luluspac Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Witam, W piątek (2 dni temu) po raz pierwszy spróbowałem uwarzeniem piwa z ekstraktów słodowych. Zestaw kupiłem na Browamatorze, piwo pszeniczne jasne 12°Blg. Wszystko zrobiłem zgodnie z przepisem. Drożdże (WB-06) przed dodaniem zrehydratyzowałem, a przed ich dodaniem zmierzyłem ekstrakt i zgodnie z opisem produktu wyszło 12°Blg. Po około 2 godzinach fermentacja ruszyła, przez rurkę zaczęło ulatniać się sporo gazu. Dzień później zmierzyłem poziom cukru i okazało się, że spadł on o połowę do 6°Blg, a dzisiaj piwo ma już 4°Blg. Fermentacja zachodzi w około 18.5°C Stąd moje 2 pytania: -Czy tak szybki spadek Blg jest naturalny i czy zamortyzuje się on? -Jeżeli piwo po 48h ma już 4°Blg to czy czekać pełen tydzień przed przelewaniem na cichą? Jak pisałem na wstępie jest to moja pierwsza próba warzenia domowego, dlatego proszę o wyrozumiałość. Z góry dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) W ogóle nie przelewa,j tu nie ma sensu, drożdże w butelce są pożądane. Spadek blg w takiej temp jest ok. Zostaw w spokoju na przynajmniej dwa tygodnie. Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez smola luluspac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 18,5°C to temperatura fermentacji, czy otoczenia? I jaka była temperatura brzeczki podczas zadania drożdży? Poza tym - tak, jak pisze @smola. luluspac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luluspac Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Dziękuję za opowiedź, 18,5°C to temperatura otoczenia, a drożdze dodałem w temperaturze 25°C. Cicha fermentacja jest zupełnie zbędna? Przepis którym się kierowałem sugerował 1 tydzień burzliwej i 1 tydzień cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Temperatura za wysoka, następne zadawaj w niższe, najlepiej 2 - 3 stopnie poniżej dolnej granicy, drożdże i tak sobie podniosą. Cicha fermentacja nie oznacza przelewania do nowego fermentora, to okres kiedy drożdże dojadają uboczne produkty fermentacji. Przelewasz gdy chcesz wyklarować piwo lub na dłuższy okres dojrzewania. luluspac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luluspac Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Dziękuję za pomoc. A dlaczego nie chciałbym wyklarować piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejJanusz Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Mętność jest częścią uroku piwa pszenicznego Inna sprawa, że jak po tych dwóch tygodniach w tym samym wiadrze schłodzisz przez 2-3 dni (np. w lodówce) to i tak się wyklaruje jeśli Ci na tym zależy. Tylko nie chwal się stylowym purystom, bo Cię zjedzą. luluspac i smola 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 No i daruj sobie codzienne sprawdzanie Blg. Nic Ci to nie daje, a ryzyko zakażenia podnosisz z każdą taka operacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 ostatnio zapominam zmierzyć blg końcowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 23 godziny temu, anteks napisał: ostatnio zapominam zmierzyć blg końcowe Ja nawet nie wiem gdzie mam balingomierz,od chyba 3 lat nie mierze nic kompletnie Mr.Fal 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się