bless Opublikowano 25 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 (edytowane) Na forum oraz w internecie jest dość sporo przepisów na piwa niskoalkoholowe z pełnym zacieraniem. Osobiście warzę tylko z ekstraktów ewentualnie partial mash. Macie jakieś pomysły jak zmodyfikować piwo, żeby za dużo nie straciło na smaku, a jednak miło w okolicach 2%. Edytowane 25 Lipca 2021 przez bless Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 25 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2021 Możesz zrobić normalne piwo z ekstraktów, lecz użyć drożdży niskoodefermentujących, np. FM56 Wozem jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 28 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Bardziej myslalem żeby dodać mniejszej ilość ekstraktów, żeby nie ograniczać się tylko do jednych drożdży. Tylko nie rozumiem czym różni się zacieranie piw niskoalkoholowych od piw normalnych. Czy wtedy też dodaje się mniej słodów? W innych wątkach widziałem, że niskoalkoholowe zaciera się w innych temperaturach. Teraz pytanie jak to zrobić na ekstraktach. Może dodać połowę ekstraktu a drugą (mniejszą)cześć zatrzeć jako partial mash? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Wyższa temperatura zacierania daje brzeczkę o większej ilości cukrów niefermentowalnych przez drożdże, co przekłada się na niższą zawartość alkoholu w gotowym piwie. Dodatkowo chcąc zrobić piwo niskoalkoholowe raczej celujemy w niski ekstrakt początkowy, typu 5-8blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 28 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Dając jedną puszkę ekstraktu osiągnę około 6 blg przy 20 litrach piwa. Czy mogę poprawić smak dodając słody specjalne i zacierać partial mash? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Jak najbardziej możesz, tak jak przy każdym innym piwie Przy "standardowych" drożdżach wyjdzie pewnie w okolicy 2-2,5% alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 28 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Pytanie ile odjąć ekstraktów żeby nie stracić za dużo na smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 28 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 (edytowane) Nie wiesz czy ekstrakt jest zatarty na słodko czy wytrawnie. Dodaj na początek 1,5 puszki plus drożdże o których pisałem. Jak wyjdzie zbyt wytrawne to zrób następnym razem z 2 puszek. Jak wyjdzie zbyt zalepiajace to użyj jednej puchy. Jak chcesz użyć innych drożdży i bawić się w partial MASH to użyj 1 puchy Edytowane 28 Lipca 2021 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bless Opublikowano 28 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2021 Dzięki za pomoc. Będę eksperymentował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się