godzinę temu, Oskaliber napisał: Ale patrzysz w fermentorze, czy pobierasz próbkę i oceniasz w szkle? Bo jak to pierwsze, to nie jesteś w stanie w ten sposób zobaczyć prawidłowej barwy. Przechodzą przez to mikrosyfy. Filtry są ważne, ale ważniejszy jest porządny cold crush. Bez tego zawsze Ci coś przejdzie w tak mocno chmielonym piwie. A tu to zacznij od porządnego cold crasha + witamina C + nie przelewaj na żadne ciche. Niestety NEIPA w domu to nie jest taka prosta sprawa pod względem utlenienia. Ostatnio cold crush robilem w dobrze chmielonej APA i mimo wszystko problem nadal wystąpił, choć mniej niż w poprzednich. Tyle, że nie przykładalem się tak do filtracji jak teraz i witaminy C nie dawałem. Jeśli chodzi o przelewanie na cichą to praktycznie każde piwo przelewam, gdyż jak na moje oko są klarowniejsze potem. Przy NEIPA w którym miałem na dnie warstwę z pierwszego chmielenia + drożdżową nie jest to konieczne? Z innymi piwami nie mam, żadnych problemów tylko te mocno chmielone takie wychodzą. Edited March 18, 2021 by kokesz43 Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted March 18, 2021 Share Posted March 18, 2021 Kolor piwa w fermentorze nijak ma się do tego, co będziesz pił w kuflu. W ogóle się nie tym nie skupiaj. W przeciwieństwie do wina (białego), piwo nie zmienia koloru po utlenieniu, no może bardzo delikatnie żółcieje (zależy oczywiście od stylu), ale generalnie wizualnie nie sposób określić, że to piwo będzie utlenione. Także rób swoje i nie panikuj, z pewnością drożdże opadły i piwo nie jest już tak opalizujące. Ale to nadal może być pyszna NEIPA. kokesz43 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browar SKILL Posted March 19, 2021 Share Posted March 19, 2021 Miałem podobnie. Jeśli aromat ci znika szybko, a barwa coraz bardziej w stronę wody z kałuży, to raczej jednak gdzieś się tlen wdarł. Drań jeden. Bez butli ani rusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted March 20, 2021 Share Posted March 20, 2021 W dniu 18.03.2021 o 23:07, karczmarz napisał: Kolor piwa w fermentorze nijak ma się do tego, co będziesz pił w kuflu. W ogóle się nie tym nie skupiaj. W przeciwieństwie do wina (białego), piwo nie zmienia koloru po utlenieniu, no może bardzo delikatnie żółcieje (zależy oczywiście od stylu), ale generalnie wizualnie nie sposób określić, że to piwo będzie utlenione. Także rób swoje i nie panikuj, z pewnością drożdże opadły i piwo nie jest już tak opalizujące. Ale to nadal może być pyszna NEIPA. Ja jestem przekonany, że jasne piwa zwykle dość wyraźnie ciemnieją po utlenieniu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browar SKILL Posted March 20, 2021 Share Posted March 20, 2021 Za to z butlą to już można szaleć. Różnica co najmniej dwóch poziomów. I to nawet w zwykłych, plastikowych fermentorach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now