Przeor Opublikowano 5 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2021 Cześć! Co sądzicie o takiej recepturze? Zależy mi na piwie o solidnej goryczce (ale nie jakiejś wysokiej czy męczącej) gdzie aromat i smak chmielu będzie grał pierwsze skrzypce. Zastanawiam się głownie czy schemat chmielenia jest poprawny. Jeżeli chodzi o chmielenie whirlpoolowe to zamierzam schłodzić brzeczkę do około 80 stopni i dopiero potem wsypać 30 g chmielu. Myślę, że zasyp jest w porządku, ale nie jestem tego w 100% pewien (to dopiero moja 6 warka i wolę się upewnić). Zacieranie w 66 stopniach chyba będzie odpowiednie? Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 5 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2021 Wyrzuć monachijski, daj na goryczkę na 60 min wg kalkulatora na zakładane IBU, resztę chmielu z gotowania przesuń na 0 minut, ewentualnie na hopstand. Będzie Pan zadowolony. Przeor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 9 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 Według mnie 89% wydajności brzmi jak żyłowanie przy wysładzaniu, co się może przełożyć na ekstrakcję tanin, zwłaszcza przy braku zakwaszenia wody do wysładzania. Poza tym schemat chmielenia lepszy byłby taki jak wskazał przedmówca. Co do zasypu, to taki na oldschoolową AIPA, ale czemu nie. Ja bym zrobił na pilzneńskim albo Heidelberg. Przeor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przeor Opublikowano 10 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2021 Nie wiem czy Brewness nie liczy wydajności po amerykańsku, przez co może się wydawać jakaś mega wysoka. Gdy skorzystam z tego kalkulatora: http://www.beer-calc.pl/wydajnoscZacierania to wydajność już nie jest taka duża. Co do wysładzania - staram się nie zbierać brzeczki poniżej 2blg. Dzięki za pomoc, zastosuję się do waszych porad. Może zastąpić 0,5 kg monachijskiego taką samą ilością płatków owsianych? Wtedy zasyp byłby bardziej nowofalowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 12 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2021 To fakt, brewness liczy jakoś inaczej tą wydajność. Ja przy ostatnim warzeniu miałem 20l /13,5 blg z 5kg słodu to mi pokazał wydajność ponad 90%Wysłane z mojego Lenovo TB-X705F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 13 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 Jak zaczniecie warzyć zawodowo, wydajność będzie miała znaczenie. Na etapie piwowarstwa domowego, to najmniej istotny parametr, na który(przynajmniej w moim wypadku) trzeba zwracać uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 13 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 Jasne, nie twierdzę, że w domowym piwowarstwie odgrywa ona jakąś mega istotną rolę. Nie staram się nigdy śrubować wydajności, ale jej znajomość (mniej więcej) przydaje mi się przy planowaniu warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 W dniu 12.09.2021 o 21:13, godal07 napisał: To fakt, brewness liczy jakoś inaczej tą wydajność. Ja przy ostatnim warzeniu miałem 20l /13,5 blg z 5kg słodu to mi pokazał wydajność ponad 90% Wysłane z mojego Lenovo TB-X705F przy użyciu Tapatalka Wrzucisz jakiegoś screna jak to policzyło? Bo za chiny przy normalnych ustawieniach mi tak nie wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 13 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 18 minut temu, anteks napisał: Wrzucisz jakiegoś screna jak to policzyło? Bo za chiny przy normalnych ustawieniach mi tak nie wychodzi Być może to ja coś robię źle w tej apce, ale generalnie przy układaniu receptury przyjąłem 80% wydajności i takie parametry jak na screenie i wyliczył mi z tego 13blg. Pokazało mi, że przed gotowaniem powinienem mieć 11 blg, w rzeczywistości miałem 12. Po wpisaniu danych po warzeniu wyliczył mi 92% wydajności rzeczywistej. Nie wiem też czy dobrze rozumiem straty z gotowania. Biorę tutaj pod uwagę zarówno to co zostanie w garze po zlaniu do fermentora, jak i to co odparowało czyli po prostu różnicę między objętością przed gotowaniem a nastawną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 29 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2021 Straty z gotowania, to to co zostało w garze po gotowaniu. Odparowanie masz ustawione na 15% i liczone jest osobno. godal07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 OK ale zacierałbym w 67 st C i wyrzucił monachijski - piwo i tak będzie miało dużą podbudowę słodową i dość ciemną barwę przy takim ekstrakcie, Zamiast monacha żeby był ekstrakt dał bym jakieś płatki błyskawiczne - tu już do wyboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się