eltomek Posted April 3, 2021 Share Posted April 3, 2021 Cześć, Nie robię zwykle starterów, bo używam sucharów, to mój drugi starter i po 10h wykazuje wg mnie dość mocną aktywność fermentacyjną (pporo CO2 przy mieszaniu widać, spora piana), jak sądzicie? Chciałem potrzymać go chociaż 24h, ale nie chcę skończyć z mniejszą ilością drożdży niż zacząłem Drożdże to Fermentum Mobile "Gwoździe i Banany", 2l brzeczki z suchego ekstraktu 10*P, napowietrzone i kręcone na mieszadle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted April 3, 2021 Share Posted April 3, 2021 Zawsze zachodzi fermentacja.Ja bym się nie przejmował pianą. Mocno je kręcisz? eltomek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiwitom Posted April 3, 2021 Share Posted April 3, 2021 (edited) Dopóki nie zacznie Ci wyłazić z kolby, to jest OK. Drożdże się namnażają i będą lepiej pracowały w brzeczce. FM41 to super szczep, zawsze używam do pszenic i efekty są nieporównanie lepsze niż przy sucharach. Spokojnie obserwuj, ważne żeby nie wyłaziły (co mi się raz zdarzyło), a jak zaczną wyłazić, to po prostu zadaj je wtedy do brzeczki nie czekając na te 24h. No i zbierz sobie gęstwę po zakończeniu, jest bardzo odporna i do piątego, szóstego pokolenia pracuje super. Edited April 3, 2021 by kiwitom eltomek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted April 3, 2021 Author Share Posted April 3, 2021 28 minut temu, INTseed napisał: Mocno je kręcisz? Ciężko określić, na tyle ile warunki na to pozwalają (czyli dopóki rdzeń nie wypada z orbity), wirka nie widać, bo jest piania, ale bez piany wirek był. 19 minut temu, kiwitom napisał: No i zbierz sobie gęstwę po zakończeniu, jest bardzo odporna i do piątego, szóstego pokolenia pracuje super. Taki mam plan, dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted April 3, 2021 Share Posted April 3, 2021 Tylko do wiadra lej nie więcej jak 20l, bo przy takiej ilości, w temp zalecanej wychodzą na spacer. Jeśli chcesz więcej niż 20l, to musisz je zadać w temp niższej niż zalecana. Jak zlewam do wiadra 25l to startuje w 12°C i nie przekraczam 15°C przez pierwsze trzy dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted April 13, 2021 Share Posted April 13, 2021 Wtedy bardziej goździkowe wychodzi Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now