kokesz43 Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 JAkie mogą być przyczyny tego? Filtracja chmielu zrobiona przez koszyczek do chmielenia + pończocha, więc nic nie miało prawa wpaść. Piwa raczej nie natleniłem, dekantacja z nad osadu, nie lałem z góry - wszystko OK. Fermentor nawet był płukany po OXI, bo uznałem to za jedną z możliwych przyczyn. Aromat po pierwszym chmieleniu nadal jest, lecz piwo po przelaniu na cichą po 10 dniach jest już wyraźnie ciemniejsze. Teraz poszła na ostatnie 3 dni, druga porcja chmielu na zimno i przy rozlewie miałem dać witaminę C aby zachować jasną barwę. Niestety po fakcie już trochę. Pytanie, jaka może być tego przyczyna, bo kończą mi się pomysły. W porównaniu do sklepowej różnica w barwie jest kolosalna wręcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Osady opadły (drożdże i białko) to jest ciemniejsze. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 (edytowane) Rozumiem, że wcześniej, przed przelaniem na cichą, było jaśniejsze? Czasami po wyklarowaniu rzeczywiście piwo sprawia wrażenie, że jest ciemniejsze (opadają m.in. osady, ze ścianek fermentora również). Nie porównuj też piwa w fermentorze do piwa w butelce / szklance. Edytowane 18 Marca 2021 przez Jancewicz kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 18 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 14 minut temu, Jancewicz napisał: Rozumiem, że wcześniej, przed przelaniem na cichą, było jaśniejsze? Czasami po wyklarowaniu rzeczywiście piwo sprawia wrażenie, że jest ciemniejsze (opadają m.in. osady, ze ścianek fermentora również). Nie porównuj też piwa w fermentorze do piwa w butelce / szklance. 16 minut temu, yoshko napisał: Osady opadły (drożdże i białko) to jest ciemniejsze. Czyli mam póki co nie panikować? Ostatnie IPY wychodziły mi utlenione, błotniste jakby i zapach chmielu w nich zanikał. Boje się, że i ta zmierza w podobnym kierunku. Piwo mimo ciemniejszej barwy wydawało się w miarę klarowne, wiec możliwe że to dobry trop. Zdziwiło mnie jednak, że przez lekko ponad tydzień doszło aż do takiej zmiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 52 minuty temu, kokesz43 napisał: W porównaniu do sklepowej różnica w barwie jest kolosalna wręcz. Kolego, kolor piwa w fermentorze i kolor w szklance to dwie zupełnie różne rzeczy. Przy przelewaniu, trzeba było zlać troszeczkę do naczynia i sprawdzić, a przy okazji degustować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Na przyszłość - w tego typu piwach jeśli przelewasz na cichą, to warto wypełnić fermentor CO2. Z prowizorki to polecam metodę kwas cytrynowy+soda+woda oczyszczona w baniaku, którego wylot jest nad fermentorem. A tak docelowo to oczywiście butla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Ale patrzysz w fermentorze, czy pobierasz próbkę i oceniasz w szkle? Bo jak to pierwsze, to nie jesteś w stanie w ten sposób zobaczyć prawidłowej barwy. 2 godziny temu, kokesz43 napisał: Filtracja chmielu zrobiona przez koszyczek do chmielenia + pończocha, więc nic nie miało prawa wpaść. Przechodzą przez to mikrosyfy. Filtry są ważne, ale ważniejszy jest porządny cold crush. Bez tego zawsze Ci coś przejdzie w tak mocno chmielonym piwie. 2 godziny temu, kokesz43 napisał: Czyli mam póki co nie panikować? Ostatnie IPY wychodziły mi utlenione, błotniste jakby i zapach chmielu w nich zanikał. A tu to zacznij od porządnego cold crasha + witamina C + nie przelewaj na żadne ciche. Niestety NEIPA w domu to nie jest taka prosta sprawa pod względem utlenienia. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokesz43 Opublikowano 18 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 (edytowane) Godzinę temu, Oskaliber napisał: Ale patrzysz w fermentorze, czy pobierasz próbkę i oceniasz w szkle? Bo jak to pierwsze, to nie jesteś w stanie w ten sposób zobaczyć prawidłowej barwy. Przechodzą przez to mikrosyfy. Filtry są ważne, ale ważniejszy jest porządny cold crush. Bez tego zawsze Ci coś przejdzie w tak mocno chmielonym piwie. A tu to zacznij od porządnego cold crasha + witamina C + nie przelewaj na żadne ciche. Niestety NEIPA w domu to nie jest taka prosta sprawa pod względem utlenienia. Ostatnio cold crush robilem w dobrze chmielonej APA i mimo wszystko problem nadal wystąpił, choć mniej niż w poprzednich. Tyle, że nie przykładalem się tak do filtracji jak teraz i witaminy C nie dawałem. Jeśli chodzi o przelewanie na cichą to praktycznie każde piwo przelewam, gdyż jak na moje oko są klarowniejsze potem. Przy NEIPA w którym miałem na dnie warstwę z pierwszego chmielenia + drożdżową nie jest to konieczne? Z innymi piwami nie mam, żadnych problemów tylko te mocno chmielone takie wychodzą. Edytowane 18 Marca 2021 przez kokesz43 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Kolor piwa w fermentorze nijak ma się do tego, co będziesz pił w kuflu. W ogóle się nie tym nie skupiaj. W przeciwieństwie do wina (białego), piwo nie zmienia koloru po utlenieniu, no może bardzo delikatnie żółcieje (zależy oczywiście od stylu), ale generalnie wizualnie nie sposób określić, że to piwo będzie utlenione. Także rób swoje i nie panikuj, z pewnością drożdże opadły i piwo nie jest już tak opalizujące. Ale to nadal może być pyszna NEIPA. kokesz43 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar SKILL Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Miałem podobnie. Jeśli aromat ci znika szybko, a barwa coraz bardziej w stronę wody z kałuży, to raczej jednak gdzieś się tlen wdarł. Drań jeden. Bez butli ani rusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 20 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 W dniu 18.03.2021 o 23:07, karczmarz napisał: Kolor piwa w fermentorze nijak ma się do tego, co będziesz pił w kuflu. W ogóle się nie tym nie skupiaj. W przeciwieństwie do wina (białego), piwo nie zmienia koloru po utlenieniu, no może bardzo delikatnie żółcieje (zależy oczywiście od stylu), ale generalnie wizualnie nie sposób określić, że to piwo będzie utlenione. Także rób swoje i nie panikuj, z pewnością drożdże opadły i piwo nie jest już tak opalizujące. Ale to nadal może być pyszna NEIPA. Ja jestem przekonany, że jasne piwa zwykle dość wyraźnie ciemnieją po utlenieniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar SKILL Opublikowano 20 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 Za to z butlą to już można szaleć. Różnica co najmniej dwóch poziomów. I to nawet w zwykłych, plastikowych fermentorach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się