Batman Opublikowano 10 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2021 Właśnie popełniam pierwszego brew-kita - Bitter Finlandia. Właśnie mija 7 dni. W poniedziałek przyjedzie chmiel, wtedy też będę przelewał na chichą fermentację + dodam chmiel. Mam nadzieję, że uda mi się nie zainfekować i wyjdzie pyszny Bitterek Zastanawiam się tylko czy nie za mało drożdży pojawiło się na dnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 10 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2021 Tydzien to nie czas na obserwowanie drozdzy szczególnie no name z brewkitu. Po 10 i 13 dniach zmierz blg czy grzyby zakończyły robote. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 11 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2021 Nie przelewaj tylko syp do tego wiadra co fermentujesz. Najpierw skosztuj czy warto. Teoretycznie nie masz różnych osadów z gotowania i innych farfocli Drożdże z brewkitu są mało znane. Robiłem latem jakiś zestaw i przy 8C była piana na 3.5 palca gdzie przy w34/70 prawie wcale. Jak dodajesz chmiel do piwa to kup witaminę C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batman Opublikowano 11 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2021 Taka musująca czy w proszku? Ile witaminy wsypać? No i jaki to wywoła efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2021 Zignoruj powyższą radę. Pierwsze piwo zniknie szybciej niż zdąży się utlenić. 53 minuty temu, Batman napisał: Taka musująca czy w proszku? Ile witaminy wsypać? No i jaki to wywoła efekt? Czysty kwas askorbinowy. A co do efektu wystarczy poszukać https://www.piwo.org/forums/topic/27723-reduktor-utlenienia-do-piwa/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 12 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2021 Przede wszystkim nie chmiel na zimno. Nie ma sensu. Nie będziesz wiedział, jaki jest w smaku i aromacie efekt fermentacji. Najpierw naucz się poprawnie prowadzić fermentację, a potem udziwniaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batman Opublikowano 12 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2021 Jak najlepiej sprawdzać Blg? Otworzyć dekiel fermentora i wrzucić multimierz, który wcześniej zdezynfekuję w oxi one? Mogę tak swobodnie otwierać dekiel? Obecnie jest 9. doba fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godal07 Opublikowano 12 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2021 Jak najlepiej sprawdzać Blg? Otworzyć dekiel fermentora i wrzucić multimierz, który wcześniej zdezynfekuję w oxi one? Mogę tak swobodnie otwierać dekiel? Obecnie jest 9. doba fermentacji.Z tego co widzę to masz kranik, więc jego chyba najlepiej użyć i zlać tę odrobinę do pomiaru. Tylko ja zawsze dezynfekuję kran zanim odkręcę.Wysłane z mojego Lenovo TB-X705F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 13 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 11 godzin temu, Batman napisał: Jak najlepiej sprawdzać Blg? 11 godzin temu, Batman napisał: Obecnie jest 9. doba fermentacji. Najlepiej uzbroić się w cierpliwość i nie sprawdzać niepotrzebnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batman Opublikowano 13 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 9 doba to za szybko? Wiem, że 7+7 to źle podejście ale jeżeli robiłem 3. a dziś jest 13. to myślałem, że już może warto ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 13 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 3 godziny temu, Batman napisał: 9 doba to za szybko? Wiem, że 7+7 to źle podejście ale jeżeli robiłem 3. a dziś jest 13. to myślałem, że już może warto ? Blg zmierz jak grzyby skończą robote tzn w momencie gdy piana ustapi. Z rurka fermentacyjną mozna to tez określić po jej pracy . Ja osobiście robie 1 pomiar po okolo 2 tyg ( zależnie od rodzaju piwa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 13 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 9 godzin temu, Batman napisał: 9 doba to za szybko? Cierpliwość to cnota piwowara ? Osobiście ekstrakt mierze najwcześniej po 3 tygodniach, w międzyczasie jedynie kontroluje temperaturę fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batman Opublikowano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 To po czasie tak. Piwko wyszło jak na taniego brewkita podobno bardzo pyszne. Podobno, ponieważ smak jest dla mnie nieznany... Od prawie 4 miesięcy nie mam ani węchu ani smaku ??? Ale ci co piją chwalą i wołają o więcej więc chyba lipy nie ma. Zostało mniej niż jedna "krzynka". Teraz chyba czas na level wyżej - piwko z ekstraktów. Tylko gar 10 litrów muszę zdobyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się