zgoda Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Czy używanie mchu irlandzkiego ma wpływ na pienistość piwa? Wydaje mi się, że może mieć, bo osad zimny to głównie białka, więc usunięcie zbyt dużej ilości białek może osłabić pienistość. Pierwsze moje piwo, do którego dodałem mech ma pianę małą i nietrwałą, choć ładną - dałem mech bo zależało mi na klarowności (to miał być Kölsch). Popełniłem przy nim więcej błędów wpływających negatywnie na pianę, ale chcę sobie rozjaśnić sprawę mchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Mchu używałem 2 razy, w obu piwach piana była obfita i trwała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Czy używanie mchu irlandzkiego ma wpływ na pienistość piwa? Wydaje mi się, że może mieć, bo osad zimny to głównie białka, więc usunięcie zbyt dużej ilości białek może osłabić pienistość. Tak, dobrze dedukujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Czy używanie mchu irlandzkiego ma wpływ na pienistość piwa? Wydaje mi się' date=' że może mieć, bo osad zimny to głównie białka, więc usunięcie zbyt dużej ilości białek może osłabić pienistość.[/quote']Tak, dobrze dedukujesz. No możne i tak mówi teoria ale u mnie na piwach bez mchu (pszenicznych) piana jest marna a na tych z mchem wyszła całkiem ładna (vide zwycięski Munich Dunkel). Oczywiście, nie może być prosto, bo mam tez piwo bez mchu na którym piana trzyma się "jak pijany latarni". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Za dużo czynników, żeby sam mech miał coś zmienić - tego już się z wiki dowiedziałem. Mnie chodziło o jeden z wielu elementów układanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 U mnie mech nie wpłynął negatywnie na piane w piwie. Poprawiło ją za to dłuższe trzymanie zacieru w 73C. Polecam wypowiedź Czesa: http://browar.biz/forum/showpost.php?p=543802&postcount=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 A no widzisz. Będę teraz sypał mech bez strachu, że ubije mi pianę na amen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Wg mnie mech nie wpływa negatywnie na jakość piany. Jak mam mech to zawsze go dodaję do piw jasnych. ZGODA bez obaw. Bardziej bym się zastanawiał czy mech rzeczywiście podnosi klarowność piwa. Piwa bez mchu u mnie również są klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Cześć Bardziej bym się zastanawiał czy mech rzeczywiście podnosi klarowność piwa. Piwa bez mchu u mnie również są klarowne. Nie mętnieją na zimno? Bo mech chyba tylko na o zmętnienie ma wpływać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Cześć Bardziej bym się zastanawiał czy mech rzeczywiście podnosi klarowność piwa. Piwa bez mchu u mnie również są klarowne. Nie mętnieją na zimno? Bo mech chyba tylko na o zmętnienie ma wpływać. Nie mętnieją. U mnie dolniaki stoją cały czas w chłodni i zawsze są klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Mchu użyłem dopiero 2 razy - do 2 Kölschy. Pierwszego właśnie spijam (drugi ma dopiero tydzień na cichej więc nie wiem co z niego wyrośnie) no i nie jest aż tak klarowny jak oryginał, ale nie robi się bardziej mętny po schłodzeniu - jest tak samo "mglisty" i na ciepło i na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Koszt mchu jest niewielki więc można sobie na to pozwolić. A nóż pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Wena ma znakomite wręcz warunki przechowywania. Dodając że zimą ma możliwość lagierowania to ma full wypas. Tylko czy używanie mchu jest zgodne z prawem czystości? I czy piwo rzeczywiście musi być klarowne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Tylko czy używanie mchu jest zgodne z prawem czystości? Dla większości z nas to chyba mało istotne. Ja przynajmniej nie przejmuję się takimi przeżytkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Ja z 3-4 razy korzystałem z mchu, ostatnio w konkursowym Grodziszu. Widząc jaka piana powstaje nawet przy bardzo delikatnym nalewaniu śmiem twierdzić, że mech nie zaszkodzi pianie, a wg mnie sporo poprawia z klarownością. Zeszłoroczny Grodzisz bez mchu był bardzo mętny, ten ładnie klarowny. Tylko czy używanie mchu jest zgodne z prawem czystości? I czy piwo rzeczywiście musi być klarowne? Chyba mech irlandzki za bardzo nie szkodzi piwu domowemu. Nie jest zgodne z prawem czystości ale wg mnie można ze spokojem uznać, że za bardzo nie szkodzi prawu czystości Co do drugiego pytania, to jest raczej retoryczne i nie trzeba na nie odpowiadać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się