smola Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Jeśli masz taką możliwość, to poczekaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Ja wczoraj warzylem z ekstraktów w 8 l garze i stwierdzam że to mordega. Dac sie da ale jeśli możesz poczekaj to lepiej później a z lepszym efektem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 natomiast się zastanawiam czy jednak nie kupić chłodnicy... w sumie koszt niewielki a ułatwi życie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 1 minutę temu, kal800 napisał: natomiast się zastanawiam czy jednak nie kupić chłodnicy... w sumie koszt niewielki a ułatwi życie... Jedna z rzeczy która usprawnia warzenie o 100lat do przodu. Była to druga rzecz po garze jaką zakupiłem. Bo w wannie to trwało wieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) Chłodnica zamówiona. Jeszcze jedno - rozumiem, że do przelania brzeczki do fermentora wystarczy wężyk silikonowy? Gdzieś na filmiku widziałem, jak koleżka od strony gara ma taką plastikową rurkę... I takie pytanie - jest jakaś fajna apka na telefon albo tablet, która by zawierała wszelkie narzędzia, kalkulatory używane podczas warzenia? Przelicznik z refraktometru, ilość cukru do refermentacji, itp? Wyszukałem na appstore i tego jest od metra, ale może ktoś już miał doświadczenie... Edytowane 12 Kwietnia 2021 przez kal800 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Godzinę temu, kal800 napisał: Chłodnica zamówiona. Jeszcze jedno - rozumiem, że do przelania brzeczki do fermentora wystarczy wężyk silikonowy? Gdzieś na filmiku widziałem, jak koleżka od strony gara ma taką plastikową rurkę... Wężyk wystarczy, rurka nieco ułatwia zadanie. Dodatkowo na końcu rurki jest jeszcze element powodujący, że nie zaciągamy osadu z dna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 1 minute ago, punix said: Wężyk wystarczy, rurka nieco ułatwia zadanie. Dodatkowo na końcu rurki jest jeszcze element powodujący, że nie zaciągamy osadu z dna. Nigdzie nie widziałem takiej rurki z tym elementem - widziałem automatyczne syfony - to jest to samo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Np. tutaj: https://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/rozlew/wezyk-do-przelewania-z-rurka-29cm.html O wersji z syfonem słyszałem opinie, że lubi się rozszczelniać, ale sam nie używałem, także nie potwierdzam, nie zaprzeczam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 jak najlepiej zdezynfekować sprzęt do przelania brzeczki z gara do fermentora? Jak wrzucę to do fermentora, zaleję Oxi one i zabełtam, to będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 8 minut temu, kal800 napisał: jak najlepiej zdezynfekować sprzęt do przelania brzeczki z gara do fermentora? Jak wrzucę to do fermentora, zaleję Oxi one i zabełtam, to będzie ok? Tutaj wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) Zaraz odpalam warkę, natomiast mam jeszcze ostatnią wątpliwość. Instrukcja zakłada dwa warianty: 1. Z dużym garem i chłodnicą - dwie puszki od razu i woda do 24 litrów, zagotowanie, chmielenie, schłodzenie i fermentacja 2. Mały garnek i brak chłodnicy - jedna puszka + 8 litrów, gotowanie, chmielenie, przelanie do fermentora, dodanie drugiej puszki i dolanie zimnej wody Ja mam garnek 17 litrów oraz chłodnicę. Pomyślałem sobie, że mógłbym zagotować dwie puszki w 15 litrach wody, potem schłodzenie chłodnicą, przelanie do fermentora i uzupełnienie mineralną do tych 20 litrów. Wydaję mi się, że lepiej jak zagotuje cały koncentrat... Co myślicie? Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez kal800 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Przy weizenie wybrał bym opcję nr 2, inne piwa z większą ilością chmielu, to opcja nr 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 OK, pytanie, czy koncentrat się rozpuści dobrze w 20to stopniowej brzeczce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Dodaj przed schłodzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 I tu jest właśnie zagadnienie - z tego co się orientowałem, to chłodnicę trzeba wrzucić do gotującej się jeszcze brzeczki, żeby ją wysterylizować. Trochę się obawiam schładzania bezpośrednio w fermentorze. Stąd pomysł, żeby cały koncentrat zagotować w 15 litrach, schłodzić w garnku, przelać do fermentora i uzupełnić wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Dodaj ekstrakt po wyłączeniu palnika, włóż chłodnicę i zagotuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zatem, 1. Wlewam jeden koncentrat i zalewam 8 litrami wody. 2. Doprowadzam do wrzenia, wrzucam chmiel (to tylko 15g, zastanawiam się czy jest sens pakować do woreczka muślinowego) 3. Gotuję przez godzinę, wyłączam palnik, wlewam drugi koncentrat, zagotowuję z chłodnicą w garnku 4. W międzyczasie odkażam fermentor, i rurkę do przelewania piwa i rurkę fermentacyjną 5. Po schłodzeniu przelewam brzeczkę do fermentora, uzupełniam wodą do 20 litrów, mierzę BLG refraktometrem, zapisuję 6. Dodaję drożdże aktywowane przez trzy godziny, zamykam fermentor pokrywą z rurką 7. Odstawiam na 14 dni w temperaturze 20 stopni, a przez ostatnie 3-4 dni sprawdzam BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Wszystko się zgadza. Jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 https://homebrewing.pl/wyeast-3068-weihenstephan-weizen-p-213.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zacznij fermentację w dolnej granicy zalecanych temperatur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Hej, Pierwsza warka zadana. Wszystko przebiegło jak po sznurku zgodnie z procedurą. Brzeczka przed zadaniem drożdży miała idealnie 12 st. BLG. Temperatura ok. 19 stopni, drożdże w pełni aktywowane - torebka cała wypełniona CO2. Chmieliny zostały w garnku (zrobiłem wir chłodnicą). Teraz się fermentuje w okolicach 18 stopni, ale jakoś nie widać, żeby było bardzo burzliwie, ale pewnie trzeba dać czas drożdżom, żeby się rozmnożyły. Jeżeli nie zakaziłem przy okazji gdzieś tego nastawu, to będzie dobrze. Póki co dzięki za wszystkie rady, bardzo mi pomogliście, bo naprawdę poszło lepiej niż się spodziewałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Poczekaj, jeśli są tak pracowite jak FM41, to po 12 godzinach jak ruszą, to dopiero będzie burzliwa. Szykuj następne, ja teraz warzę raz w tygodniu, bo własne bardzo szybko się rozchodzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Coś tam się dzieje zdecydowanie w tym fermentorze - jest warstwa drożdży wysokości około centrymetra i z rurki zaczyna pachnieć piwem, ale burzy nie ma. Być może to wynika z tego że wlałem zaktywowane drożdże bezpośrednio zamiast startera. Natomiast zastanawia mnie barwa nastawu. To miało być piwo przeniczne jasne a zarówno koncentraty jak i brzeczka miały ciemną barwę. Czy to normalne i pod wpływem drożdży piwo będzie jasne, czy przez pomyłkę dostałem ciemne słody i nieświadomie warzę właśnie dunkelweissa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 (edytowane) Spokojnie, piwo podczas burzliwej się rozjaśni. Teraz jest duża objętość, w szklance będzie jaśniejsze. Tak wyglądało moje z ekstraktów z dodatkiem słodu carahell; Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 ok, to niech pracuje. wrócę pewnie do wątku przed refermentacją i butelkowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się