Lolep Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Cześć, piwo leżakuje już około 3 tygodni jest to Citrussy APA - 12°BLG. Dziś sprawdzając piwko zauważyłem że pływają jakieś drobinki w butelkach oraz jest delikatny osad na spodzie. Co to może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Osadu nie unikniesz przy refermentacji w butelkach. Browary pasteryzują piwo, po czy gazują je z butli CO2, a jeżeli Ty zlecasz tą robotę grzybkom w butelce, to niestety.... ale piwo i tak będzie o niebo lepsze niż to kupne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lolep Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Czyli to pływające to jest naturalne zjawisko podczas leżakowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 1 hour ago, Lolep said: Czyli to pływające to jest naturalne zjawisko podczas leżakowania? No osady są różne. Najczęściej chmiel i drożdże. Zlej trochę osadu z dna na jakiś biały talerz i rozetrzyj, to zobaczysz czy to tylko drożdże czy też drobinki chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Chmieliłeś na zimno? Robiłeś coldcrash? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lolep Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 10 godzin temu, INTseed napisał: Chmieliłeś na zimno? Robiłeś coldcrash? Tak chmielone na zimno lecz coldcrash nie robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Jak to drobinki chmielu to przed otwarciem dobrze schłódź i powoli otwieraj nad zlewem. Jak osad drożdżowy to się nie przejmuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2021 18 godzin temu, kiwitom napisał: Osadu nie unikniesz przy refermentacji w butelkach. Browary pasteryzują piwo, po czy gazują je z butli CO2, a jeżeli Ty zlecasz tą robotę grzybkom w butelce, to niestety.... ale piwo i tak będzie o niebo lepsze niż to kupne. No nie do końca tak ps Są browary co refermentuja w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się