Skocz do zawartości

Jakie kategorie na III KKPD w 2009


Rekomendowane odpowiedzi

Rzucam temat do dyskusji: jakie kategorie piw szanowni piwowarowie najchętniej widzieliby podczas III Krakowskiego Konkursu Piw Domowych w lutym 2009 ?

 

Będa dwie lub trzy kategorie konkursowe.

 

Prosze o propozycje, bo jak sam wymyślę kategorie, to aż się boję ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Moje (subiektywnie dobrane) propozycje:

 

Szkockie Ale

Mild

Pszeniczne; może byc też Roggenbier albo Dunkelweizen

Jakiś jasny lager: Dortmunder, Munich Helles...

To już lepiej niech Shlangbaum wymyśla. ;)

 

 

Roggena mimo najszczerszych chęci jeszcze nie miałem okazji spróbować.

Mild to dla mnie takie nie wiadomo co.

Na Dortmundera miałbym szansę, bo wodę mam twardą, jak cholera.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Roggena mimo najszczerszych chęci jeszcze nie miałem okazji spróbować.

racja, wycofuję ten pomysł. Najchętniej bym widział zwykłego weizena, tylko nie wiem czy to nie za bardzo oklepane.

 

Mild to dla mnie takie nie wiadomo co.

wzorzec z Serves to Newcastle Brown Ale ;)

 

Na Dortmundera miałbym szansę, bo wodę mam twardą, jak cholera.

Lagery to bym w ogóle odpuścił, trudno zrobić je na czas. Ale są ludzie co robią tylko lagery...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja myślę tak, jak będą popularne kategorie jak hefeweizen, dry stout, czy pilsner, to więcej ludzi weźmie udział w konkursie. A więc jego poziom będzie wyższy.

Z drugiej strony warto promować mniej znane style. Tylko, że jeśli wymyślimy np. Bierre de Garde czy Flemish Red Ale, to właściwie uczestnicy rozstrzygną między sobą kolejność na podium.

 

A z moich propozycji, to może Belgian Strong Ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Ja cały czas mam dylemat czy wybierać yakie style, które sa ciekawe i żadkie, żeby je trochę jakby wypromować czy też takie, które są popularne, by było więcej uczestników.

No, schwarzbier stał się jednym z moich ulubionych piw, choć przedtem nigdy go nie warzyłem ani nie piłem. Ale dla konkursu chyba będzie lepiej gdy wybierzesz styl popularny.

 

Przy wyborze weź też pod uwagę, że od początku sezonu do konkursu jest niecałe 5 miesięcy - niech to nie będzie piwo wymagające długiego leżakowania. Myślę, że głównie to ogranicza liczbę uczestników.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Moje (subiektywnie dobrane) propozycje:

 

Szkockie Ale

Mild

Pszeniczne; może byc też Roggenbier albo Dunkelweizen

Jakiś jasny lager: Dortmunder, Munich Helles...

Ale trafiłem, Mild i Roggernbier będa w tym roku w Żywcu :cool: Milda już zresztą uwarzyłem.

 

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=7&przedm=6880257&=Festiwal_Piwowar%F3w_2009_-_Serwis_Informacyjny

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O no to powiem, że wyjątkowo nie podchodzący mi zestaw. :cool:

Właściwie jedynie pils wchodzi w grę, ale podejrzewam, że konkurencja będzie mordercza. :)

Saison, Roggen i Mild to dla mnie jedna wielka niewiadoma, bo właściwie poza Saison Regal nic z tych stylów nie piłem.

No chyba, że w BA zmontują jakieś zestawy. :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli Pils i Doppelbock :cool:

Nie wątpię, że Tobie jakom miłośnikowi rogacizny :) ten Doppelbock podchodzi, ale dla mnie niestety odpada. Nie przepadam za takimi piwami.

Jak sie zastanowiłem, to teoretycznie coś z trójki Saison, Mild i Roggen mozna spróbować uwarzyć, choć w konkursie to raczej bedzie loteria.

Co za rok? Lambik? :/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli Saison to może coś takiego?:

 

Pilsmout 3,4kg 3 EBC

Tarwemout 0.2kg 4 EBC

Kandijsuiker, wit 0.4kg

East Kent Goldings 56g 90 min. 4 ?

 

Drożdże T-58

Tak sobie myślę, że też bym mógł to piwo zrobić i to nawet teraz, bo mam juz prawie gotowy starter Wyeast 1214. :cool:

 

I tak zrobie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak sie zastanowiłem, to teoretycznie coś z trójki Saison, Mild i Roggen mozna spróbować uwarzyć, choć w konkursie to raczej bedzie loteria.

Mild jest bardzo prosty, jak to anglik. Roggenbier to taka pszeniczka, wymieniasz słód pszeniczny na żytni i już; tylko z filtracją może być problem. Saison może byc trudny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To będzie w Żywcu:

I. Porter Bałtycki 18-22°Blg

II. Doppelbock / Koźlak Dubeltowy 18-20°Blg

III. Saison 12-15°Blg

IV. Roggenbier / Żytnie 11,5-13,5°Blg

V. Pilzner Bohemski 11,5-13,5°Blg

VI. Brown Ale - Mild 8-10°Blg

 

Jeżeli konkurs w Krakowie ma sie odbyć to chyba warto ogłosić listę konkursową jak najszybciej. Bo do lutego to już zaczyna być w przypadku niektórych rodzajów piwa za późno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.