Dazhdbog Posted September 7, 2021 Share Posted September 7, 2021 (edited) Do następnej edycji Chorzowskiego Konkursu jeszcze sporo czasu, ale już teraz ogłaszamy dwie kategorie konkursowe. Będą to Doppelbock oraz English Barleywine. Konkurs odbędzie się około połowy lipca 2022 roku. Edited May 13, 2022 by Dazhdbog Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchomorek Posted September 26, 2021 Share Posted September 26, 2021 Kiedy można się spodziewać opisów styli? Czy będą zaczerpnięte z kompendium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted October 3, 2021 Author Share Posted October 3, 2021 W dniu 26.09.2021 o 18:47, Muchomorek napisał: Kiedy można się spodziewać opisów styli? Czy będą zaczerpnięte z kompendium? Tak. Będą zaczerpnięte z kompendium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Goglez Posted March 16, 2022 Share Posted March 16, 2022 Kiedy będą znane pozostałe kategorie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted April 25, 2022 Author Share Posted April 25, 2022 No cześć! Jak tam plany warzenia na najbliższe miesiące? Prezentujemy Wam komplet kategorii w których będziecie rywalizować w VIII Międzynarodowym KPD w Chorzowie Do wcześniej ogłoszonych ENGLISH BARLEYWINE I DOPPELBOCKA dorzucamy cztery lekkie i ultrapijalne style. W sam raz na na lato: Table Saison [7-9° blg] Gose Witbier Mild Table Saison to część akcji #piwnystylroku mającej na celu pokazać bogactwo stylu saison z różnych stron. Tutaj macie okazję zmierzyć się z tym stylem w sesyjnej wersji. Niebawem opublikujemy opisy stylów i regulamin! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted May 3, 2022 Author Share Posted May 3, 2022 Hej. Prezentujemy komplet opisów stylów: ?Witbier: https://drive.google.com/file/d/1XMubRi1faLeF_pJvZsVLr7JX7CQA3OBE/view?usp=sharing ?Table Saison: https://drive.google.com/file/d/1gXBTCb-JH2sAlsSkwsCuMEtMbE8E5nVb/view?usp=sharing ?Mild: https://drive.google.com/file/d/1Jl3jhLUGe4yKOlF0_YsIG57X-_nDIVSE/view?usp=sharing ?Gose: https://drive.google.com/file/d/1SLK9ZwUk2wEQ7ajvIj_NfCGYnvekfR9Q/view?usp=sharing ?English Barley Wine: https://drive.google.com/file/d/1dt4kHC5HyDoLR_7I6eDxj2OFyeB8Au4c/view?usp=sharing ?Doppelbock: https://drive.google.com/file/d/1OLchz7rmNriOx6Y3LGz_EuSugOnYzr-d/view?usp=sharing Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted May 13, 2022 Author Share Posted May 13, 2022 (edited) Piwowarki i piwowarzy, sympatycy MKPD w Chorzowie. Z przyjemnością ogłaszamy, iż Międzynarodowy Konkurs Piw Domowych w Chorzowie, przybiera nazwę - Śląski Konkurs Piw Domowych. Jest to zabieg, który z jednej strony nawiązuje do historycznego konkursu, który w latach 2011-2015 był organizowany w Katowicach przez Adama Wróbla, popularnego @Pieron. Z drugiej strony ma na celu zwiększenie rozpoznawalności konkursu i podkreślenie rangi konkursu z punktu widzenia całego województwa. Nie od dzisiaj, wiadomo także, że na Śląsku warzą najlepsi piwowarzy w Polsce. Wierzymy, że dla piwowarów z całej Polski będzie to dodatkowa motywacja by stanąć w szranki ze śląskimi piwowarami i powalczyć o tytuł Silesia Bier Majster. Śląski KPD jednocześnie zachowuje numerację MKPD w Chorzowie. Zapraszamy do śledzenia strony na FB: https://www.facebook.com/SlaskiKPD/ Edited May 13, 2022 by Dazhdbog MienkiN 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted May 31, 2022 Share Posted May 31, 2022 Są informacje kiedy jest termin zgłoszenia piw? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted May 31, 2022 Author Share Posted May 31, 2022 10 godzin temu, Suchejroo napisał: Są informacje kiedy jest termin zgłoszenia piw? Piwa będziemy przyjmować do 17 lipca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted May 31, 2022 Author Share Posted May 31, 2022 Chcielibyście uwarzyć Milda na Śląski Konkurs Piw Domowych, ale nie wiecie od czego zacząć? Nic bardziej prostszego! Zacznijcie od sprawdzonej receptury Janusza Švacha z Browar Domowy "Garaż". Nasz prezes piwem wg tej receptury triumfował w I Mistrzostwach Polski Piwowarów Domowych oraz w Częstochowskim Konkursie Piw Domowych. Gwarantujemy, że ta receptura pozwoli uwarzyć Wam stylowego i pijalnego milda. Ale nie bójcie się także wprowadzać korekt w razie potrzeby. Zasyp, chmiele oraz drożdże można dobrać dowolnie o ile są dedykowane dla tego stylu. Pamiętajcie, że kluczowa jest zdrowa fermentacja więc zadbajcie o: odpowiednią ilość drożdży, dobrą kontrolę temperatury i dajcie drożdżom czas na posprzątanie produktów ubocznych fermentacji. Do garów! receptura w formacie .pdf tutaj: https://drive.google.com/.../1V3QAnyEdTnxr51ofif0.../view... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted June 1, 2022 Share Posted June 1, 2022 10 godzin temu, Dazhdbog napisał: Piwa będziemy przyjmować do 17 lipca. To się nie wyrobię, dzięki za info bart3q and Dazhdbog 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted June 1, 2022 Author Share Posted June 1, 2022 Jeżeli nie macie pomysłu jak się zabrać do uwarzenia Witbiera na Śląski Konkurs Piw Domowych to z pomocą przychodzi @dori, autorka bloga Homebrewing.pl. Jej maksymalnie prosta receptura jest wzorowana na recepturze legandarnego piwa Hoegaarden! Gwarantujemy, że ta receptura pozwoli wam uwarzyć witbiera, którym będziecie mogli się cieszyć w nadchodzące ciepłe miesiące. Pamiętajcie, że kluczowa jest zdrowa fermentacja więc zadbajcie o: odpowiednią ilość drożdży, dobrą kontrolę temperatury i dajcie drożdżom czas na posprzątanie produktów ubocznych fermentacji. W tym stylu długa fermentacja i podnoszenie temperatury jest kluczowe, gdyż drożdże lubią produkować duże ilości związków siarkowych. Do garów! więcej o witbierze tutaj: https://www.blog.homebrewing.pl/witbier-receptura/ receptura w formacie .pdf tutaj: https://drive.google.com/.../119TvYm0tFa5T.../view... bart3q 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 2, 2022 Share Posted June 2, 2022 Fajna akcja z tymi recepturami! Co prawda widzę potencjalnie nienajlepsze konsekwencje (nadpodaż, urawnilowka) ale to chyba bardziej czarnowidztwo niż rzeczywiste zagrożenia. Dazhdbog 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted June 3, 2022 Author Share Posted June 3, 2022 (edited) Stołowa wersja saisona to kolejna lekka kategoria na Śląski Konkurs Piw Domowych. Jeżeli szukaliście prostej i podstawowej receptury to z pomocą spieszy z Browar Domowy Bastion. Wysoka pijalność, głębokie odfermentowanie i bogaty aromat oraz smak jak na tak niski ekstrakt to cechy charakterystyczne piwa uwarzonego wg tej receptury. To kolejna receptura, która pozwoli Wam uwarzyć piwo niesamowicie pijalne piwo na lato, a przy okazji wystartować w konkursie. Pamiętajcie, że kluczowa jest zdrowa fermentacja więc zadbajcie o: odpowiednią ilość drożdży, dobrą kontrolę temperatury i dajcie drożdżom czas na posprzątanie produktów ubocznych fermentacji. Do garów! receptura w formacie .pdf tutaj: https://drive.google.com/.../1QTJDZceIZAGuX6JGB7y.../view... Edited June 3, 2022 by Dazhdbog Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted June 5, 2022 Author Share Posted June 5, 2022 Przed Wami czwarta i ostatnia receptura na konkursowy styl Śląskiego Konkursu Piw Domowych. Jej autorem jest Artur Lesiak z Hołda Chmielu, nasz oddziałowy specjalista od kwasów. Artur podsuwa Wam także pomysł, że możecie warkę piwa podzielić na kilka części. Na konkurs wysłać czyste gose, a do reszty dodać owoce i mieć świetne piwo na lato! Pamiętajcie, że kluczowa jest zdrowa fermentacja więc zadbajcie o: odpowiednią ilość drożdży, dobrą kontrolę temperatury i dajcie drożdżom czas na posprzątanie produktów ubocznych fermentacji. W tym stylu długa fermentacja i podnoszenie temperatury jest kluczowe, gdyż drożdże w kwaśnym środowisku lubią produkować duże ilości związków siarkowych. Do garów! receptura w formacie .pdf tutaj: https://drive.google.com/file/d/1nHf9ulQPD7OdBPJ67-DUIZ9t9V28-dPu/view?usp=sharing Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted June 23, 2022 Author Share Posted June 23, 2022 (edited) Ruszyła rejestracja na VIII Śląski Konkurs Piw Domowych! System konkursowy: https://beerawardsplatform.com/viii-slaski-kpd Regulamin: https://drive.google.com/file/d/1ElD9MXL_gVgq1Nhro9bFjyYFlU8fED28/view?usp=sharing Aby skorzystać ze zniżki dla członków PSPD, należy użyć kodu "pspd" oraz przy zgłoszeniach podać numer legitymacji. Konkurs obędzie się 22-24 lipca w Katowicach, a ogłoszenie wyników będzie miało miejsce 31 lipca na Jarmarku Produktów Tradycyjnych w Górnośląskim Parku Etnograficznym. Kategorie: English Barleywine [20-30° blg] Doppelbock [18-22° blg] Witbier [11-13° blg] Gose [9-14° blg] Mild [7-10° blg] Table Saison [7-9° blg] Edited July 12, 2022 by Dazhdbog Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 23, 2022 Share Posted June 23, 2022 1 godzinę temu, Dazhdbog napisał: System konkursowy: https://beerawardsplatform.com/viii-slaski-kpd Byle system sie nie wysypał jak w Grodzisku ? Dazhdbog 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted July 1, 2022 Author Share Posted July 1, 2022 Piwowarzy i piwowarki, mamy przyjemność zaprezentować główną nagrodę w VIII Śląskim KPD! Do autora najlepszego piwa konkursu, oprócz tytułu Silesia Bier Majster trafi także kocioł warzelny firmy Grainfather, lidera w temacie zautomatyzowanych browarów domowych. Nagroda została ufundowana przez firmę CTT EMAG Sp z o.o. z Katowic, za co z tego miejsca serdecznie dziękujemy To jest na prawdę ostatni moment by zasiąść do garów i uwarzyć table saisona, milda, bądź gose na nasz konkurs! MienkiN and buk0 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vmario Posted July 2, 2022 Share Posted July 2, 2022 On 6/23/2022 at 10:26 AM, Dazhdbog said: Aby skorzystać ze zniżki dla członków PSPD, należy użyć kodu "pspd" oraz przy zgłoszeniach podać numer legitymacji. A gdzie się wpisuje ten kod? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted July 2, 2022 Share Posted July 2, 2022 16 minut temu, vmario napisał: A gdzie się wpisuje ten kod? Normalne w profilu konkursowym przy zglaszaniu piw Link to comment Share on other sites More sharing options...
vmario Posted July 2, 2022 Share Posted July 2, 2022 W moim profilu mam wpisane "PSPD" w polu "Klub", a w zleceniu mam uzupełniony numer legitymacji. Zniżka wciąż nie jest naliczona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted July 2, 2022 Author Share Posted July 2, 2022 20 minut temu, vmario napisał: W moim profilu mam wpisane "PSPD" w polu "Klub", a w zleceniu mam uzupełniony numer legitymacji. Zniżka wciąż nie jest naliczona. Hej. Ten screen powinien pomóc vmario 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vmario Posted July 3, 2022 Share Posted July 3, 2022 Dzięki, pomógł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted July 3, 2022 Share Posted July 3, 2022 Tak z ciekawosci pytanie o jakiego Doppelbocka chodzi? Bo porownywanie jasnego doppelbocka, ciemnego doppelbocka i pszenicznego doppelbocka to troche ciezka sprawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted July 4, 2022 Author Share Posted July 4, 2022 (edited) Dzisiaj ruszyła recepcja piw! Z tej okazji krótki poradnik jak zadbać o to by piw dotarło na konkurs w jak najlepszej formie. Transport piwa przez firmy kurierskie niepasteryzowanego nie sprzyja zachowaniu jego najwyższej jakości. Paczki narażone są na wyższą temperaturę oraz wielokrotne obracanie i wstrząsy. Te dwa czynniki mogą spowodować rozpoczęcie lub przyspieszenie procesów, które zachodzą w piwie naturalnie np. utlenienie. Jeżeli tylko masz możliwość to dostarcz piwo osobiście do miejsca recepcji. Jeżeli nadajesz paczkę to nie nadawaj jej bezpośrednio przed weekendem, zmniejszysz w ten sposób ryzyko że paczka będzie leżała w niesprzyjających warunkach przez kilka dni. Dobrze zabezpiecz piwa w paczce, najważniejsze to brak pustych przestrzeni w kartonie i to by butelki nie przylegały do siebie bezpośrednio. Jednocześnie pamiętaj o tym, że ktoś tę paczkę będzie rozpakowywał. Staraj się unikać sposobów zabezpieczania, które mogą być uciążliwe przy rozpakowywaniu. Nie zostawiaj zgłoszenia i recepcji na ostatnią chwilę. Warto by piwo dotarło na konkurs szybciej i odstało dłuższy czas w warunkach chłodniczych, co pozytywnie wpłynie np. na klarowność piwa, a to w niektórych stylach jest istotne. Czekamy na Wasze piwa Edited July 4, 2022 by Dazhdbog Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now