eltomek Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Cześć, Nie robię zwykle starterów, bo używam sucharów, to mój drugi starter i po 10h wykazuje wg mnie dość mocną aktywność fermentacyjną (pporo CO2 przy mieszaniu widać, spora piana), jak sądzicie? Chciałem potrzymać go chociaż 24h, ale nie chcę skończyć z mniejszą ilością drożdży niż zacząłem Drożdże to Fermentum Mobile "Gwoździe i Banany", 2l brzeczki z suchego ekstraktu 10*P, napowietrzone i kręcone na mieszadle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zawsze zachodzi fermentacja.Ja bym się nie przejmował pianą. Mocno je kręcisz? eltomek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Dopóki nie zacznie Ci wyłazić z kolby, to jest OK. Drożdże się namnażają i będą lepiej pracowały w brzeczce. FM41 to super szczep, zawsze używam do pszenic i efekty są nieporównanie lepsze niż przy sucharach. Spokojnie obserwuj, ważne żeby nie wyłaziły (co mi się raz zdarzyło), a jak zaczną wyłazić, to po prostu zadaj je wtedy do brzeczki nie czekając na te 24h. No i zbierz sobie gęstwę po zakończeniu, jest bardzo odporna i do piątego, szóstego pokolenia pracuje super. Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez kiwitom eltomek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 28 minut temu, INTseed napisał: Mocno je kręcisz? Ciężko określić, na tyle ile warunki na to pozwalają (czyli dopóki rdzeń nie wypada z orbity), wirka nie widać, bo jest piania, ale bez piany wirek był. 19 minut temu, kiwitom napisał: No i zbierz sobie gęstwę po zakończeniu, jest bardzo odporna i do piątego, szóstego pokolenia pracuje super. Taki mam plan, dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Tylko do wiadra lej nie więcej jak 20l, bo przy takiej ilości, w temp zalecanej wychodzą na spacer. Jeśli chcesz więcej niż 20l, to musisz je zadać w temp niższej niż zalecana. Jak zlewam do wiadra 25l to startuje w 12°C i nie przekraczam 15°C przez pierwsze trzy dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Wtedy bardziej goździkowe wychodzi Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się