bless Posted July 25, 2021 Share Posted July 25, 2021 (edited) Na forum oraz w internecie jest dość sporo przepisów na piwa niskoalkoholowe z pełnym zacieraniem. Osobiście warzę tylko z ekstraktów ewentualnie partial mash. Macie jakieś pomysły jak zmodyfikować piwo, żeby za dużo nie straciło na smaku, a jednak miło w okolicach 2%. Edited July 25, 2021 by bless Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted July 25, 2021 Share Posted July 25, 2021 Możesz zrobić normalne piwo z ekstraktów, lecz użyć drożdży niskoodefermentujących, np. FM56 Wozem jestem Link to comment Share on other sites More sharing options...
bless Posted July 28, 2021 Author Share Posted July 28, 2021 Bardziej myslalem żeby dodać mniejszej ilość ekstraktów, żeby nie ograniczać się tylko do jednych drożdży. Tylko nie rozumiem czym różni się zacieranie piw niskoalkoholowych od piw normalnych. Czy wtedy też dodaje się mniej słodów? W innych wątkach widziałem, że niskoalkoholowe zaciera się w innych temperaturach. Teraz pytanie jak to zrobić na ekstraktach. Może dodać połowę ekstraktu a drugą (mniejszą)cześć zatrzeć jako partial mash? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted July 28, 2021 Share Posted July 28, 2021 Wyższa temperatura zacierania daje brzeczkę o większej ilości cukrów niefermentowalnych przez drożdże, co przekłada się na niższą zawartość alkoholu w gotowym piwie. Dodatkowo chcąc zrobić piwo niskoalkoholowe raczej celujemy w niski ekstrakt początkowy, typu 5-8blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bless Posted July 28, 2021 Author Share Posted July 28, 2021 Dając jedną puszkę ekstraktu osiągnę około 6 blg przy 20 litrach piwa. Czy mogę poprawić smak dodając słody specjalne i zacierać partial mash? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted July 28, 2021 Share Posted July 28, 2021 Jak najbardziej możesz, tak jak przy każdym innym piwie Przy "standardowych" drożdżach wyjdzie pewnie w okolicy 2-2,5% alkoholu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bless Posted July 28, 2021 Author Share Posted July 28, 2021 Pytanie ile odjąć ekstraktów żeby nie stracić za dużo na smaku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted July 28, 2021 Share Posted July 28, 2021 (edited) Nie wiesz czy ekstrakt jest zatarty na słodko czy wytrawnie. Dodaj na początek 1,5 puszki plus drożdże o których pisałem. Jak wyjdzie zbyt wytrawne to zrób następnym razem z 2 puszek. Jak wyjdzie zbyt zalepiajace to użyj jednej puchy. Jak chcesz użyć innych drożdży i bawić się w partial MASH to użyj 1 puchy Edited July 28, 2021 by wizi Link to comment Share on other sites More sharing options...
bless Posted July 28, 2021 Author Share Posted July 28, 2021 Dzięki za pomoc. Będę eksperymentował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now