Dazhdbog Opublikowano 7 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) Do następnej edycji Chorzowskiego Konkursu jeszcze sporo czasu, ale już teraz ogłaszamy dwie kategorie konkursowe. Będą to Doppelbock oraz English Barleywine. Konkurs odbędzie się około połowy lipca 2022 roku. Edytowane 13 Maja 2022 przez Dazhdbog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchomorek Opublikowano 26 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2021 Kiedy można się spodziewać opisów styli? Czy będą zaczerpnięte z kompendium? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 3 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2021 W dniu 26.09.2021 o 18:47, Muchomorek napisał: Kiedy można się spodziewać opisów styli? Czy będą zaczerpnięte z kompendium? Tak. Będą zaczerpnięte z kompendium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goglez Opublikowano 16 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 Kiedy będą znane pozostałe kategorie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2022 No cześć! Jak tam plany warzenia na najbliższe miesiące? Prezentujemy Wam komplet kategorii w których będziecie rywalizować w VIII Międzynarodowym KPD w Chorzowie Do wcześniej ogłoszonych ENGLISH BARLEYWINE I DOPPELBOCKA dorzucamy cztery lekkie i ultrapijalne style. W sam raz na na lato: Table Saison [7-9° blg] Gose Witbier Mild Table Saison to część akcji #piwnystylroku mającej na celu pokazać bogactwo stylu saison z różnych stron. Tutaj macie okazję zmierzyć się z tym stylem w sesyjnej wersji. Niebawem opublikujemy opisy stylów i regulamin! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 3 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Hej. Prezentujemy komplet opisów stylów: ?Witbier: https://drive.google.com/file/d/1XMubRi1faLeF_pJvZsVLr7JX7CQA3OBE/view?usp=sharing ?Table Saison: https://drive.google.com/file/d/1gXBTCb-JH2sAlsSkwsCuMEtMbE8E5nVb/view?usp=sharing ?Mild: https://drive.google.com/file/d/1Jl3jhLUGe4yKOlF0_YsIG57X-_nDIVSE/view?usp=sharing ?Gose: https://drive.google.com/file/d/1SLK9ZwUk2wEQ7ajvIj_NfCGYnvekfR9Q/view?usp=sharing ?English Barley Wine: https://drive.google.com/file/d/1dt4kHC5HyDoLR_7I6eDxj2OFyeB8Au4c/view?usp=sharing ?Doppelbock: https://drive.google.com/file/d/1OLchz7rmNriOx6Y3LGz_EuSugOnYzr-d/view?usp=sharing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 13 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2022 (edytowane) Piwowarki i piwowarzy, sympatycy MKPD w Chorzowie. Z przyjemnością ogłaszamy, iż Międzynarodowy Konkurs Piw Domowych w Chorzowie, przybiera nazwę - Śląski Konkurs Piw Domowych. Jest to zabieg, który z jednej strony nawiązuje do historycznego konkursu, który w latach 2011-2015 był organizowany w Katowicach przez Adama Wróbla, popularnego @Pieron. Z drugiej strony ma na celu zwiększenie rozpoznawalności konkursu i podkreślenie rangi konkursu z punktu widzenia całego województwa. Nie od dzisiaj, wiadomo także, że na Śląsku warzą najlepsi piwowarzy w Polsce. Wierzymy, że dla piwowarów z całej Polski będzie to dodatkowa motywacja by stanąć w szranki ze śląskimi piwowarami i powalczyć o tytuł Silesia Bier Majster. Śląski KPD jednocześnie zachowuje numerację MKPD w Chorzowie. Zapraszamy do śledzenia strony na FB: https://www.facebook.com/SlaskiKPD/ Edytowane 13 Maja 2022 przez Dazhdbog MienkiN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 31 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 Są informacje kiedy jest termin zgłoszenia piw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 31 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 10 godzin temu, Suchejroo napisał: Są informacje kiedy jest termin zgłoszenia piw? Piwa będziemy przyjmować do 17 lipca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 31 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 Chcielibyście uwarzyć Milda na Śląski Konkurs Piw Domowych, ale nie wiecie od czego zacząć? Nic bardziej prostszego! Zacznijcie od sprawdzonej receptury Janusza Švacha z Browar Domowy "Garaż". Nasz prezes piwem wg tej receptury triumfował w I Mistrzostwach Polski Piwowarów Domowych oraz w Częstochowskim Konkursie Piw Domowych. Gwarantujemy, że ta receptura pozwoli uwarzyć Wam stylowego i pijalnego milda. Ale nie bójcie się także wprowadzać korekt w razie potrzeby. Zasyp, chmiele oraz drożdże można dobrać dowolnie o ile są dedykowane dla tego stylu. Pamiętajcie, że kluczowa jest zdrowa fermentacja więc zadbajcie o: odpowiednią ilość drożdży, dobrą kontrolę temperatury i dajcie drożdżom czas na posprzątanie produktów ubocznych fermentacji. Do garów! receptura w formacie .pdf tutaj: https://drive.google.com/.../1V3QAnyEdTnxr51ofif0.../view... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 10 godzin temu, Dazhdbog napisał: Piwa będziemy przyjmować do 17 lipca. To się nie wyrobię, dzięki za info bart3q i Dazhdbog 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 1 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Jeżeli nie macie pomysłu jak się zabrać do uwarzenia Witbiera na Śląski Konkurs Piw Domowych to z pomocą przychodzi @dori, autorka bloga Homebrewing.pl. Jej maksymalnie prosta receptura jest wzorowana na recepturze legandarnego piwa Hoegaarden! Gwarantujemy, że ta receptura pozwoli wam uwarzyć witbiera, którym będziecie mogli się cieszyć w nadchodzące ciepłe miesiące. Pamiętajcie, że kluczowa jest zdrowa fermentacja więc zadbajcie o: odpowiednią ilość drożdży, dobrą kontrolę temperatury i dajcie drożdżom czas na posprzątanie produktów ubocznych fermentacji. W tym stylu długa fermentacja i podnoszenie temperatury jest kluczowe, gdyż drożdże lubią produkować duże ilości związków siarkowych. Do garów! więcej o witbierze tutaj: https://www.blog.homebrewing.pl/witbier-receptura/ receptura w formacie .pdf tutaj: https://drive.google.com/.../119TvYm0tFa5T.../view... bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2022 Fajna akcja z tymi recepturami! Co prawda widzę potencjalnie nienajlepsze konsekwencje (nadpodaż, urawnilowka) ale to chyba bardziej czarnowidztwo niż rzeczywiste zagrożenia. Dazhdbog 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 3 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2022 (edytowane) Stołowa wersja saisona to kolejna lekka kategoria na Śląski Konkurs Piw Domowych. Jeżeli szukaliście prostej i podstawowej receptury to z pomocą spieszy z Browar Domowy Bastion. Wysoka pijalność, głębokie odfermentowanie i bogaty aromat oraz smak jak na tak niski ekstrakt to cechy charakterystyczne piwa uwarzonego wg tej receptury. To kolejna receptura, która pozwoli Wam uwarzyć piwo niesamowicie pijalne piwo na lato, a przy okazji wystartować w konkursie. Pamiętajcie, że kluczowa jest zdrowa fermentacja więc zadbajcie o: odpowiednią ilość drożdży, dobrą kontrolę temperatury i dajcie drożdżom czas na posprzątanie produktów ubocznych fermentacji. Do garów! receptura w formacie .pdf tutaj: https://drive.google.com/.../1QTJDZceIZAGuX6JGB7y.../view... Edytowane 3 Czerwca 2022 przez Dazhdbog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 5 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 Przed Wami czwarta i ostatnia receptura na konkursowy styl Śląskiego Konkursu Piw Domowych. Jej autorem jest Artur Lesiak z Hołda Chmielu, nasz oddziałowy specjalista od kwasów. Artur podsuwa Wam także pomysł, że możecie warkę piwa podzielić na kilka części. Na konkurs wysłać czyste gose, a do reszty dodać owoce i mieć świetne piwo na lato! Pamiętajcie, że kluczowa jest zdrowa fermentacja więc zadbajcie o: odpowiednią ilość drożdży, dobrą kontrolę temperatury i dajcie drożdżom czas na posprzątanie produktów ubocznych fermentacji. W tym stylu długa fermentacja i podnoszenie temperatury jest kluczowe, gdyż drożdże w kwaśnym środowisku lubią produkować duże ilości związków siarkowych. Do garów! receptura w formacie .pdf tutaj: https://drive.google.com/file/d/1nHf9ulQPD7OdBPJ67-DUIZ9t9V28-dPu/view?usp=sharing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 23 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 (edytowane) Ruszyła rejestracja na VIII Śląski Konkurs Piw Domowych! System konkursowy: https://beerawardsplatform.com/viii-slaski-kpd Regulamin: https://drive.google.com/file/d/1ElD9MXL_gVgq1Nhro9bFjyYFlU8fED28/view?usp=sharing Aby skorzystać ze zniżki dla członków PSPD, należy użyć kodu "pspd" oraz przy zgłoszeniach podać numer legitymacji. Konkurs obędzie się 22-24 lipca w Katowicach, a ogłoszenie wyników będzie miało miejsce 31 lipca na Jarmarku Produktów Tradycyjnych w Górnośląskim Parku Etnograficznym. Kategorie: English Barleywine [20-30° blg] Doppelbock [18-22° blg] Witbier [11-13° blg] Gose [9-14° blg] Mild [7-10° blg] Table Saison [7-9° blg] Edytowane 12 Lipca 2022 przez Dazhdbog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 1 godzinę temu, Dazhdbog napisał: System konkursowy: https://beerawardsplatform.com/viii-slaski-kpd Byle system sie nie wysypał jak w Grodzisku ? Dazhdbog 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 1 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2022 Piwowarzy i piwowarki, mamy przyjemność zaprezentować główną nagrodę w VIII Śląskim KPD! Do autora najlepszego piwa konkursu, oprócz tytułu Silesia Bier Majster trafi także kocioł warzelny firmy Grainfather, lidera w temacie zautomatyzowanych browarów domowych. Nagroda została ufundowana przez firmę CTT EMAG Sp z o.o. z Katowic, za co z tego miejsca serdecznie dziękujemy To jest na prawdę ostatni moment by zasiąść do garów i uwarzyć table saisona, milda, bądź gose na nasz konkurs! buk0 i MienkiN 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 2 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 On 6/23/2022 at 10:26 AM, Dazhdbog said: Aby skorzystać ze zniżki dla członków PSPD, należy użyć kodu "pspd" oraz przy zgłoszeniach podać numer legitymacji. A gdzie się wpisuje ten kod? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 2 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 16 minut temu, vmario napisał: A gdzie się wpisuje ten kod? Normalne w profilu konkursowym przy zglaszaniu piw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 2 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 W moim profilu mam wpisane "PSPD" w polu "Klub", a w zleceniu mam uzupełniony numer legitymacji. Zniżka wciąż nie jest naliczona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 2 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 20 minut temu, vmario napisał: W moim profilu mam wpisane "PSPD" w polu "Klub", a w zleceniu mam uzupełniony numer legitymacji. Zniżka wciąż nie jest naliczona. Hej. Ten screen powinien pomóc vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 3 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Dzięki, pomógł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 3 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Tak z ciekawosci pytanie o jakiego Doppelbocka chodzi? Bo porownywanie jasnego doppelbocka, ciemnego doppelbocka i pszenicznego doppelbocka to troche ciezka sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 4 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 (edytowane) Dzisiaj ruszyła recepcja piw! Z tej okazji krótki poradnik jak zadbać o to by piw dotarło na konkurs w jak najlepszej formie. Transport piwa przez firmy kurierskie niepasteryzowanego nie sprzyja zachowaniu jego najwyższej jakości. Paczki narażone są na wyższą temperaturę oraz wielokrotne obracanie i wstrząsy. Te dwa czynniki mogą spowodować rozpoczęcie lub przyspieszenie procesów, które zachodzą w piwie naturalnie np. utlenienie. Jeżeli tylko masz możliwość to dostarcz piwo osobiście do miejsca recepcji. Jeżeli nadajesz paczkę to nie nadawaj jej bezpośrednio przed weekendem, zmniejszysz w ten sposób ryzyko że paczka będzie leżała w niesprzyjających warunkach przez kilka dni. Dobrze zabezpiecz piwa w paczce, najważniejsze to brak pustych przestrzeni w kartonie i to by butelki nie przylegały do siebie bezpośrednio. Jednocześnie pamiętaj o tym, że ktoś tę paczkę będzie rozpakowywał. Staraj się unikać sposobów zabezpieczania, które mogą być uciążliwe przy rozpakowywaniu. Nie zostawiaj zgłoszenia i recepcji na ostatnią chwilę. Warto by piwo dotarło na konkurs szybciej i odstało dłuższy czas w warunkach chłodniczych, co pozytywnie wpłynie np. na klarowność piwa, a to w niektórych stylach jest istotne. Czekamy na Wasze piwa Edytowane 4 Lipca 2022 przez Dazhdbog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się