hal Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Jak w temacie. Zastanawiam się nad zakupem słodów z dowolnego w miarę taniego źródła. Chodzi o takie dobranie składników aby złożyło się to w sensowne zamówienie w "hurtowych" ilościach (10, 5, 1 kg) dostępnych w sklepach. Idealne rozwiązanie - w miarę różnorodnie i na tych samych drożdżach płynnych. Myślę, że nie jeden z Was z większym ode mnie doświadczeniem robił już zakupy myśląc o kolejnych np 3 warkach i chciał tak jak ja zużyć całe zamówienie. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Wydaje mi sie, ze nie powinienes liczyc na innych. Kazdy ma swoj gust. Jeden lubi Lagery, drugi Ale, a trzeci belgijskie przysmaki. Zastanow sie czego chcesz sie napis, poszukaj przepisow i policz sobie samodzielnie ile czego potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Bardzo dobra odpowiedź. Rozpisz to do swoich warunków fermentacji, górna - dolna. No i jak Ci zostanie coś na zapas to nie przesadzaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Bardzo dobra odpowiedź. Rozpisz to do swoich warunków fermentacji, górna - dolna. No i jak Ci zostanie coś na zapas to nie przesadzaj. Tak, każdy zapas nawet duuuży zawsze się kończy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hal Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Eh ja tu się wpisuję do działu "Poznajmy się" aby nie być za chwilę "wyprostowanym" a tu już 3 odpowiedzi. Dziękuję. OK może dziwnie myślę, może nie jestem jeszcze tak wciągnięty w temat by magazynować. Najkrócej - policzyłem, że zestawy z BA i CP są nieco droższe, co zrozumiałe, od surowców. Jeśli nikt nie planował podobnych do moich zakupów to OK jakoś to policzę. Co do gatunku piwa - w paczce z BA mam jeszcze IPA ale ja lubię wszelkie piwa, jasne, ciemne, pszeniczne. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Eh ja tu się wpisuję do działu "Poznajmy się" aby nie być za chwilę "wyprostowanym" a tu już 3 odpowiedzi. Dziękuję.OK może dziwnie myślę, może nie jestem jeszcze tak wciągnięty w temat by magazynować. Najkrócej - policzyłem, że zestawy z BA i CP są nieco droższe, co zrozumiałe, od surowców. Jeśli nikt nie planował podobnych do moich zakupów to OK jakoś to policzę. Co do gatunku piwa - w paczce z BA mam jeszcze IPA ale ja lubię wszelkie piwa, jasne, ciemne, pszeniczne. Pozdrawiam Skoro lubisz wszelkie piwa to po co się pytasz. Kupuj co chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hal Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 OK Ale nie wierzę, że mając na uwadze koszty przesyłek nie kalkulujecie. Brałem powiedzmy 3 receptury i zwykle było tam tyle dodatków w zbożu po 100 czy nawet 50 gram , że nie składało to się w zamówienie 1,5,10 kg. Zostaje dużo w magazynie a ja póki co muszę brać śrutowane więc pewnie krócej mi zachowają świeżość. Nie mam doświadczenia we własnym komponowaniu zasypu. Może można coś pominąć, zastąpić. OK raz jeszcze , już nie marudzę - no może trochę na pustynię w zaopatrzeniu nad morzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Za pół roku będziesz zamawiał worki po 25kg i nie myślał gramach i mililitrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hal Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Tja powiedz to mojej żonie. Na pewno się ucieszy No ale może małymi kroczkami do tych 25kg dojdziemy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Jak w temacie. Zastanawiam się nad zakupem słodów z dowolnego w miarę taniego źródła. Chodzi o takie dobranie składników aby złożyło się to w sensowne zamówienie w "hurtowych" ilościach (10, 5, 1 kg) dostępnych w sklepach. Idealne rozwiązanie - w miarę różnorodnie i na tych samych drożdżach płynnych. Myślę, że nie jeden z Was z większym ode mnie doświadczeniem robił już zakupy myśląc o kolejnych np 3 warkach i chciał tak jak ja zużyć całe zamówienie. Z góry dziękuję za pomoc. Jak kupisz drożdże płynne to wiedz że użyjesz je kilka razy, więc jak zdecydujesz się na płynne do ALE nie zrobisz już pszeniczniaka ani lagera. Kup sobie 15kg pilznera bo to podstawa większości piw, 7 kilo monacha, 1 kilogram jakiegoś karmelowego i ewentualnie jakieś małe ilości palonego. Jak sie nastawiasz na pszenicę to weź z 5 kilo. "Omieciesz" tym jakieś 3-5 warek i pokombinujesz ze smakami. Chociaż ja bym zaczynał od drożdzy suchych i kupił saszetkę ALE, WB-06 i jakiegoś lagerka, wtedy będziesz miał mały przekrój smaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Ja robię to tak, że planuję zamówienie np. na 6 warek (co chcę uwarzyć+ilość litrów) w Exelu. Kolumna - rodzaj piwa, wiersz co potrzebne, potem widzę co mi zostanie i z tego składam kolejną warkę ( można trochę zagiąć o parę gram,domówić extra coś do tej warki, lub zrobić bezstylowca) Ale wizualnie fajnie widać co będzie potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Tylko tak można planować jak sie warzy. Dla nowicjusza jest inaczej. Nie bronię teraz kolegi hal. Ale zawsze czegoś zabraknie, albo jest za dużo. Takie jest życie piwoawara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hal Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Kup sobie 15kg pilznera bo to podstawa większości piw, 7 kilo monacha, 1 kilogram jakiegoś karmelowego i ewentualnie jakieś małe ilości palonego. Jak sie nastawiasz na pszenicę to weź z 5 kilo. "Omieciesz" tym jakieś 3-5 warek i pokombinujesz ze smakami. Chociaż ja bym zaczynał od drożdzy suchych i kupił saszetkę ALE, WB-06 i jakiegoś lagerka, wtedy będziesz miał mały przekrój smaków. OK zacznę planować z excelem, może rzeczywiście lepiej suche - zawsze to 3 różne style w cenie 1 płynnego. Dziękuję za porady. Mam jeszcze chwilę zanim skończy się fermentacja 1 i warzenie 2 warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Oszczędności zaczynają się przy planowaniu 10 lub więcej warek, przy 3 warkach ilość surowców jest zbyt mała by liczyć na tanie zakupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 1 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Ja robiłem ostatnio podobne zamówienie tyle że na 5 warek do przodu i tak jak pisał Vettis Excel i sumujesz sobie co potrzeba i spokojnie wychodzi. 15min roboty i masz to zrobione pod siebie. Ale np u mnie średnio to wypaliło bo surowce mam a od miesiąca nawet jednej warki uwarzyć nie miałem czasu i nie zapowiada się żeby przez najbliższy miesiąc czas się znalazł i pewnie znowu coś uwarzę po teoretycznej dacie ważności. Najlepiej jak masz własny śrutownik zamawiasz hurtowe ilości (25-30kg) słodów podstawowych i spokojnie w ciągu roku (jak nie znacznie wcześniej) je zużyjesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Pytanie jaka jest różniac cenowa taniej kupować poszczegulne komponenty pod każdy rodzaj ważonego piwa lub gotowy zestawu na 20L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 (edytowane) Pytanie jaka jest różniac cenowa taniej kupować poszczegulne komponenty pod każdy rodzaj ważonego piwa lub gotowy zestawu na 20L. Do ważenia potrzebujesz tylko wagę i obiekt ważony. Zobacz w sklepach co ile kosztuje (Browamator, Homebrewing, Centrum piwowarstwa, Twój browar itp. - kolejność przypadkowa). Ja doszedłem do tego, aby kupić pilzneński hurtowo (worek 30-50kg), a resztę słodów dokupować w zależności od zapotrzebowania (też robię tabelkę w excelu). Pilzneński najtaniej kupisz w różnego rodzaju słodowniach, młynach itp. - pytaj doświadczonych piwowarów gdzie się zaopatrują (ja tak zrobiłem ) i na pewno dostaniesz informacje, słód do wypróbowania a może nawet jakieś gratisy -> dzięki josefik . Edytowane 23 Grudnia 2010 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Pytanie jaka jest różniac cenowa taniej kupować poszczegulne komponenty pod każdy rodzaj ważonego piwa lub gotowy zestawu na 20L. czy to kolejna prowokacja, czy ty już tak masz? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 O widzę, że grupa ostrowska siedzi dzisiaj do późna na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiu36100 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 (edytowane) Pytanie jaka jest różniac cenowa taniej kupować poszczegulne komponenty pod każdy rodzaj ważonego piwa lub gotowy zestawu na 20L. czy to kolejna prowokacja' date=' czy ty już tak masz? :rolleyes:[/quote'] Nie wiem josefik postaw diagnoze i wypisz recepte + L4. Edytowane 23 Grudnia 2010 przez misiu36100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 K.....a następny Robert13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Pytanie jaka jest różniac cenowa taniej kupować poszczegulne komponenty pod każdy rodzaj ważonego piwa lub gotowy zestawu na 20L. hmmm jeszcze do niedawna dzieci umiały kalkulator obsługiwać, Średnio rozgarnięty adept liceum myślę, że odpowie sobie na to pytanie w 10 minut. Jeśli chodzi o aspekt finansowy to każdy ci powie, że kupowanie składników osobno i komponowaniu ich samemu wychodzi o wiele taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amatjas Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Z tym o wiele taniej to bym nie przesadzał. Jeżeli biorę np zestaw surowców ze sklepu w którym zestawy są po tej samej cenie a zestaw zawiera większą ilość słodów np IPA to interesu nie zrobisz. Po kilkunastu zestawach i wyczuciu jakie piwka mi smakują postanowiłem kupić po raz pierwszy słody w worku. Padło na 25kg Pale Ale i dodatkowe tak by robić Pale Ale, IRA i IPA, śmiem twierdzić ze jakbym kupił same zestawy IPA i pokombinował z dodatkami to byłaby ta sama kasa ( słody srutowane, drożdże suche). W tym wypadku zdecydowałem się jednak na zakup składników osobno dlatego by nie być skazany na te same chmiele. Zresztą kombinuj sam to tez jest zabawa. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 jeszcze zwrócę uwagę na jeden aspekt ekonomicznego komponowania zamówienia- trzeba się dowiedzieć ile wynosi limit wagowy, tak aby wypełnić paczkę "po bandzie" jeśli wynosi on 30kg to nie ma co zamawiać 20kg (i tak płacisz za 30kg) ani co gorsza 31kg (bo płacisz za kolejne 30kg) - bo koszt wysyłki to ładnych parę kilo słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 ja ostatnio jak zamawiałem w piwodzieju, musiałem się osobiście wybrać, bo nie obsługują zamówień na palety za przesyłkę 130 kg to bym zapłacił ładnych parę złotych a mam ten komfort że mogę sobie te 25 km przejechać po odbiór... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się