Jump to content

VIII Śląski Konkurs Piw Domowych (lipiec 2022)


Dazhdbog

Recommended Posts

Do następnej edycji Chorzowskiego Konkursu jeszcze sporo czasu, ale już teraz ogłaszamy dwie kategorie konkursowe. Będą to Doppelbock oraz English Barleywine.

Konkurs odbędzie się około połowy lipca 2022 roku.

 

241558960_6363553847002992_1592138117666379546_n.jpg

Edited by Dazhdbog
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
W dniu 26.09.2021 o 18:47, Muchomorek napisał:

Kiedy można się spodziewać opisów styli? Czy będą zaczerpnięte z kompendium?
 

Tak. Będą zaczerpnięte z kompendium.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 1 month later...

? No cześć! Jak tam plany warzenia na najbliższe miesiące? Prezentujemy Wam komplet kategorii w których będziecie rywalizować w VIII Międzynarodowym KPD w Chorzowie ☺️
? Do wcześniej ogłoszonych ENGLISH BARLEYWINE I DOPPELBOCKA dorzucamy cztery lekkie i ultrapijalne style. W sam raz na na lato:
?? Table Saison [7-9° blg]
?? Gose
?? Witbier
?? Mild

 

Table Saison to część akcji #piwnystylroku mającej na celu pokazać bogactwo stylu saison z różnych stron. Tutaj macie okazję zmierzyć się z tym stylem w sesyjnej wersji.
Niebawem opublikujemy opisy stylów i regulamin!

 

278797531_7643212885703742_1098010207559101543_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Dazhdbog changed the title to VIII Śląski Konkurs Piw Domowych (lipiec 2022)

Piwowarki i piwowarzy, sympatycy MKPD w Chorzowie. Z przyjemnością ogłaszamy, iż Międzynarodowy Konkurs Piw Domowych w Chorzowie, przybiera nazwę - Śląski Konkurs Piw Domowych. Jest to zabieg, który z jednej strony nawiązuje do historycznego konkursu, który w latach 2011-2015 był organizowany w Katowicach przez Adama Wróbla, popularnego @Pieron. Z drugiej strony ma na celu zwiększenie rozpoznawalności konkursu i podkreślenie rangi konkursu z punktu widzenia całego województwa. Nie od dzisiaj, wiadomo także, że na Śląsku warzą najlepsi piwowarzy w Polsce. Wierzymy, że dla piwowarów z całej Polski będzie to dodatkowa motywacja by stanąć w szranki ze śląskimi piwowarami i powalczyć o tytuł Silesia Bier Majster. Śląski KPD jednocześnie zachowuje numerację MKPD w Chorzowie.

 

Zapraszamy do śledzenia strony na FB: https://www.facebook.com/SlaskiKPD/

 

Kopia Kopia VII_MKPD_plakat.png

Edited by Dazhdbog
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
?‍? Chcielibyście uwarzyć Milda na Śląski Konkurs Piw Domowych, ale nie wiecie od czego zacząć? Nic bardziej prostszego! Zacznijcie od sprawdzonej receptury Janusza Švacha z Browar Domowy "Garaż". Nasz prezes piwem wg tej receptury triumfował w I Mistrzostwach Polski Piwowarów Domowych oraz w Częstochowskim Konkursie Piw Domowych.
? Gwarantujemy, że ta receptura pozwoli uwarzyć Wam stylowego i pijalnego milda. Ale nie bójcie się także wprowadzać korekt w razie potrzeby. Zasyp, chmiele oraz drożdże można dobrać dowolnie o ile są dedykowane dla tego stylu.
? Pamiętajcie, że kluczowa jest zdrowa fermentacja więc zadbajcie o: odpowiednią ilość drożdży, dobrą kontrolę temperatury i dajcie drożdżom czas na posprzątanie produktów ubocznych fermentacji.
? Do garów!

Kopia Kopia XI_MCKPD_plakat.png

Link to comment
Share on other sites

?‍? Jeżeli nie macie pomysłu jak się zabrać do uwarzenia Witbiera na Śląski Konkurs Piw Domowych to z pomocą przychodzi @dori, autorka bloga Homebrewing.pl. Jej maksymalnie prosta receptura jest wzorowana na recepturze legandarnego piwa Hoegaarden!
? Gwarantujemy, że ta receptura pozwoli wam uwarzyć witbiera, którym będziecie mogli się cieszyć w nadchodzące ciepłe miesiące.
? Pamiętajcie, że kluczowa jest zdrowa fermentacja więc zadbajcie o: odpowiednią ilość drożdży, dobrą kontrolę temperatury i dajcie drożdżom czas na posprzątanie produktów ubocznych fermentacji. W tym stylu długa fermentacja i podnoszenie temperatury jest kluczowe, gdyż drożdże lubią produkować duże ilości związków siarkowych.
? Do garów!
 

285514411_1067959697487902_4252864725325208085_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

?‍? Stołowa wersja saisona to kolejna lekka kategoria na Śląski Konkurs Piw Domowych. Jeżeli szukaliście prostej i podstawowej receptury to z pomocą spieszy z Browar Domowy Bastion. Wysoka pijalność, głębokie odfermentowanie i bogaty aromat oraz smak jak na tak niski ekstrakt to cechy charakterystyczne piwa uwarzonego wg tej receptury.
? To kolejna receptura, która pozwoli Wam uwarzyć piwo niesamowicie pijalne piwo na lato, a przy okazji wystartować w konkursie.
? Pamiętajcie, że kluczowa jest zdrowa fermentacja więc zadbajcie o: odpowiednią ilość drożdży, dobrą kontrolę temperatury i dajcie drożdżom czas na posprzątanie produktów ubocznych fermentacji.
? Do garów!

receptura_table_saison.jpg

Edited by Dazhdbog
Link to comment
Share on other sites


?‍? Przed Wami czwarta i ostatnia receptura na konkursowy styl Śląskiego Konkursu Piw Domowych. Jej autorem jest Artur Lesiak z Hołda Chmielu, nasz oddziałowy specjalista od kwasów.
? Artur podsuwa Wam także pomysł, że możecie warkę piwa podzielić na kilka części. Na konkurs wysłać czyste gose, a do reszty dodać owoce i mieć świetne piwo na lato!
? Pamiętajcie, że kluczowa jest zdrowa fermentacja więc zadbajcie o: odpowiednią ilość drożdży, dobrą kontrolę temperatury i dajcie drożdżom czas na posprzątanie produktów ubocznych fermentacji. W tym stylu długa fermentacja i podnoszenie temperatury jest kluczowe, gdyż drożdże w kwaśnym środowisku lubią produkować duże ilości związków siarkowych.
? Do garów!

receptura_gose(2).jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
? Ruszyła rejestracja na VIII Śląski Konkurs Piw Domowych!
 
 
Aby skorzystać ze zniżki dla członków PSPD, należy użyć kodu "pspd" oraz przy zgłoszeniach podać numer legitymacji.
? Konkurs obędzie się 22-24 lipca w Katowicach, a ogłoszenie wyników będzie miało miejsce 31 lipca na Jarmarku Produktów Tradycyjnych w Górnośląskim Parku Etnograficznym.
 
Kategorie:
English Barleywine [20-30° blg]
Doppelbock [18-22° blg]
Witbier [11-13° blg]
Gose [9-14° blg]
Mild [7-10° blg]
Table Saison [7-9° blg]

289796941_1082484839368721_8207834331264966523_n.jpg

Edited by Dazhdbog
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

? Piwowarzy i piwowarki, mamy przyjemność zaprezentować główną nagrodę w VIII Śląskim KPD!

? Do autora najlepszego piwa konkursu, oprócz tytułu Silesia Bier Majster trafi także kocioł warzelny firmy Grainfather, lidera w temacie zautomatyzowanych browarów domowych.
? Nagroda została ufundowana przez firmę CTT EMAG Sp z o.o. z Katowic, za co z tego miejsca serdecznie dziękujemy ?
? To jest na prawdę ostatni moment by zasiąść do garów i uwarzyć table saisona, milda, bądź gose na nasz konkurs!

2022-07-01 17_21_15-Grainfather G30 — Mozilla Firefox.png

Link to comment
Share on other sites

On 6/23/2022 at 10:26 AM, Dazhdbog said:

Aby skorzystać ze zniżki dla członków PSPD, należy użyć kodu "pspd" oraz przy zgłoszeniach podać numer legitymacji.

A gdzie się wpisuje ten kod?

Link to comment
Share on other sites

20 minut temu, vmario napisał:

W moim profilu mam wpisane "PSPD" w polu "Klub", a w zleceniu mam uzupełniony numer legitymacji. Zniżka wciąż nie jest naliczona.

Hej. Ten screen powinien pomóc :)

289960103_136270019071859_5846510703142462287_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tak z ciekawosci pytanie o jakiego Doppelbocka chodzi? Bo porownywanie jasnego doppelbocka, ciemnego doppelbocka i pszenicznego doppelbocka to troche ciezka sprawa.

Link to comment
Share on other sites

? Dzisiaj ruszyła recepcja piw!

 

Z tej okazji krótki poradnik jak zadbać o to by piw dotarło na konkurs w jak najlepszej formie.
? Transport piwa przez firmy kurierskie niepasteryzowanego nie sprzyja zachowaniu jego najwyższej jakości. Paczki narażone są na wyższą temperaturę oraz wielokrotne obracanie i wstrząsy. Te dwa czynniki mogą spowodować rozpoczęcie lub przyspieszenie procesów, które zachodzą w piwie naturalnie np. utlenienie.
? Jeżeli tylko masz możliwość to dostarcz piwo osobiście do miejsca recepcji.
? Jeżeli nadajesz paczkę to nie nadawaj jej bezpośrednio przed weekendem, zmniejszysz w ten sposób ryzyko że paczka będzie leżała w niesprzyjających warunkach przez kilka dni.
? Dobrze zabezpiecz piwa w paczce, najważniejsze to brak pustych przestrzeni w kartonie i to by butelki nie przylegały do siebie bezpośrednio. Jednocześnie pamiętaj o tym, że ktoś tę paczkę będzie rozpakowywał. Staraj się unikać sposobów zabezpieczania, które mogą być uciążliwe przy rozpakowywaniu.
?‍♀️ Nie zostawiaj zgłoszenia i recepcji na ostatnią chwilę. Warto by piwo dotarło na konkurs szybciej i odstało dłuższy czas w warunkach chłodniczych, co pozytywnie wpłynie np. na klarowność piwa, a to w niektórych stylach jest istotne.
? Czekamy na Wasze piwa ?

July 2022 Calendar(1).jpg

Edited by Dazhdbog
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.