shlangbaum Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Rzucam temat do dyskusji: jakie kategorie piw szanowni piwowarowie najchętniej widzieliby podczas III Krakowskiego Konkursu Piw Domowych w lutym 2009 ? Będa dwie lub trzy kategorie konkursowe. Prosze o propozycje, bo jak sam wymyślę kategorie, to aż się boję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Moje (subiektywnie dobrane) propozycje: Szkockie Ale Mild Pszeniczne; może byc też Roggenbier albo Dunkelweizen Jakiś jasny lager: Dortmunder, Munich Helles... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Moje (subiektywnie dobrane) propozycje: Szkockie Ale Mild Pszeniczne; może byc też Roggenbier albo Dunkelweizen Jakiś jasny lager: Dortmunder, Munich Helles... To już lepiej niech Shlangbaum wymyśla. Roggena mimo najszczerszych chęci jeszcze nie miałem okazji spróbować. Mild to dla mnie takie nie wiadomo co. Na Dortmundera miałbym szansę, bo wodę mam twardą, jak cholera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Roggena mimo najszczerszych chęci jeszcze nie miałem okazji spróbować. racja, wycofuję ten pomysł. Najchętniej bym widział zwykłego weizena, tylko nie wiem czy to nie za bardzo oklepane. Mild to dla mnie takie nie wiadomo co. wzorzec z Serves to Newcastle Brown Ale Na Dortmundera miałbym szansę, bo wodę mam twardą, jak cholera. Lagery to bym w ogóle odpuścił, trudno zrobić je na czas. Ale są ludzie co robią tylko lagery... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 7 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Ja myślę tak, jak będą popularne kategorie jak hefeweizen, dry stout, czy pilsner, to więcej ludzi weźmie udział w konkursie. A więc jego poziom będzie wyższy. Z drugiej strony warto promować mniej znane style. Tylko, że jeśli wymyślimy np. Bierre de Garde czy Flemish Red Ale, to właściwie uczestnicy rozstrzygną między sobą kolejność na podium. A z moich propozycji, to może Belgian Strong Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 10 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2008 (edytowane) Dobra kategoria i z dolniaków ciemny bock. Ew. Alt. Edytowane 10 Maja 2008 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shlangbaum Opublikowano 20 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Ja cały czas mam dylemat czy wybierać yakie style, które sa ciekawe i żadkie, żeby je trochę jakby wypromować czy też takie, które są popularne, by było więcej uczestników. Jak na razie skłaniam się na Alta - to dobra propozycja. A drugie piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Ja cały czas mam dylemat czy wybierać yakie style, które sa ciekawe i żadkie, żeby je trochę jakby wypromować czy też takie, które są popularne, by było więcej uczestników. No, schwarzbier stał się jednym z moich ulubionych piw, choć przedtem nigdy go nie warzyłem ani nie piłem. Ale dla konkursu chyba będzie lepiej gdy wybierzesz styl popularny. Przy wyborze weź też pod uwagę, że od początku sezonu do konkursu jest niecałe 5 miesięcy - niech to nie będzie piwo wymagające długiego leżakowania. Myślę, że głównie to ogranicza liczbę uczestników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 Jak na razie skłaniam się na Alta - to dobra propozycja. A drugie piwo? Czy Alt jest już pewnym kandydatem? W piwniczce mam już 16°C, akurat na Alta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 Moje (subiektywnie dobrane) propozycje: Szkockie Ale Mild Pszeniczne; może byc też Roggenbier albo Dunkelweizen Jakiś jasny lager: Dortmunder, Munich Helles... Ale trafiłem, Mild i Roggernbier będa w tym roku w Żywcu Milda już zresztą uwarzyłem. http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=7&przedm=6880257&=Festiwal_Piwowar%F3w_2009_-_Serwis_Informacyjny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 O no to powiem, że wyjątkowo nie podchodzący mi zestaw. Właściwie jedynie pils wchodzi w grę, ale podejrzewam, że konkurencja będzie mordercza. Saison, Roggen i Mild to dla mnie jedna wielka niewiadoma, bo właściwie poza Saison Regal nic z tych stylów nie piłem. No chyba, że w BA zmontują jakieś zestawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 Czyli Pils i Doppelbock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 Czyli Pils i Doppelbock Nie wątpię, że Tobie jakom miłośnikowi rogacizny ten Doppelbock podchodzi, ale dla mnie niestety odpada. Nie przepadam za takimi piwami. Jak sie zastanowiłem, to teoretycznie coś z trójki Saison, Mild i Roggen mozna spróbować uwarzyć, choć w konkursie to raczej bedzie loteria. Co za rok? Lambik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 Jeżeli Saison to może coś takiego?: Pilsmout 3,4kg 3 EBC Tarwemout 0.2kg 4 EBC Kandijsuiker, wit 0.4kg East Kent Goldings 56g 90 min. 4 ? Drożdże T-58 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 Jeżeli Saison to może coś takiego?: Pilsmout 3,4kg 3 EBC Tarwemout 0.2kg 4 EBC Kandijsuiker, wit 0.4kg East Kent Goldings 56g 90 min. 4 ? Drożdże T-58 Tak sobie myślę, że też bym mógł to piwo zrobić i to nawet teraz, bo mam juz prawie gotowy starter Wyeast 1214. I tak zrobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 Jak sie zastanowiłem, to teoretycznie coś z trójki Saison, Mild i Roggen mozna spróbować uwarzyć, choć w konkursie to raczej bedzie loteria. Mild jest bardzo prosty, jak to anglik. Roggenbier to taka pszeniczka, wymieniasz słód pszeniczny na żytni i już; tylko z filtracją może być problem. Saison może byc trudny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2008 Saison może byc trudny. W jakim sensie? W niektórych recepturach dodatkowo jest miód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Saison może byc trudny. W jakim sensie? W niektórych recepturach dodatkowo jest miód. To słabo zdefiniowany styl, może być słaby i mocny, chmielowy i nie, z przyprawami i bez. Ciężko będzie zgadnąć, co przypasuje gustom jurorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Ja jestem za German Pilsnerem i okolicami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Ja jestem za German Pilsnerem i okolicami German Pils jest na WWP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Ja jestem za German Pilsnerem i okolicami German Pils jest na WWP. aj - rzeczywiście :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 To będzie w Żywcu: I. Porter Bałtycki 18-22°Blg II. Doppelbock / Koźlak Dubeltowy 18-20°Blg III. Saison 12-15°Blg IV. Roggenbier / Żytnie 11,5-13,5°Blg V. Pilzner Bohemski 11,5-13,5°Blg VI. Brown Ale - Mild 8-10°Blg Jeżeli konkurs w Krakowie ma sie odbyć to chyba warto ogłosić listę konkursową jak najszybciej. Bo do lutego to już zaczyna być w przypadku niektórych rodzajów piwa za późno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Rozmawiałem telefonicznie przed wczoraj z Shlangim - zapewne na dniach przekażę on co nieco nowości w temacie KKPD. Na ten moment mogę zdradzić jeden fakt: konkurs się odbędzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 No właśnie czas leci. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 27 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2008 (edytowane) a kto powiedział, że wogóle konkurs się odbędzie?? OK, a kto go organizuje?? ;P no i jakie są w końcu te kategorie?? Edytowane 27 Października 2008 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się