Cichy85 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Panowie i Panie mam pytanie. Robię pierwszą warkę w życiu i niepokoi mnie trochę to co dzieje się w fermentorze. Mianowicie powstały oddzielenia warstw jak na foto. Rozumiem że na samym dnie jest osad ale te pozostałe warstwy wyglądają trochę dziwnie. 3/4 od dołu jest jakby nieklarowne , później 2mm czegoś białego i 1/4 od góry jest tak klarowna że przenika przez nią słońce które wpada przez okno. Może mi ktoś powiedzieć czy to normalne czy coś poszło nie tak ? Link do foto : https://naforum.zapodaj.net/b965f06bb039.jpg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Ja bym się nie przejmował. Jakie piwo? Pszenica, płatki, nie miałeś problemów z zatarciem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichy85 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 (edytowane) Słód monachijski, chmiele lunga i saaz , drożdże US-05. A jakie to piwo to nie wiem bo na stylach się jeszcze nie znam W sumie to może ktoś mi piwie co z tego wyjdzie ? Blg przed zadaniem drożdży 12.5 , temp. fermentacji w warunkach domowych ( więc ciepło ) Problemów rzadnych nie miałem. Edytowane 25 Czerwca 2021 przez Cichy85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy94 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Ja bym się tym nie przejmował tylko dalej obserwował i pilnował procesu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 Ile trwa fermentacja? Wygląda na to, jakby było dużo osadów, a teraz się klaruje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichy85 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 Jest 7 dzień fermentacji. Wczoraj sprawdzałem blg - 2.5. Dzisiaj sprawdzę jeszcze raz czy coś się zmieniło. Jak nie to myślę że przeleje na cichą żeby te drożdże niepostrzebnie tam nie leżały. Czy lepiej tego nie ruszać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 Odpuść sobie przelewanie na cichą. Zbędny element procesu, nic nie daje, a zwiększa ryzyko infekcji. Nie warto mierzyć ekstraktu codziennie, bo to kolejne proszenie się o kłopoty. Zostaw piwo w sumie na 3 tygodnie, zmierz Blg i jak się nie zmienia w odstępie 3 dni to lej w butelki. P.S. ta biała linia po środku, to urok plastikowego wiaderka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 46 minut temu, Cichy85 napisał: lepiej tego nie ruszać Lepiej nie ruszać. @wizi byl szybszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichy85 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 Ok. Dzięki za radę. A co do mierzenia blg to chciałem je sprawdzić w odstępie 24 godzin bo gdzieś na forum wyczytałem że tak się robi żeby sprawdzić czy jeszcze pracuje. Ale w takim razie niech jeszcze stoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Mięsny Opublikowano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 18 godzin temu, Cichy85 napisał: jest tak klarowna że przenika przez nią słońce które wpada przez okno. Jeśli dalej trzymasz fermentor w słońcu to radzę go przestawić w miejsce gdzie słońce nie będzie padać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichy85 Opublikowano 26 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2021 Okno odsłoniłem tylko na czas żeby zobaczyć jak to wygląda bo w pomieszczeniu nie jest zbyt widno. Ale dzięki za uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2021 22 godziny temu, Cichy85 napisał: A co do mierzenia blg to chciałem je sprawdzić w odstępie 24 godzin bo gdzieś na forum wyczytałem że tak się robi żeby sprawdzić czy jeszcze pracuje Postęp fermentacji może być tak wolny, że w odstępie 24h możesz nie zauważyć różnicy w Blg. Dlatego raczej sprawdza się 3 dni przed planowanym rozlewem i w dniu rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się