Jump to content

Jak szybko powinno spadać Blg?

Recommended Posts

Witam,

W piątek (2 dni temu) po raz pierwszy spróbowałem uwarzeniem piwa z ekstraktów słodowych. Zestaw kupiłem na Browamatorze, piwo pszeniczne jasne 12°Blg. Wszystko zrobiłem zgodnie z przepisem. Drożdże (WB-06) przed dodaniem zrehydratyzowałem, a przed ich dodaniem zmierzyłem ekstrakt i zgodnie z opisem produktu wyszło 12°Blg. Po około 2 godzinach fermentacja ruszyła, przez rurkę zaczęło ulatniać się sporo gazu. Dzień później zmierzyłem poziom cukru i okazało się, że spadł on o połowę do 6°Blg, a dzisiaj piwo ma już 4°Blg. Fermentacja zachodzi w około 18.5°C

Stąd moje 2 pytania:

-Czy tak szybki spadek Blg jest naturalny i czy zamortyzuje się on?

-Jeżeli piwo po 48h ma już 4°Blg to czy czekać pełen tydzień przed przelewaniem na cichą?

Jak pisałem na wstępie jest to moja pierwsza próba warzenia domowego, dlatego proszę o wyrozumiałość.

Z góry dziękuję za pomoc!

W ogóle nie przelewa,j tu nie ma sensu, drożdże w butelce są pożądane. Spadek blg w takiej temp jest ok. Zostaw w spokoju na przynajmniej dwa tygodnie.

Edited by smola

Dziękuję za opowiedź,

18,5°C to temperatura otoczenia, a drożdze dodałem w temperaturze 25°C. Cicha fermentacja jest zupełnie zbędna? Przepis którym się kierowałem sugerował 1 tydzień burzliwej i 1 tydzień cichej.

Temperatura za wysoka, następne zadawaj w niższe, najlepiej  2 - 3 stopnie poniżej dolnej granicy, drożdże i tak sobie podniosą. Cicha fermentacja nie oznacza przelewania do nowego fermentora, to okres kiedy drożdże dojadają uboczne produkty fermentacji. Przelewasz gdy chcesz wyklarować piwo lub na dłuższy okres dojrzewania.