kal800 Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 tak to wygląda ponad dobę po nastawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Wygląda wzorowo, tak jak powinno. Co do burzliwej, to nie zawsze jest ona stricte burzliwa, czasami nawet jej nie zauważasz, zwłaszcza jak fermentujesz w dolnych granicach temperatur, co jest zawsze wskazane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Tak mi się spodobało, że chyba następną warkę wstawię równolegle. Mam jeszcze pusty fermentor bez kranika ale także bez rurki - czy burzliwą można przeprowadzić w takim fermentorze? Kal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 4 minuty temu, kal800 napisał: Tak mi się spodobało, że chyba następną warkę wstawię równolegle. Mam jeszcze pusty fermentor bez kranika ale także bez rurki - czy burzliwą można przeprowadzić w takim fermentorze? Kal Jak najbardziej. Musisz tylko lekko rozszczelnić fermentor. Nawet z tego co czytam większość ludzi na forum tak robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Jeżeli chodzi o dalszą część - póki co wszystko idzie dobrze - piwo sobie spokojnie fermentuje w optymalnych warunkach 18-19 stopni. W przyszły piątek sprawdzę BLG i jeżeli do niedzieli nie spadnie, wówczas można butelkować. Jak widziałem na filmach Kopyra, to on przelewał piwo do fermentora na cichą, potem na dno pustego fermentora z kranikiem wlewał roztwór do refermentacji, na to piwo z cichej i dalej kranikiem do butelek. Sugerowaliście, żeby prosto po fermentacji burzliwej butelkować, natomiast - w jaki sposób dodać cukier (w moim przypadku ekstrakt słodowy)? Wlać roztwór do piwa "od góry" i zamieszać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 (edytowane) 9 minut temu, kal800 napisał: Sugerowaliście, żeby prosto po fermentacji burzliwej butelkować nic takiego nie sugerowaliśmy, jedynie byś nie przelewał na cichą do nowego fermentora, a cichą prowadził w fermentorze po burzliwej. Cicha ma na celu pozbycie się ubocznych produktów fermentacji przez drożdże, które "posprzątają po sobie", przelewasz kiedy chcesz klarowć piwo, długo kondycjonować lub zebrać gęstwę przed chmieleniem na zimno. Dałbym temu piwu dwa tygodnie w 18°C i tydzień w około 14°C, sprawdził blg (choć po takim czasie pewnie już będzie stałe) w odstępie dwóch dni i rozlewał. Dekantujesz z nad drożdży do fermentora z kranikiem, w którym masz już syrop cukrowy do refermentacji (opcjonalnie możesz dać 4g wit C), układając tak wężyk, by wprowadzić wypływające piwo w ruch wirowy, co spowoduje dobre wymieszanie się płynów. Syrop zrób w około litrze wody, nie będzie problemu z prawidłowym wymieszaniem Edytowane 21 Kwietnia 2021 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 a jak dodać cukier do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 tylko, że burzliwą przeprowadzam w fermentorze z kranikiem... a drugi mam bez kranika. bym musiał dwa razy przelewać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 36 minut temu, kal800 napisał: a jak dodać cukier do refermentacji? No Kolega smola napisał Ci dokładnie, jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Teraz, kal800 napisał: tylko, że burzliwą przeprowadzam w fermentorze z kranikiem... a drugi mam bez kranika. bym musiał dwa razy przelewać... Ja nigdy nie przelewam na cichą i w każdym wiadrze mam kranik. W takim razie zrób roztwór ekstraktu z wodą, bardzo delikatnie wlej do fermentora i bardzo delikatnie zamieszaj, żeby nie napowietrzyć, a później rozlewaj z kranika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Albo dokupię jeszcze jeden fermentor - zawsze się przyda, a kosztuje grosze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 (edytowane) Godzinę temu, kal800 napisał: a jak dodać cukier do refermentacji? jest jeszcze opcja, abyś wyposażył się w strzykawkę o objętości 20ml i odpowiednią ilość syropu wstrzyknął do każdej butelki przed rozlewem. Np chcesz osiągnąć wysycenie na poziomie 3vol, piwo skończyło fermentację w 18°C, więc będziesz potrzebował około 170g białego cukru. Zagotujesz cukier w 0,7l wody, co da Ci objętość około 0,8l. Zakładając, że rozlewasz 20l piwa, co Ci da 40 butelek, to do każdej wstrzykujesz 20ml syropu. Tym sposobem nie musisz przelewać do nowego wiadra, prosto z tego z kranikiem przeprowadzisz rozlew. Edytowane 21 Kwietnia 2021 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 a jak wygląda kwestia sterylności przy rozlewie gotowego piwa? Da się zakazić na tym etapie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Jeśli się mocno postarasz, to zakazisz. Zachowując normalne zasady higieny oraz dezynfekcji, piwo nie powinno nic złapać. Zdezynfekuj kranik, wężyk oraz rurkę do rozlewu, no i oczywiście butelki. Ja osobiście po myciu przepłukuję oxi i na suszarkę, potem wszystkie wkładam do kraty i rozlewam. Zaleję 5 sztuk i zakładam kapsle, jak rozleję wszystkie, to zabieram się za kapslowanie. Kapsli nie dezynfekuje, normalnie łapą nakładam na butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 15 hours ago, smola said: jest jeszcze opcja, abyś wyposażył się w strzykawkę o objętości 20ml i odpowiednią ilość syropu wstrzyknął do każdej butelki przed rozlewem. Np chcesz osiągnąć wysycenie na poziomie 3vol, piwo skończyło fermentację w 18°C, więc będziesz potrzebował około 170g białego cukru. Zagotujesz cukier w 0,7l wody, co da Ci objętość około 0,8l. Zakładając, że rozlewasz 20l piwa, co Ci da 40 butelek, to do każdej wstrzykujesz 20ml syropu. Tym sposobem nie musisz przelewać do nowego wiadra, prosto z tego z kranikiem przeprowadzisz rozlew. Tak zrobię. Strzykawki są z definicji sterylne i tanie - jedna świeżo otwarta na butelkowanie i do śmieci. Czy refermentacja ektraktem słodowym przebiega tak samo - też się gotuje syrop na bazie tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Lepiej zagotować, tylko ekstraktu będzie inna ilość niż cukru. Wylicz ilość kalkulatorem http://www.beer-calc.pl/ileDodacCukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 tak wiem, DME dodaje się więcej niż cukru białego. Mi bardziej chodziło o to czy też się rozrabia z wodą i gotuje. Kalkulator pyta o temperaturę brzeczki - o jaką temperaturę mu chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 O temperaturę zakończenia fermentacji. Piwo trzymałeś na burzliwej 2 tygodnie w 18°C i tydzień w 14°C, podajesz 18 gdyż w tej temperaturze drożdże zjadły cały cukier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 pierwsze dni było 18, potem 19 jak się ociepliło, nawet 20 przez moment. teraz znowu 18 bo zimno. podam średnią temperaturę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Podaje się najwyższą temperaturę podczas fermentacji - chodzi tutaj o zależność uwalniania rozpuszczonego w brzeczce dwutlenku węgla - im wyższa temperatura tym łatwiej się ten dwutlenek węgla uwalnia i po prostu nie będzie go w brzeczce, która rozlewacie do piwa. Możecie sobie potwierdzić tą zależność np. podgrzewając wodę gazowaną w czajniku ? taki 'głupi' eksperyment, a pokaże wam o co dokładnie chodzi z tym podawaniem temperatury brzeczki do kalkulatora refermentacji. Odsyłam oczywiście do fenomenalnego artykułu m.in. na ten temat autorstwa użytkownika @DanielN: DanielN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Pełna jasność - dzięki za podesłanie linka. Wprawdzie chemia nie była nigdy moją mocną stroną, ale wyjątkowo przystępnie i kompleksowo sprawa została omówiona. Widzę rozbieżność jeżeli chodzi o nagazowanie Weizena - jedne kalkulatory podają, że od 2.5 w górę, inne że 3.4. Ja osobiście nie lubię mocno nagazowanych piw, ale też nie chciałbym, żeby wyszła kompletna lura. Jakie są Wasze doświadczenia? k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Jeśli nie przepadasz za mocno nagazowanymi piwami, ale jednak chcesz, żeby Twój weizen był silniej wysycony niż taka APA, to celowałbym w okolice 2,5-3. Są też głosy, że niektóre butelki nie wytrzymują ciśnienia powyżej 3, choć osobiście nawet w tych cienkich zdarzało mi się refermentować na poziom powyżej 3,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kal800 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 He, ale teraz to już zgłupiałem. Mam trzy kalkulatory: http://www.beer-calc.pl/ileDodacCukru https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ Aplikacja Brewfather na telefonie Wpisałem identyczne parametry - 20L piwa, Wolumen CO2 - 2.8 , maksymalna temperatura fermentacji - 20 stopni. Dodatkowo w kalkulatorze beer-calc podałem początkowe BLG brzeczki - 12 stopni Beer-calc - 264g DME (podał jeszcze 1933 ml wody do rozrobienia) Brewersfriend - 228g DME Brewfather - 224g DME Różnica między najwyższym wynikiem a najniższym to 15% - całkiem sporo moim skromnym zdaniem... I bądź tu mądry. Sprawdziłem dla cukru - tutaj wyniki są już bardziej spójne - 156/155/152, więc wydaję mi się, że każdy z narzędzi przelicza inaczej cukier na DME. Hmmm, zastanawiam się, czy może jednak lepiej refermentować zwykłym cukrem... k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Może beer-calc uwzględnia te 2l wody do rozpuszczenia (choć coś sporo tej wody zakłada)? Wtedy różnica jest już nieduża. Proponuję zrobić kilka warek na jednym kalkulatorze, wtedy będziesz wiedział, czego dokładnie się spodziewać, a później będziesz wiedział, jak to skorygować względem własnych upodobań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Generalnie sprawdzam w beer calc tylko ilość cukru i zawsze rozpuszczam w litrze wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się