Łachim Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) @bielok@zielony07Tylko to są wnioski trudne do oceny, bo nikt nie zapewni takich samych warunków do porównania fermentacji. Często w paczce sucharów jest bardzo dużo (tj. tyle, że wręcz może być mowa o overpitchingu) i ubicie ich części nie zaszkodzi. Przy 10 l 11° Plato może być ok, przy 20 l i 16° już nie. Poza tym trudno powiedzieć, czy były uwadniane prawidłowo, czy saszetki miały podobną startową liczbę żywych komórek (czas i warunki przechowywania). Czas trwania lagu też nie jest jedynym wyznacznikiem zdrowej fermentacji i stanu drożdży. To trochę jakby powiedzieć, że już x lat temu zauważono, że lager fermentuje w 20 stopniach szybciej. Czy lepiej? Zwykle nie, czasem pewnie tak (przy konkretnych szczepach lub w konkretnych warunkach), co nie znaczy, że nie warto wiedzieć, jak jest w teorii i wtedy ewentualnie to świadomie ignorować. Nawet jeśli komuś coś działa (co też trudno ocenić obiektywnie), to też nie znaczy, że jest to rozwiązanie uniwersalne. Z drugiej strony na pewno rację (jak zwykle ) ma @DanielN , że producenci też nie stoją w miejscu i poprawiają produkt. Na Brülosophy dwukrotnie (tu i tu) robili eksperymenty, uogólniając: wyniki były takie, że trudno (lub nie da się) odróżnić, które jest które. Oczywiście w specyficznych warunkach eksperymentów. Tak czy inaczej, póki na sucharach ktoś się nie zabiera za RISa czy imperialne IPA zwykle pewnie na jedno wyjdzie, ważne, żeby smakowało . Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez Łachim Dopisek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Dzięki Panowie za tą dyskusję - myślę, że następnym razem sypnę na pianę Piwo o którym mówiłem w temacie dalej coś nie bulka aczkolwiek na ściance mam widoczną piankę drożdżową na 1-1,5 cm więc chyba ok? Zanim ta rozmowa doszła do tego momentu to zrobiłem jeszcze jedno piwo na US-05 uwodniłem w 18 zadałem do brzeczki o temp. 18 i wrzuciłem do lodówki ustawiając 15 st. to było 2 dni temu. Jako że musiałem wrzucić 2 wiadra do 1 lodówki to wtedy zrobiłem tak że to piwo zostawiłem z rozszczelnioną pokrywą, dzisiaj zmieniłem ideę w miejsce rurki fermentacyjne dałem wężyk i weżyk połączyłem z rurką fermentacyjną. W wiadrze ładna pianka drożdże pracują. Tylko czemu nic mi nie bulka ani w jednym ani w drugim? Zauważyłem jednak wypchnięty płyn w rurce fermentacyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Godzinę temu, PanJaqb napisał: Tylko czemu nic mi nie bulka ani w jednym ani w drugim? Nieszczelna pokrywa, gaz wybiera łatwiejszą drogę na zewnątrz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 No to dziwne bo wciskając dłonią pokrywę wypycha płyn w rurce, a tak to też by poszlo inna droga hmm?Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Wypychacz większą ilość na raz plus naciskając pokrywe lekko ją doszczelniasz. Jest piana, jest fermentacja. Bulkanie to tylko miły dodatek PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się