wizi Opublikowano 14 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 To zamiast kveik użyj jakiś neutralnych od Fermentisa, np. US-05 lub K-97. Aromaty cytrusowe dadzą Ci amerykańskie chmiele. Do dostania w każdym sklepie piwowarskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nhYuri Opublikowano 14 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 5 minut temu, wizi napisał: To zamiast kveik użyj jakiś neutralnych od Fermentisa, np. US-05 lub K-97. Aromaty cytrusowe dadzą Ci amerykańskie chmiele. Do dostania w każdym sklepie piwowarskim Tak, ale te chmiele mają bardzo wysoką kwasowość, a co za tym idzie, gorycz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 (edytowane) Nie musisz chmielic na goryczkę. Wystarczy na smak i aromat. Tak czy inaczej trochę alfakwasów dojdzie i jakaś goryczka będzie Edytowane 14 Września 2021 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nhYuri Opublikowano 14 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 37 minut temu, wizi napisał: Nie musisz chmielic na goryczkę. Wystarczy na smak i aromat. Tak czy inaczej trochę alfakwasów dojdzie i jakaś goryczka będzie Mógłbyś wyjaśnić jak to robić? Tak jak herbatę parzę (w niższej temperaturze dla aromatu, w wyższej dla goryczy)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 12 minut temu, nhYuri napisał: Mógłbyś wyjaśnić jak to robić? Tak jak herbatę parzę (w niższej temperaturze dla aromatu, w wyższej dla goryczy)? zerknij w wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 14 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 Kuźwa, to jest forum o piwie, a nie o kompotach, nawet tych miodowych z chmielem na litość boską.... dajecie się wkręcać jak dzieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nhYuri Opublikowano 14 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 Godzinę temu, kiwitom napisał: Kuźwa, to jest forum o piwie, a nie o kompotach, nawet tych miodowych z chmielem na litość boską.... dajecie się wkręcać jak dzieci. Dałeś upust swojej złości? ... Godzinę temu, anteks napisał: zerknij w wiki Czyli jeśli dobrze rozumiem, im dłużej trzymam chmiel w brzeczce, tym więcej goryczy piwo zaciągnie? edit Zasada: @nhYuri trzeci raz proszę żebyś używał opcji edytowania postów zamiast pisania jeden pod drugim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 30 minut temu, nhYuri napisał: Czyli jeśli dobrze rozumiem, im dłużej trzymam chmiel w brzeczce, tym więcej goryczy piwo zaciągnie? przeczytaj podstawy https://wiki.piwo.org/Chmielenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nhYuri Opublikowano 14 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 20 minut temu, anteks napisał: przeczytaj podstawy https://wiki.piwo.org/Chmielenie No właśnie przeczytałem, tylko trochę średnio to rozumiem - punkt 10-0 to czas od 10 minut przed zakończeniem gotowania, a 0 to jak skończę gotować, tak? I zostawić go na ~godzinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 57 minut temu, nhYuri napisał: I zostawić go na ~godzinę. Nie! Czytaj dalej. https://wiki.piwo.org/Chłodzenie_i_transfer_brzeczki Generalnie czytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nhYuri Opublikowano 14 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 39 minut temu, zasada napisał: Nie! Czytaj dalej. https://wiki.piwo.org/Chłodzenie_i_transfer_brzeczki Generalnie czytaj. Czekaj. To mam to schłodzić razem z chmielem, a później ten chmiel wycedzić (po schłodzeniu?)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 30 minut temu, nhYuri napisał: Czekaj. To mam to schłodzić razem z chmielem, a później ten chmiel wycedzić (po schłodzeniu?)? Tak. Z mojej strony EOT, pozostawiam Ci tzw.dobra radę: poczytaj, pooglądaj, ułóż sobie w głowie caly proces. W mojej stopce są linki do filmików na poziomie podstawowych zagadnień. Nie są najlepsze ale i tak pomogą bardziej niż pytanie na oślep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nhYuri Opublikowano 14 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 49 minut temu, zasada napisał: Tak. Z mojej strony EOT, pozostawiam Ci tzw.dobra radę: poczytaj, pooglądaj, ułóż sobie w głowie caly proces. W mojej stopce są linki do filmików na poziomie podstawowych zagadnień. Nie są najlepsze ale i tak pomogą bardziej niż pytanie na oślep. Jeszcze raz dziękuję Nauczyć się destylowania od dziadka, czy robić nalewki było znacznie prościej - tu widzę że będę potrzebował kilka(naście) miesięcy by coś potrafić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się