Skocz do zawartości

Magazyn Piwowar - lista artykułów.


darinho

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jak w temacie. Czasem chciałem wrócić do jakiegoś artykułu, piwnego stylu, receptury itp i nie pamiętałem gdzie to było. Także po trochu, spisałem listę artykułów z wszystkich numerów magazynu Piwowar. Raz, że nie trzeba wertować, dwa można skorzystać z ctrl+F. A, że może komuś się też przyda to wrzucam. Pisałem wg spisów treści z poszczególnych numerów, czasem dodawałem w nawiasie opis od siebie, żeby sprecyzować temat. Coś mi w pliku nie pokazywało błędów, więc mogą być literówki. 

 

Nr 0 Lato 2010r.

1. Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych

2. Aktualności

3. Święto piwa we Wrocławiu

5. Nie tylko prowadzimy sklep – wywiad z Agnieszką Wołczarską – Prasolik.

6. Piwowarzy promują Polskę na Słowacji

8. 10 kroków do własnego piwa.

10 Wiejski przysmak na lato – Saison

12 Pomiar gęstości w domowym browarze.

15 Pielęgnacja przydomowej plantacji chmielu.

18 My, piwowarzy niemieccy

20 Po co nam style piwne. 1000 IBU Tomasz Kopyra – felieton.

21 Lublin warzy

 

Nr 1 Zima 2010r.

1. Słowo od prezesa

2. Aktualności

4. Wypatrzyliśmy - relacje

8. Birofilia 2010

12 Ze świata – artykuł po angielsku o polskim piwowarstwie. Ian Hornsey.

14 Dla początkujących – Brew-Kit

18 Piwo zimy - Weizenbock

20 Niezbędnik piwowara – test odfermentowania brzeczki FFT

22 Receptury mistrzowskie: BPA – Dorota chrapek

Helles – Czaesław Dziełak , Zach Danzinger Stout – Krzysztof Zach.

24 Z kart historii – prawo czystości.

26 Gramoprocenty humulonów – czyli potencjał goryczkowy dawki chmielu

27 Wywiad z Jeffem Evansem

28 Piwowar ze świata – American brew

30 Wywiad Brovarnia

32 1000 IBU – Czy wszyscy piwowarzy to prostytutki?

 

Nr 2 Wiosna 2011r.

1 Walne PSPD

4 Szkolimy się + aktualności

8 PSPD? Cała para w pracę u podstaw – wywiad z Andrzejem Sadownikiem

11 Niechmielone ekstrakty chmielowe – doskonałe piwo na skróty

15 Mycie i dezynfekcja butelek

17 Próba jodowa

18 Kolsh (Koelsh, Kölsh) czyli piwo kolońskie

22 Wszystko o śrutowaniu

24 Kegerator – marzenie piwowara domowego.

27 Wiosenne prace w chmielniku.

30 Kölsh – dobry marketing czy długa tradycja?

33 Was ist los? Wywiad o stylach Zoigl, zwikl, kellerbier ungespundetes.

34 Zythos Beer Festiwal

37 Polska – raj dla piwowarów domowych? Wywiad z Volkerem Quante

38 Archeolog w browarze. Kraków.

40 Zostać sędzią?

41 C.K. Browar.

 

Nr 3 Lato 2011r.

1 Stowarzyszenie działa – aktualności

6 Szczecin piwną pustynią na północy Polski?

7 Kurs sędziowski.

9 Festiwal Birofilia 2011

12 Wrocław kocha piwo

14 Zacieranie jest proste

18 Witbier

21 Metody chłodzenia w porze letniej

24 Pomiar temperatury w domowym browarze

26 Mistrzowskie receptury

RIS – Jacek Michna

Vienna Lager – Tomasz Wawrzyniak

Scottish Heavy Ale – Tomasz Rogaczewski

Doppelbock – Jan Krysiak Grand Champion KPD 2009.

28 Maszyna do piwa

30 Chrzest bojowy arkusza ocen PSPD

34 Fözdefeszt Budapeszt 2011

35 Koleją na piwnym szlaku

38 Leżajsk Turystycznie

40 Chwała zwyciężonym

 

Nr 4 Jesień 2011r.

1 Odzyskajmy Grodziskie

4 Mamy polskie Kolońskie!

6 Wysokie loty Kormorana

8 Piwowarzy znów rozmawiają!

10 Wczesną jesienią w Cieszynie

11 Porter Bałtycki – piwowarski skarb Polski

13 Porter Opalenicki – Andrzej Smyk

14 Dziesiąta edycja konkursu piw domowych – Birofilia 2012

16 Przełom, osad gorący i zimny

18 Quadrupel Belgian Dark Strong Ale – piwo jesieni 2011

21 O warunkach wstępnych udanej fermentacji słów kilka

23 Napowietrzanie brzeczki

26 Speidel braumaister test

28 Quadrupel w kuchni

30 Czy warzenie w domu jest legalne?

32 Piwowarska pasja pracowników grupy Żywiec.

34 Duże piwo w Londynie – Great British Beer Festival 2011

37 Cerveza Artesana 2011

38 Piwowarzy w akcji – fotorelacja.

39 Trzy Korony, czyli najdłużej otwierany browar w Polsce

40 Jak zostałem BJCP-fobem

 

Nr 5 Zima 2011r.

1 Słowo od prezesa.

2 Wypatrzyliśmy.

4 Premiera Grand Championa. lsh

5 lsh na nowo.

6 Rewolucja w domowym kuflu trwa!

10 Jest super… więc o co ci chodzi?

12 Rzemieślnicy warzą domowego Portera.

14 Przechowywanie surowców piwowarskich.

16 Starter drożdżowy.

18 Projekt “Grodziskie Redivivus”.

20 Barley wine – wyzwanie technologiczne.

23 Dezynfekcja sprzętu

26 Ważne! Chłodzenie brzeczki w browarze domowym.

29 Barley wine w kuchni.

32 Wywiad z Charlim Papazianem.

34 Wywiad z Matthew Brynildsonem.

35 Borefts Bier Festival 2011

37 Przedstawiamy: Elefant Białystok! - browar domowy fotorelacja.

38 AIPA czy po prostu IPA

40 Efekt kuli śniegowej - felieton

41 Wezwanie na Komendę

 

Nr 6 Wiosna 2012r.

1 Krzepniemy, także w terenie.

2 Kalendarium

5 Walne PSPD

7 Piwowarstwo domowe zdobywa media

8 Domowy Altbier z Jabłonowa

9 Jak Fortuna z popiołów

11 Warsztat piwowara – o sprzęcie w piwowarstwie domowym.

14 Słody – przegląd i klasyfikacja.

17 Oj chmielu chmielu (część 1)

20 AIPA – piwo wiosny 2012

23 Filtracja i wysładzanie

26 Sędziowanie od kuchni.

29 Kulinarne podróże z AIPĄ

32 Mistrzowskie receptury

Marcowe i Green Imperial.

33 Eurotrip z piwem w roli głównej

36 Fuller’s Brewery – Londynie

38 “Piwosz” 1997 – 2002 Ziemowit Fałat

40 Gramd Champion dla jurora? 1000 IBU

41 Góralska zadyma, czyli na podhalu leją… dobre piwo.

 

Nr 7 Lato 2012r.

1 Udany jubileusz KPD. Co dalej?

2 Kalendarium

6 Festiwal Birofilia 2012r.

8 Pierwszy w Polsce: Śląski Oddział PSPD

9 Święto piwa we Wrocławiu coraz większe.

11 Warzenie piwa tak po prostu – rozmowa z Marcinem Adamkiem

13 India Pale Ale – fakty i mity

15 Surowce niesłodowane

18 Drożdże suche – walczymy z mitami

20 Piwo lata – Hefeweizen.

24 Gotowanie i chmielenie.

27 Medaliści KPD Birofilia 2012.

28 Hefe – Weizen – piwo o smaku lata.

31 Smoked Beers – recenzja książki.

32 Europejska konferencja blogerów piwnych w Leeds

33 Piwowarzy ze śląska wizytują Czechy.

34 “Hop-head” w Cincinnati

36 PSPD w Górnej Frankonii

40 Dreams come true – 1000 IBU

41 Krajcar pod nosem giganta

 

Nr 8 Jesień 2012r.

1 Złota Jesień – o Brackiej Jesieni.

2 Kalendarium.

5 KPD Birofilia 2013.

7 KOT – Karpacki Oddział Terenowy PSPD.

9 Wczesna Bracka Jesień.

10 Porter Bałtycki. Łukasz Jajecznica.

11 Oj, chmielu, chmielu (część 2)

14 Zakażenia piwa.

18 Zacieranie.

22 Rauchbock – pokochaj albo rzuć. Piwo jesieni 2012.

25 Otwieramy browar rzemieślniczy. Artezan.

29 Ofensywa piwowarów domowych.

32 Rowerem przez piwne Morawy.

36 GABF, relacja.

38 Tasting Beer – recenzja.

39 Kolaboracja w Widawie.

40 Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i Rzemieślniczych? 1000 IBU

 

Nr 9 Zima 2012r.

1 Na zakręcie

2 Sprawozdanie zarządu z działalności PSPD

3 Kalendaruim.

7 Powrót Gdańska do piwowarskiej macierzy.

8 Warsztaty piwowarskie w Raciborzu.

8 I Karpacki Konkurs Piw Domowych

9 Konkurs Piw Rzemieślniczych Birofilia 2013

10 Piwowarstwo w Polsce 2012

14 Oj, chmielu, chmielu (część 3)

18 Pomiar i korekty pH w procesie warzenia.

21 Alt. Stare piwo z Dusseldorfu. Piwo zimy.

24 Warmiński Festiwal Dziedzictwa Browarniczego.

27 Konkursy piwa mają znaczenie.

30 Otwieramy browar rzemieślniczy (część 2: sprzęt)

34 Kerstbierfestival 2012 – Festiwal.

35 Luz, blues i radość warzenia w Ameryce.

38 “Brew like a Monk” - recenzja

39 Piwo wśród gotyckich kamienic. Jan Olbracht.

40 Nie bądźmy bardziej papiescy od papieża. 1000 IBU

 

Nr 10 Wiosna 2013r.

1 Słowo prezesa.

2 Walne Zebranie Sprawozdawczo – Wyborcze PSPD

4 Kalendarium

6 PSPD ma nowy oddział! Zachodniopomorskie.

7 Piwowarzy domowi na dworze Jana Olbrachta

10 Jak zostać sędzią BJCP?

13 Ciemna strona pszenicy. Dunkelweizen – piwo wiosny.

17 Opis stylów piwa według PSPD (część 1)

20 Słownik piwowarski.

22 Odwrotna dekokcja.

25 Oj, chmielu, chmielu (część 4)

28 Piwowarstwo historyczne, czyli archeolog w browarze.

30 Od Leśnego zameczku do Kormorana, czyli historia olsztyńskiego piwowarstwa.

32 10. Zythos Bier Festival.

33 Lengyel, Magyar – ket jo barat, egyutt harcol, s issza borat.

35 Japonia jak marzenie.

38. “The Brewmaster’s Bible” - recenzja.

39 Na Piwnej dobrze warzą!

40 Trzy lata minęły jak…

 

Nr 11 Lato 2013r.

1 Cztery gorące miesiące.

2 Kalendarium.

4 Konkurs Smaki Chmielu 2013r.

5 Festiwal Birofilia 2013.

7 Deszczowy festiwal. Wrocław.

8 IV Śląski Konkurs Piw Domowych

9 Wstrzymał chmiele, ruszył ziele, uwarzyli go niewiele. Gruit Kopernikowski.

12 Biere de Garde – piwo lata 2013.

15 Oj, chmielu, chmielu (część 5)

17 Opis stylów piwa według PSPD (część 2)

20 Wszystko, co piwowar na temat wody wiedzieć powinien.

24 Dlaczego HERMS, a nie garnek?

27 Tuning warzenia z ekstraktów.

29 Słownik piwowarski.

30 Piwowarstwo historyczne, czyli jak w dawnym Krakowie warzono piwo.

32 Piwo w kuchni – pomorska kuchnia piwna.

33 Projektowanie piwa – kwestia równowagi.

35 Copenhagen Beer Festival 2013

36 Warszawska piwna rewolucja.

38 Reden, czyli śląska prostota.

39 “Barley wine” - recenzja

40 Piwowarzy wszystkich krajów, łączcie się!

 

Nr 12 Jesień 2013r.

1 Rośniemy w siłę.

2 Kalendarium.

5 Wspomnienie z “Brackiej Jesieni”

6 Mistrz warzył w Redenie. Receptura Schwarzbier – Jacek Stachowski.

7 I Warmiński Konkurs Piw Domowych.

9 Blogerzy na kongresie

10 Piwowarskie zabawy z miodem.

11 Wypiekamy wysłodziny.

12 Wziąć udział w konkursie i wygrać!

14 Waldemar Pitala zdobywcą Pucharu PSPD!

15 Puchar PSPD.

16 Gose? Goseanna! Piwo jesieni.

20 DMS – można tego uniknąć?

21 Opis stylów piwa według PSPD (część 3)

24 Fuggle not dead. O angielskich chmielach.

28 Słownik piwowarski.

29 Scotch Ale – recenzja.

30 Piwowarstwo historyczne, czyli piwo jako napój z pszenicy.

32 Piwne Pozytywy 2013

32 Golden Beer Poland 2013

33 Śląscy piwowarzy w Pradze.

34 2. European Microbrew Symposium

36 Czy w Wiedniu napiję się Vienna Lagera?

37 Piwowarstwo mamy we krwi. Wywiad z Normanem Sterkensem z Belgii.

39 Stary Browar Rzeszowski.

40 Szykujmy się na klęskę urodzaju. 1000 IBU.

 

Nr 13 Zima 2013r.

1 Jesteśmy już od czterech lat!

2 Kalendarium

5 Poznań piwem płynący.

6 Pomorskie bitwy piwne.

8 Polsko-czesko-słowackie spotkanie integracyjne w Chorzowie.

9 Roy pomógł zwierzakom w Koszalinie. Ursa Maior

10 Zimowe przyjemności – Old Ale – piwo zimy

13 Tips & Tricks (piwowarstwo domowe)

14 Bez dekantacji.

18 Opis stylów piwa według PSPD (część 4)

22 Diacetyl w przelocie.

24 Niektóre szczepy drożdży dostępne dla piwowarstwa domowego (część 1)

30 Słownik piwowarski.

30 Smaki chmielu 2013 r.

32 Mój subiektywny ranking drożdży – Piotr Wypych.

33 Przegląd pozycji piwnych (część 1) – recenzja

34 Na zimową rozgrzewkę. Kuchnia z piwem.

36 Piwowarstwo historyczne, czyli piwo jako napój z owsa.

38 Brussels Beer Challenge 2013

39 Dobre piwo z Raciborza? Z Browaru Rynek na pewno.

40 Czas wielkich liczb? 1000 IBU

 

Nr 14 Wiosna 2014r.

1 Trzeba wziąć się do pracy.

2 Sprawozdanie merytoryczne Zarządu PSPD z działalności Stowarzyszenia za okres sprawozdawczy 2013/14

4 Kalendarium.

7 XVII Szkoła Technologii Fermentacji.

8 Najlepsze domowe piwa polskich Karpat.

9 Polacy na Białej Wronie.

10 Piwny weekend w Szczecinie.

11 Piwna kontrkultura w Łodzi.

13 World Beer Cup.

14 Największy konkurs piw na świecie!

16 1. Targi Piw Regionalnych Piwowary 2014

17 Popatrz na mnie, wypij mnie! O etykietach piwnych.

20 Fazy fermentacji.

22 Niektóre szczepy drożdży dostępne dla piwowarstwa domowego (część 2)

26 Estry w piwie, czyli tutti frutti i rozpuszczalnik.

28 Lambic, czyli piwo dzikie – piwo wiosny 2014.

32 Denver 2014: Brewers Association.

35 Piwowarstwo historyczne, czyli higiena w browarze.

36 Cały kraj grilluje! Kuchnia i piwo.

38 Radical Brewing – recenzja

39 Browar Lwów, czyli frekwencja ma znaczenie.

40 Intensywne 0,33 - felieton

 

Nr 15 Lato 2014r.

1 Piwowarski mundial.

2 Kalendarium

5 Birofilia. Dominacja piwowarów domowych, a zwłaszcza jednego.

6 Dubbeltowy mistrz – Czesław Dziełak.

8 Z piwem na trybunach. WFDP

10 Loża brzmi dumnie. Siedlecko Loża Piwowarów Domowych.

11 Zamieszaliśmy w Kopenhadze

12 Piwa warzenie w skansenie. Chorzów.

14 Szatan w kielichu – Belgian Golden Strong Ale (Duvel) – piwo lata 2014

16 Jak zostałem sędzią. Przemek Iwanek.

18 Ukryty aromat czyli rola glikozydów w aromacie piwa.

20 Cukry – surowce niesłodowane w kotle warzelnym.

22 Termometr to podstawa.

24 Piwowarskie Podlasie.

26 Przegląd pozycji piwnych (część 2) – recenzja

28 Piwny crowdfounding w Belgii.

30 Warzyć jak Heweliusz. Jopejskie

31 Słownik piwowarski.

32 Skład wody w znanych miastach piwowarskich.

34 Amerykańska rewolucja piwna – cz. 1

36 Real ale pod Wawelem. T.E.A. Time Brewery.

37 Koszalin: Piwomani na “Ulicy Smaków”

38 Widelcem po mapie. Kuchnia i piwo.

40 Dębowa rewolucja. 1000 IBU

 

Nr 16 Jesień 2014r.

1 Historia lubi się powtarzać.

2 Kalendarium.

4 Jestem typowym praktykiem – Waldemar Pitala

6 Warszawa da się lubić! WFP

8 Na Warmii się dzieje!

10 Impreza inna niż wszystkie. Beer Geek Madness pierwsza edycja.

12 Lambic wschodzącego słońca.

14 Pumpkin Ale – piwo jesieni.

16 Forum Tradycji w Kłodzku.

17 Słownik piwowarski. Litera D.

18 Parę słów o wydajności.

20 Drożdże. Ilościowy poradnik praktyczny.

22 Piwna piana marzeń.

24 Oszukać los. Historia piwa Seef. Antwerpia.

25 Przegląd pozycji piwnych (część 3) – recenzja

26 International Beer Challenge 2014 czyli polska wskakuje na podium.

28 Brussels Beer Challenge 2014 czyli Polska wskakuje na podium.

30 Piwowarzy na mazowieckim zamku.

31 Brofaktura.

32 Amerykańska rewolucja piwna – cz. 2

34 Marzenie rozwijane strategicznie. Bednary.

36 Reden Świętochłowice czyli słuszna droga rozwoju.

37 Hop Variety Handbook – recenzja.

38 Gdy liście spadają. Kuchnia i piwo.

40 Będzie dym. 1000 IBU

 

Nr 17 Zima 2014/ 15r.

1 Świętujemy 5 lat PSPD!

2 Kalendarium

4 Drożdże grodziskie w kosmosie.

6 Piwowarzy spotkali się w Toruniu.

8 Poznańskie targi piwne.

10 Powołano kolejną Ligę. Szczecińska Liga Piwowarów.

12 Zwiększenie wydajności w browarze rzemieślniczym.

14 Warzyć piwo w granicach prawa.

16 Koźlak, czyli zapomniany rogacz – piwo zimy.

19 Słownik piwowarski. Litera E.

20 Termometr to podstawa cz.II

22 Synu, zostaniesz piwowarem. Wywiad z Andrzejem Gałasiewiczem z Jan Olbracht.

24 Sensoryka jak szwajcarski scyzoryk.

27 Marchewkowy zawrót głowy. Receptura na piwo marchewkowe.

28 Trunek z Jiahu. Najstarsze piwo świata?

30 7. Sympozjum “Piwo to zdrowie”

31 Krótka historia pomorskiego środowiska piwowarów i piwoszy.

32 Piwny Rzym.

34 Browar 100 Mostów czyli kwestie definicji craftu.

35 For the love of hops. Recenzja.

36 Amerykańska rewolucja piwna – cz. 3

38 Piwna prywatka. Kuchnia i piwo.

40 Jesteś twórcą. 1000 IBU.

 

Nr 18 Wiosna 2015r. (Numery przestały być nazywane porami roku.)

1 Echa Walnego Zebrania PSPD

2 Kalendarium

5 Sprawozdanie merytoryczne Zarządu PSPD.

8. Piwna rewolucja we Włoszech.

10 Arrogant Sour Festival – po drugiej stronie smaku.

12 Niedaleko pada jabłecznik od piwa. Cydr.

15 III Bułgarski Konkurs Piw Domowych.

17 Słownik piwowarski. Litera F.

18 Warzenie piw bardzo mocnych.

20 Gdy piwo jest kwaśne.

21 Najlepsze portery w Polsce. Wielki test porterów przez Mazowiecki Oddział Terenowy PSPD

22 Braterski jubileusz europejskich konsumentów piwa.

24 Roggenbier – piwo numeru.

26 W pogoni za “Złotymi Kalesonami”

28 Waterloo – browar dla walecznego piwa.

30 Piwna powódź w Londynie.

32 Otwarcie browaru kontraktowego.

34 Piwne podziemie, czyli filozofia “zrób to sam”

35 “Water” Recenzja.

36 Amerykańska rewolucja piwna – cz. 4

38 Prosto z łąki i ogródka – kuchnia.

40 Chcemy chcieć. 1000 IBU.

 

Nr 19 Lato 2015r.

1 Łamanie schematów.

2 Kalendarium

4 Wywiad numeru. Piotr Terka i Piotr Marczyk. Grand Champion 2015 Belgian Style Sour Ale.

7 Hopium – craft pierwotny.

8 Europejscy piwowarzy. Łączcie się.

9 Craftbeer camp.

10 Fermentazioni 2015 – relacja.

12 Łąkomin – najmniejszy browar w Polsce

14 Jak odczuwamy smak i zapach.

16 Artbeerfest Caminha 2015.

18 Zacieranie – jak uzyskać więcej?

20 Belgian Pale Ale – piwo numeru.

22 Słownik Piwowarski. Litera G.

23 Rosanke w Kormoranie.

24 Kolekcjonerem być…

26 Piwowarzy domowi w Sejmie.

28 Gdy Aliantom w Normandii piwa zabrakło…

30 Leśne ludki wraz z dzikami pienią się w Bastogne.

32 Ameryka nad fiordami. Browar Aegir.

34 “Yeast” - recenzja.

35 Amerykańska rewolucja piwna – cz. 5

38 W kuchni piwowara – Czeskie klimaty.

40 Kiedy to się skończy? 1000 IBU.

 

Nr 20 Zima 2015/ 16

1 W przededniu zmian.

2 Kalendarium.

4 WFP ciągle rośnie.

6 Jak to się robi w Norwegii.

8 X Kurs Sędziowski – zapowiedź zmian.

9 Jak odczuwamy smak i zapach?

10 Piwo i Kolorowe Jarmarki. Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych.

11 Poznańskie Targi Piwne.

12 Chmielenie na zimno.

14 Piwa kwaśne – temat numeru.

19 Słownik piwowarski. Litera H.

20 Kwaśne klimaty. Kwas mlekowy w piwowarstwie.

23 Piwowarzy na krańcu Mazowsza.

24 Russian Imperial Stout – piwo numeru.

26 Chmiel Tomyski.

29 Browar Lubicz.

30 Brussels Beer Challenge 2015

32 Etykiety piwne.

34 Hiszpańskiego piwa początki – recenzja.

35 The People’s Brewer – recenzja

36 Jak oswoić dzikusa?

38 Piwa bezglutenowe.

40 Siódmy Champion. 1000 IBU.

41 I Sympozjum Piwowarów Zawodowych.

 

Nr 21 2016r.

1 Nadeszło nowe.

2 Sprawozdanie merytoryczne Zarządu PSPD.

4 Najlepsze piwo w Oslo leje się za darmo!

6 Jak to się robi w Szwecji?

8 Włochy – Birra dell’Anno 2016

9 Beer Attraction – Rimini zaprasza.

10 Oj IBU, IBU! - cz.1

12 Na tropie polskiego piwa – Historia.

14 Triple – piwo klasztorne. Piwo numeru.

17 Słownik piwowarski. Litery "I", "J".

18 Jak to się robi w browarze? Butelki.

20 Własny termostat od podstaw.

23 PARPA i jej alternatywna rzeczywistość.

24 Zdrowa fermentacja. Dobre praktyki.

26 Piwowarze domowy, zostań cydrownikiem!

28 Tajemnicze początki jasnego piwa z Pilzna.

30 Mieszanie piw kwaśnych w browarze domowym.

32 Lactobacillus, część 1.

34 Warsztat piwowarski.

35 “Malt” - recenzja.

36 Czym jest tegestologia?

38 Polskie piwo i holenderska wyprawa arktyczna.

40 Polski kraft w Kalifornii. 1000 IBU.

 

Nr 22 2016r.

1 Ręce pełne roboty.

2 Festiwale – Quo vadis WFDP?

3 Sympozja – O mikrobiologi browarniczej…

4 Europa – Szwedzkie Mistrzostwa Domowego Piwa.

5 Europa – Odkrywanie piwnej Estonii.

6 Temat numeru – Biere de Brut.

13 Polska. Wrocław. 2016 – sumpozjum EBC.

14 Wywiad numeru – Browar jest jak teatr.

16 Co nowego u sędziów piwnych?

17 Słownik piwowarski – litera “K”

18 Technologia – Dążenie do doskonałości.

20 Zrób to sam – drugie życie petainera.

23 Technologia – Mieszanie piw kwaśnych w browarze domowym, cz. 2.

24 ABC Piwowara – Zdrowa fermentacja, cz. 2.

26 Nie tylko piwo – Piwowarze domowy, zostań cydrownikiem!

28 Historia – Piwo z zemsty.

30 Historia – Czeskie piwowarstwo przed rokiem 1842.

34 Z wizytą w browarze PALATUM.

35 Recenzja – Wisdom for Home Brewers

36 “Wszystko dobre, co z Warmii”

38 Piwa kwaśne – Lactobasilus, cz.2 .

40 Poszukiwany, poszukiwana. 1000 IBU.

 

Nr 23 2016r.

1 Let’s Make PSPD great again!

2 Bracka Jesień 2016

4 Polski Kongres Browarniczy.

6 Sekcja Sędziowska.

7 I Kongres PSPD

8 Grodziskie Piwobranie 2016

10 Oj IBU, IBU! Część 2.

12 Nordic Beer Challenge.

14 Grodziskie - “polski szampan.

16 Bułgarskie Stowarzyszenie Piwawarów Domowych

17 Słownik piwowarski – litera “L”

18 Otwieranie browaru rzemieślniczego.

21 Kraft wśród elfów, wulkanów i gejzerów.

23 Co kryje moszcz jabłkowy, cz. 1

25 Użycie bakterii Pediococcus w browarze domowym.

Receptura: American Golden Sour 14blg 10 IBU.

29 Austrian Beer Challenge 2016

30 Piwne rzemiosło w Państwie Środka.

32 Od piwa do gwiazd.

34 Browar Ziemia Obiecana, czyli akcent na drożdże.

35 Recenzja – Radical Brewing.

36 Amerykańska rewolucja piwna, cz. 4 (tak jest, ale tak na prawdę powinno być chyba cz. 6)

38 Piwo, które niosło śmierć.

40 Sukces w piwowarstwie. 1000 IBU.

 

Nr 24 2017r.

1 Lepsi ze swojemi płakać, niż z cudzemi skakać.

2 Co delegaci uradzili?

4 New England IPA

6 Norweskie piwa wiejskie.

8 Piwo w Kolumbii Brytyjskiej.

10 Brugia – 10 lat najprzyjemniejszego festiwalu w Europie.

12 Porter – duma angielskiego piwowarstwa.

17 Słownik piwowarskie – litera “M”

18 O estrach i nie tylko.

21 Beer science – donieienia ze świata nauki.

22 Kultura piwa. (Targi Łódź, PIWOWARY.)

24 Marketing jest najważniejszy!

26 Do Krakowa powraca Smocza Głowa!

27 Browar Złoty Pies – restauracyjny rzemieślnik?

28 Heksagram nad piwem.

30 Antoni Thum – piwowar o wielkim sercu.

33 Technologia piwowarstwa. Czy warto? (kierunek studiów)

35 Recenzja – Business for Punks.

36 Hiszpańskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.

38 Made in Bamberg – golonka i piwo dymione.

40 Zrób sobie sztosa. 1000 IBU.

 

Nr 25 2017r.

1 Zmiany, zmiany…

2 Wiele twarzy Brettanomyces.

5 Białoruś – terra incognita kraftu?

8 Test komercyjnych kveików.

10 Belgijskie królestwo piwa.

12 Ziarnko do ziarnka. (słody)

14 Piwo numeru – Czerwone Irlandzkie.

16 Recenzja – The Belgian Beer Book.

17 Słownik piwowarski – litera “N” “O”

18 FAN – związki azotowe w brzeczce.

20 Beer Science – doniesienia ze świata nauki.

22 Magia belgijskich drożdży.

24 James Cook i piwo z koncentratu.

28 Co kryje moszcz jabłkowy? Cz. 2

31 Z wizytą w browarze – browar PG4 Gdańsk.

32 Tradycyjne piwa etiopskie.

36 Wakacyjny kierunek: Górna Frankonia

39 Biblioteczka Piwowara – Triplebock.

40 Spróbuj piwa, nie bądź taki…! 1000 IBU.

 

Nr 26 2018r.

1 Schody do lokalu nr 4.

2 Dawid Bobryk – Grand Champion 2017

4 Czeska piwna ewolucja.

6 Beer Science – doniesienia ze świata nauki.

8 Słody najczęściej używane w piwowarstwie.

10 Austrian Beer Chaellenge 2017

12 Irlandzkie przechadzki.

14 Wee Heavy, czyli szkocki mocarz.

16 Drożdże piwowarskie produkujące kwas mlekowy.

18 Oksydacja – wpływ na starzenie się piwa.

20 Izolacja drożdży piwnych ze środowiska naturalnego.

23 Słownik piwowarski, litera “P”

24 Piwna Japonia.

26 Projekt BIOWAR.

27 Z wizytą w browarze – Browar broVca.

28 Fermentacja spontaniczna w browarze domowym.

32 Piwny skandal z kobaltem w tle.

35 Biblioteczka piwowara – Godt bryg god mad.

36 Piwna dyplomacja w Danii.

38 Piwo uduchowione.

40 III SPZ. Edukacja i integracja.

41 Pięknie się nam to środowisko sędziowskie rozwinęło… 1000 IBU.

 

Nr 27 2018r.

1 Zmiany na szczycie.

2 Po pierwsze integracja.

5 Piwo numeru. Wiedeńska elegancja.

8 Narodowy trunek Japonii. (Sake)

10 Spotkanie delegatów nad Wartą.

12 Katalońskie impresje. (o dobrym piwie w Barcelonie)

14 France Biere Challenge.

16 Dodatek kawy w piwie.

18 XIX Szkoła Technologii Fermentacji.

20 Browar Zapanbrat.

21 Słownik Piwowarski. Litera “R”

22 Wszystko o zmętnieniu piwa.

24 Hybrydy drożdżowe. Natura czy GMO?

27 Beer Science.

28 Akademia Dobrego Piwa.

30 Belgijskie i francuskie Farmhouse Ales.

32 Laboratoryjna analiza jęczmienia I słodu.

34 Tajemnica opactwa St. Gallen.

37 Biblioteczka piwowara – BREW

38 O’zapft ist!

41 “Kupą, mości Panowie” 1000 IBU

 

Nr 28 2018r. (Nowa szata graficzna)

1 Płace, więc żądam czyli po co się stowarzyszamy?

2 Prawna definicja piwa.

4 Helsinki podczas gorącego lata.

6 Jak dobierać drożdże?

8 Brewers Forum 2018

10 White India Pale Ale – piwo numeru.

14 Laboratorium w browarze.

16 Czy drożdże mogą zmienić świat?

19 Słownik piwowarskie. Litera “S”

20 Wpływ słodowania na jęczmień browarny.

22 Friut Beer, czyli dodatek owoców do piwa: Cz 1 – charakterystyka i właściwości owoców.

25 Bibloteczka piwowara – Why Beer Matters.

26 Porady piwowarskie – część 1: Skrócenie czasu filtracji, dochłodzenie brzeczki, problem z muszkami, rurka fermentacyjna “nie bulga”, kontrola temperatury fermentacji, odfiltrowanie chmimelu dodanego na zimno.

28 Piwne oblicze Australii Zachodniej.

30 Burton ale – piwny faworyt carów.

34 Gzub, czyli browar wyczekiwany.

36 Joseph Nitsche, czyli tajemnica szczecińskiego cmentarza.

38 Yeast is new hoppy.

40 Jak to możliwe, że nam się udało. 1000 IBU.

 

Nr 29 2019r. Wydanie specjalne – medalowe receptury.

1 Co z tym Piwowarem?

2 Adam Necel – Grand Champion 2018. (Wywiad)

8 Fakty i mity o sędziowaniu na Konkursach Piw Domowych (KPD)

10 Po co i jak robić notatki w piwowarstwie domowym?

12 Dlaczego w knajpie nie napijemy się dobrego piwa? (felieton Tomasz Janiak)

16 Mariusz Bystryk - Rye Wine (Wszędzie poniżej jest wywiad plus receptura)

18 Marek Kawecki - Hoppy Grodziskie.

20 Janusz Svach - Belgian Dark Strong Ale, Mild, Wędzony Porter Bałtycki.

24 Michał Matysiak – Herbal Ale

26 Michał Borawski – Foreign Extra Stout.

28 Maciej Ciszewski – Trapist single.

30 Mariusz Jachimowski – Witbier.

32 Maciej Osiński – Wee Heavy.

34 Radosław Miotk – American Wheat.

36 Tomasz Rapiej – Brett Saison

38 Dawid Fandrajewski – Albae Cerevisiae.

40 Bartosz Urbaniak – Cherry Stout.

 

Nr 30 2019r.

1 Sprawdzone formaty.

2 Świadek rewolucji – wywiad z Markiem Carpenterem.

6 Granice legalności piwowarstwa domowego/

8 Cztery style z czterech stron świata. Wstępne opisy nowych stylów z BJCP.

12 Wstęp do foodpairingu, czyli z czym to się je?

14 Proces słodowania.

16 Piwo numeru – Doppelbock.

20 Metody produkcji piw bezalkoholowych.

24 Aminokwasy a piwo. Nauka.

27 Słownik piwowarski. Litera “T”

28 Beer Science – doniesienia ze świata nauki.

30 Friut Beer, czyli dodatek owoców do piwa: cz. 2 – aspekt technologiczny.

34 Porady piwowarskie – część 2: Obliczanie objętości zacieru, prawidłowa rehydratacja drożdży, rehydratacja drożdży lagerowych, usuwanie niepożądanych aromatów siarkowych

36 Browar Błonie, czyli rewolucji etap kolejny.

38 Hopzoil zgodnie z duchem kraftu! (artykuł sponsorowany)

39 Biblioteczka piwowara. “Mikkeler’s Book of Beer”

40 Czas romantycznych buntowników się kończy! Nadchodzi czas profesjonalistów. 1000 IBU.

 

Nr 31 2019r.

1 Natura Abhorret vacuum.

2 Yes we can! (piwo domowe w puszcze)

5 Rozlew w puszki – problemy techniczne.

7 Zrozumieć puszkę.

11 Rodzaje słodów w browarze i recepturach.

14 Piwo numeru – Czeski Pilzner.

18 Prawna ochrona receptur piwnych.

20 Każdy ma jakieś supermoce – wywiad z Piotrem Bilmanem.

24 Konkurencja w fermentorze, czyli jak to jest gdy piwo fermentowane jest blendem.

27 Słownik piwowarski. Litera “U” i “W”

28 Beer Science – doniesienia ze świata nauki.

30 Friut Beer, czyli dodatek owoców do piwa: Część 3 – zaawansowane techniki.

33 Porady piwowarskie – część 3: Problem z obrotami mieszadła, pienienie się startera, chmielenie whirpoolowe – hopstand, klarowanie piwa przy użyciu żelatyny, odfiltrowanie chmielin, zbieranie gęstwy drożdżowej.

35 Berliner Weisse. Wielki powrót szampana północy.

38 Jak poprawić jakość swojego piwa z Baltic Brewing Supplies (artykuł sposorowany)

40 Dajmy się zapuszkować! Felieton - Artur Napiókowski. (tam gdzie było 1000 IBU do tej pory autorem felietonów był Tomasz Kopyra. Od tego numeru nastąpiła zmiana)

 

Nr 32 Wydanie spejalne, medalowe receptury.

3 Istniejemy już 10 lat!

4 Piotr Kaleńczuk - “Grand Champion 2019” - wywiad

8 Na piwo do Korei Północnej – podróże.

10 Litewskie piwa wiejskie.

13 Z Goslaru do Lipska i jeszcze dalej, czyli o historii Gose.

20 Bartosz Barczyk – Munich Dunkel (tak jak poprzednio wywiad plus receptura)

22 Daniel Duda – Porter Angielski.

24 Bartłomiej Filipiuk – Niskoalkoholowy APA.

26 Marcin Jamontt – Apacz/ american porter.

28 Damian Korzeniowski – Sour Hops/ sour imperial IPA.

30 Paweł Kowalewski – Winning Wheat/ American Wheat.

32 Artur Milcarczyk – Brut IPA.

34 Bartosz Packo – Petite, belgijskie piwo stołowe.

36 Przemysła Paradowski – Best Bitter.

38 Kamil Pasierbik – Fruit gose.

40 Marcin Sibilski – Porter Bałtycki.

42 Paweł Tokarski, Grzegorz Szymecki – Polskie pszeniczne.

44 Mateusz Wilczyński – Brett english barleywine.

46 Michał Wiśniewski – APA z herbatą (earl grey APA).

 

Nr 33 2020r.

2 Wszystko jest możliwe, trzeba tylko mieć dużo samozaparcia.

8 Flanders red ale – piwo numeru.

12 Flanders red ale pod kątem kulinarnym.

14 Cydrownictwo: Co kryje moszcz jabłkowy? Część 3

20 Beer Science – doniesienia ze świata nauki.

21 Słownik piwowarski. Litery “Z” “Ż”

22 Drożdże niekonwencjonalne a produkcja piwa, czyli o nowych gatunkach wykorzystywanych w browarnictwie.

25 Gotlandsdricke – piwo domowe z Gotlandii.

28 Laktony, wanilina i inne pożytki z drewna.

30 Problematyk opodatkowania piw refermentowanych.

32 Porady piwowarskie – część 4: przerwy scukrzające, kontrola pH zacieru, kontrola pH wód wysłodkowych, obciążanie owoców w fermentorze, przemywanie gęstwy drożdżowej.

34 Browar Przetwórnia Chmielu.

36 Piwny Manchester

38 Rewolucyjne puszki! (artykuł sponsorowany)

39 Bibloteczka piwowara. “Beer alchemy – DIY Beer Brewing Mastery @ Home.

40 Piwo w czasach zarazy. Felieton. (Artur Napiókowski)

 

Nr 34 2020r.

1 Najsmutniejszą rzeczą jest uwarzyć piwo, którym nie można się podzielić z innymi.

7 Piwo numeru. Berliner Weisse.

10 Nie baw się jedzeniem!

12 Chmiel i jego chemia.

15 New england IPA oraz DDH IPA – techniki fermentacji i chmielenia.

19 Beer science – doniesienia ze świata nauki.

20 Rozważenia o chmieleniu na aromat.

22 Flokulacja i mechanizmy komórkowe agregacji drożdży.

26 Dekada piwnej rewolucji w Polsce.

29 Biblioteczka piwowara. The New IPA. A Scientific Guide to Hop Aroma and Flavor.

30 Dodatki do piwa w świetle prawa.

32 Porady piwowarskie – część 5: Zapobieganie wykipieniu brzeczki, ograniczanie utlenienia, wybór szklanego balonu, mycie szklanego balonu, obsługa szklanego balonu.

34 Piwa Trapistów. Historia.

36 Jopejskie – gdańska legenda.

38 Pięćdziesiąt i pięć stopni Ballinga w pięciu aktach.

40 Pastry sour, czyli rzecz o tym, jak rewolucja pożera swoje dzieci i zagryza je laktozą. Felieton.

 

Nr 35 2020r.

2 Chciałem zmienić piwną kulturę – wywiad Paweł Nowak, Dois Corvos.

8 Piwo numeru – Eisbock.

12 Wymrażanie piwa od strony technicznej.

13 Porównanie dwóch technik i temperatur wymrażania – zajrzyjmy do laboratorium!

15 Piwa wymrażane – problemy prawne.\

18 Zostać piwnym sędzią i co dalej?

20 Jak umyć butelki?

22 Przechowywanie drożdży a ich jakość podczas fermentacji.

26 Zamknięcie koronowe dla praktyków.

30 Białoruska rewolucja… piwna.

32 Trzy dekady EBCU.

34 Ugaś pragnienie designem, część 1.

36 Nowofalowe dodatki do piw.

39 Biblioteczka piwowara. Wood & Beer. A Brewer’s Guide.

40 Nie ma takiego stylu “italian pils”, czyli słów kilka o sztucznie wykreowanych stylach I komu to potrzebne. Felieton.

 

Nr 36 2021r.

2 Muszę spełnić swoje marzenie.

6 Piwo numeru. Stout irlandzki.

10 Czym jest hop creep?

12 Cydrownictwo: Co kryje moszcz jabłkowy? Część 4.

18 Piwny savoir-vivre, czyli jak serwować piwo.

20 Mętność w klasycznych i nowofalowych piwach.

24 Nalewarka przeciwciśnieniowa w browarze domowym.

26 Czas na azot.

30 Włoski pils. (opis stylu i receptura)

33 Ugaś pragnienie designem, część 2.

36 Ukraina – żyzna kraina kraftu.

38 Piwowarstwo domowe – regulacje w wybranych krajach.

40 Pierwsza warka: Ziemowit Fałat, wywiad.

42 Grisette – piwo górników.

45 Biblioteczka piwowara. Farmhouse Ales. Culture and Craftmanship in the Belgian Tradition.

46 Czy każdy browar może konkurować w rozwijającym się sektorze napojów bezalkoholowych? (artykuł sponsorowany)

48 Obywatelskie nieposłuszeństwo. (otwieranie restauracji w pandemii).

 

CDN.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, anteks napisał:

Aha ?. Szukałem w Google pod hasłem, chyba "spis treści piwowar" i znalazłem tylko na Wikipedii w jakim numerze jest o jakim stylu piwnym. 

No nic, przynajmniej coś dobrego z tego wyszło, Twój link. 

Swoją drogą to znaliście ten spis z linku? 

Edytowane przez darinho
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.