TomX Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=201 This terrific all-round yeast can be used for almost any beer style, and it is a mainstay of one of our local homebrewers, Mr. Denny Conn. It is unique in that it produceas a big mouthfeel and accentuates the malt, caramel or fruit character of a beer without being sweet or under-attenuated. Origin: Flocculation: Low Attenuation: 74-76% Temperature Range: 60-70F 18-25C Alcohol Tolerance: ABV 10% Styles: American Amber Ale American Brown Ale American IPA American Pale Ale American Stout Braggot Brown Porter Christmas/Winter Specialty Spiced Beer Classic Rauchbier Cream Ale Fruit Beer Imperial IPA Irish Red Ale Other Smoked Beer Russian Imperial Stout Spice, Herb, or Vegetable Beer Strong Scotch Ale Wood-Aged Beer Te niezwykle uniwersalne drożdże nadają się do niemal każdego stylu piwa, co jest wielką zasługą jednego z naszych lokalnych piwowarów domowych, pana Denny'ego Conna. Są wyjątkowe, ponieważ dają bardzo treściwe piwo z zaakcentowanymi cechami słodowymi, karmelowymi lub owocowymi bez słodkości czy niedofermentowania. Pochodzenie Flokulacja: Niska Odfermentowanie: 74-76% Zakres temperatur: 60-70F 18-25C Tolerancja na alkohol: ABV 10% Style: American Amber Ale American Brown Ale American IPA American Pale Ale American Stout Braggot Brown Porter Christmas/Winter Specialty Spiced Beer Classic Rauchbier Cream Ale Fruit Beer Imperial IPA Irish Red Ale Other Smoked Beer Russian Imperial Stout Spice, Herb, or Vegetable Beer Strong Scotch Ale Wood-Aged Beer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Jestem bardzo zadowolony z tych drożdży, zrobiłem na nich Pacific Pale Ale i American Amber Ale. Drożdże akcentują wyraźnie słodowość, zostawiają pełnie co sprawdza się przy niskich ekstraktach. Odfermentowanie faktycznie mniej więcej się zgadza, moje warki 73% i 78% więc uzyskana pełnia nie jest efektem wysokiego FG. Piwa dość klarowne po fermentacji jak na to, że producent wskazuje na niską flokulację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 3 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Zrobiłem na tych drożdżach 5 albo 6 warek i muszę przyznać, że są genialne! Świetnie nadają się do stoutów maści wszelakiej, piwa wychodzą średnio pełne z wytrawnym krótkim finiszem. Kilka obserwacji: - Nawet w niskich temperaturach bardzo szybko fermentują, ekstrakty 11 i 13 posprzątały właściwie w 3-4 dni, - Dość dobrze i szybko się klarują, - Dają dość neutralny profil, ale przy wyższej temperaturze produkują całkiem przyjemne estry, - Dzięki temu, że podkreślają nuty słodowe, można dowalić bardzo dużo chmielu Polecił bym głównie do stoutów, bo obydwa które zrobiłem na tych drożdżach są bardzo dobre, natomiast nadadzą się też do piw mocno chmielonych - zarówno Summer Ale jak i Session IPA wyszły bardzo przyzwoicie.Pełna lista moich piw na tych drożdżach: Oatmeal Stout, Imperial Stout, Summer Ale, Session IPA, Owsiane Ale, American Barley Wine. Wszystkie od strony drożdżowej wyszły dobrze, wszystkie fermentowane 14-18 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 3 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2016 Z tym czystym profilem to bym się nie do końca zgodził. U mnie fermentacja bardzo mocno zwalniała przy niskich temperaturach (17°C i niżej), a po podniesieniu temperatury w okolice 19-20°C profil wcale nie był czysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Fermentowałem bez specjalnej kontroli temperatury, akurat w garażu mam ok 12 C. Względem słodowości, efekt bardzo dobry! Robiłem cream ale i coś w stylu bittera, myślę że po raz pierwszy poczułem co to znaczy słodowy charakter piwa. Jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość, z 16 blg po 3 tygodniach zeszło do 6. Dobiero gdy ponownie po 5 tygodniach zajżałem do wiadra zeszło do 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 7 godzin temu, ChmielowyAli napisał: Fermentowałem bez specjalnej kontroli temperatury, akurat w garażu mam ok 12 C. Względem słodowości, efekt bardzo dobry! Robiłem cream ale i coś w stylu bittera, myślę że po raz pierwszy poczułem co to znaczy słodowy charakter piwa. Jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość, z 16 blg po 3 tygodniach zeszło do 6. Dobiero gdy ponownie po 5 tygodniach zajżałem do wiadra zeszło do 2. W 12C? To nie dziwne, że tak wolno fermentowały. Ja je lecę w 19-21C, dają bardzo przyjemny profil estrowo-słodowy, a fermentują maks 8-9 dni. Wróciłem już 4 raz do tych drożdży, bardzo je lubię. Szczególnie moim zdaniem nadają się do ciemnych piw, w których chcemy uzyskać więcej ciała. Co ciekawe wychodzą na nich też bardzo dobre AIPA i wszelkiej maści APA. Lubię też bardzo na nich robić Polskie Ale bo nadają piwu słodowego smaku. Polecam fermentować je w wyższej temp. bo wtedy pokazują co są warte. Ja będę do nich wracał na pewno bo są to jedne z moich ulubionych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChmielowyAli Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Godzinę temu, Undeath napisał: W 12C? To nie dziwne, że tak wolno fermentowały. Ja je lecę w 19-21C, dają bardzo przyjemny profil estrowo-słodowy, a fermentują maks 8-9 dni. Wróciłem już 4 raz do tych drożdży, bardzo je lubię. Szczególnie moim zdaniem nadają się do ciemnych piw, w których chcemy uzyskać więcej ciała. Co ciekawe wychodzą na nich też bardzo dobre AIPA i wszelkiej maści APA. Lubię też bardzo na nich robić Polskie Ale bo nadają piwu słodowego smaku. Polecam fermentować je w wyższej temp. bo wtedy pokazują co są warte. Ja będę do nich wracał na pewno bo są to jedne z moich ulubionych drożdży. Tak, celowałem poniżej zalecanej temperatury żeby uzyskać czysty profil wg stylu cream ale, myślę że udało się, smakuje jak lager. Cieszę się, że jak piszesz, dobrze działa w okolicach 20. Będą idealne, w moim przypadku, do "garażowego" fermentowania przez porę jesienno-zimowo-wiosenną. Dodatkowa pozytywna cecha: nie wiem jak w okolicach 20 C, ale w 12 nie wykazują podnoszenia piany, można fermentować z niemal pełnym zbiornikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 W 20C jest piany sporo tak od 5 cm do 7 nawet. Więc trzeba uważać z pojemnością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 To w moim przypadku-czarne spoko, ale jasne to b. mocna słabawka (pierwsze z serii trzech), w ślepym teście powiedziałbym ,że to kvejki prowadzone w normalnej temperaturze, czyli kiepsko, płasko i nudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się