luluspac Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 Witam, W piątek (2 dni temu) po raz pierwszy spróbowałem uwarzeniem piwa z ekstraktów słodowych. Zestaw kupiłem na Browamatorze, piwo pszeniczne jasne 12°Blg. Wszystko zrobiłem zgodnie z przepisem. Drożdże (WB-06) przed dodaniem zrehydratyzowałem, a przed ich dodaniem zmierzyłem ekstrakt i zgodnie z opisem produktu wyszło 12°Blg. Po około 2 godzinach fermentacja ruszyła, przez rurkę zaczęło ulatniać się sporo gazu. Dzień później zmierzyłem poziom cukru i okazało się, że spadł on o połowę do 6°Blg, a dzisiaj piwo ma już 4°Blg. Fermentacja zachodzi w około 18.5°C Stąd moje 2 pytania: -Czy tak szybki spadek Blg jest naturalny i czy zamortyzuje się on? -Jeżeli piwo po 48h ma już 4°Blg to czy czekać pełen tydzień przed przelewaniem na cichą? Jak pisałem na wstępie jest to moja pierwsza próba warzenia domowego, dlatego proszę o wyrozumiałość. Z góry dziękuję za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 (edited) W ogóle nie przelewa,j tu nie ma sensu, drożdże w butelce są pożądane. Spadek blg w takiej temp jest ok. Zostaw w spokoju na przynajmniej dwa tygodnie. Edited April 18, 2021 by smola luluspac 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 18,5°C to temperatura fermentacji, czy otoczenia? I jaka była temperatura brzeczki podczas zadania drożdży? Poza tym - tak, jak pisze @smola. luluspac 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
luluspac Posted April 18, 2021 Author Share Posted April 18, 2021 Dziękuję za opowiedź, 18,5°C to temperatura otoczenia, a drożdze dodałem w temperaturze 25°C. Cicha fermentacja jest zupełnie zbędna? Przepis którym się kierowałem sugerował 1 tydzień burzliwej i 1 tydzień cichej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 Temperatura za wysoka, następne zadawaj w niższe, najlepiej 2 - 3 stopnie poniżej dolnej granicy, drożdże i tak sobie podniosą. Cicha fermentacja nie oznacza przelewania do nowego fermentora, to okres kiedy drożdże dojadają uboczne produkty fermentacji. Przelewasz gdy chcesz wyklarować piwo lub na dłuższy okres dojrzewania. luluspac 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
luluspac Posted April 18, 2021 Author Share Posted April 18, 2021 Dziękuję za pomoc. A dlaczego nie chciałbym wyklarować piwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrzejJanusz Posted April 18, 2021 Share Posted April 18, 2021 Mętność jest częścią uroku piwa pszenicznego Inna sprawa, że jak po tych dwóch tygodniach w tym samym wiadrze schłodzisz przez 2-3 dni (np. w lodówce) to i tak się wyklaruje jeśli Ci na tym zależy. Tylko nie chwal się stylowym purystom, bo Cię zjedzą. luluspac and smola 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted April 19, 2021 Share Posted April 19, 2021 No i daruj sobie codzienne sprawdzanie Blg. Nic Ci to nie daje, a ryzyko zakażenia podnosisz z każdą taka operacją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 19, 2021 Share Posted April 19, 2021 ostatnio zapominam zmierzyć blg końcowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted April 20, 2021 Share Posted April 20, 2021 23 godziny temu, anteks napisał: ostatnio zapominam zmierzyć blg końcowe Ja nawet nie wiem gdzie mam balingomierz,od chyba 3 lat nie mierze nic kompletnie Mr.Fal 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now