TomX Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 Wyeast 1388 Belgian Strong Ale? http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=128 Classic yeast for this beer style. Robust flavor profile with moderate to high alcohol tolerance. Fruity nose and palate, dry, tart finish. May continue to produce CO2 for an extended period after packaging or collection, while in refrigerated storage. Origin: Flocculation: low Attenuation: 74-78% Temperature Range: 64-80° F (18-27° C) Alcohol Tolerance: approximately 12-13% ABV Styles: Belgian Blond Ale Belgian Golden Strong Ale Belgian Specialty Ale Belgian Tripel Bi?re de Garde Christmas/Winter Specialty Spiced Beer Klasyczne drożdże do tego stylu piwa. Mocny profil smakowy przy umiarkowanej do wysokiej tolerancji alkoholu. Owocowy aromat i posmak, wytrawne, cierpkie zakończenie. Mogą produkować CO2 przez pewien czas po pakowaniu lub zebraniu gęstwy, przetrzymywane w warunkach chłodniczych. Pochodzenie: Flokulacja: Niska Odfermentowanie: 74-78% Zakres temperatur: 64-80° F (18-27° C) Tolerancja na alkohol: około 12-13% ABV Style: Belgian Blond Ale Belgian Golden Strong Ale Belgian Specialty Ale Belgian Tripel Bi?re de Garde Christmas/Winter Specialty Spiced Beer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Czy ktoś robił na tych drożdzach coś innego niż Belgian Golden Strong Ale ? Planuje zrobić 2-3 warki na tych drożdzach. Za duvel'em akurat nie przepadam więc na więcej niż jedną warkę to się raczej nie skuszę. Zastanawiam się aby zacząć od Belgian Pale Ale żeby drożdze rozruszać. Wyjdzie coś z tego ? Czy lepiej spróbować zrobić bardzo słabego Blonda (tak do 14°Blg ) . Pozdrawiam, Lukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 jak dla mnie te drożdże są bardzo charakterystyczne, dają dość intensywne posmaki. Kojarzy mi się to z taką ostrością, czy pasowałoby to do jasnego piwa ? Kwestia gustu, ale ja bym nie robił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 (edytowane) Ciemne "strongi" bardzo ładnie na tym wychodzą, dubbel też poprawny choć na thg wydaje się być lepszy. Edytowane 22 Stycznia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Robiłem wszystkie belgi na tych drożdżach i podobało mi się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Robiłem wszystkie belgi na tych drożdżach i podobało mi się. A wit'a też na nich robiłeś ? To by było w sam raz lekkie piwo na rozmnożenie drożdzy oraz ich zachęcenie do dalszej współpracy. Pozdr, ps. Właśnie popijam wybornego wit'a zrobionego na WLP 575 i bardzo polecam te drożdze. Wyszedł na nich również dobry Tripel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Spokojnie można zrobić witbiera na tych drożdżach. W Belgii małe browary na tych samych drożdżach robią i witbiery, i blondy, i ciemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Mam teraz na nich dubbla , burzliwa trwa już 21dni i jak na razie jeszcze się nie kończy , czy te drożdże są aż tak wolne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 (edytowane) Mam Tripla , po 4 dniach z 19,5BLG zszedł na 10BLG temp. fermentacji 22C a już chciałem odzyskać gęstwę i coś w sobotę uwarzyć. Chyba przyjdzie jeszcze długo poczekać. Edytowane 18 Lipca 2012 przez Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Ja po dubblu chciałem szybko zrobić tripla i podobnie jak Ty , też czekam na gęstwę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 Przy tych drożdżach temperaturę można podnieść nawet do 28C /tak robię przy klonie westvretelen / , a podniesienie do 25C powinno zachęcić wasze drożdże do dalszej pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 19 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2012 Przy tych drożdżach temperaturę można podnieść nawet do 28C /tak robię przy klonie westvretelen / , a podniesienie do 25C powinno zachęcić wasze drożdże do dalszej pracy. Przez upały moje pracowały w 26C ( jakieś 10 dni ) , teraz w 23C Dam im spokój , niech dojedzą co zostało a tripla zrobię później Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zakupiłem owe drożdże z data produkcji 06.09.2013r. Zamierzam uwarzyć na nich tripla 19 blg. Czy niezbędne będzie przygotowanie startera? Browamator pisze, że nie jest to konieczne. W jakich temperaturach najlepiej fermentować tripla. Mam plan zacząć od 20C i stopniowo podwyższać temperaturę do powiedzmy 25C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Z saszetki Wyeast chcesz startować do 19°Blg brzeczki ? Nawet jeśli świeża, to się nie uda. Starter potrzebny będzie, i to baardzo duuuży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Jakaś podpowiedź jak takowy przygotować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Nie robiłeś nigdy startera ? Łatwiej jest zrobić lżejsze piwo a później atakować Tripla z gęstwy. Nie trzeba wtedy tak dużego startera. Edytowane 8 Stycznia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Pierwsze piwo na płynnych. wszystkie składniki juz zakupione. Jedyny problem, to jak z tymi drożdżami sobie poradzić. myśląłem ze robienie startera nie bedzie konieczne Edytowane 8 Stycznia 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Jeśli nigdy nie robiłeś startera warto się do tego przygotować i o tym poczytać na forum (jest o tym sporo) - przyda się w przyszłości. Zacznij od czegoś lżejszego do mniej więcej max 14-15°Blg. Później zbierze gęstwę i zrób Tripla. Szkoda, żebyś zmarnował drogie drożdże ryzykując ich zdanie bezpośrednio z saszetki (lub zbyt słabego startera) do bardzo mocnego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) BPA możesz zrobić. http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Pale_Ale,_Dorota_Chrapek_%28dori%29 Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) podrzuć saszetkę, zrobię Ci starter [edit] nawet do piw lżejszych nie polecam zadawania samej saszetki. Bez startera to można zrobić piwo 8-10blg Edytowane 8 Stycznia 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zakupiłem saszetkę z drożdżami płynnymi do esb - zrobisz mi starter? :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) To może zacznę od Blonda. Leszczu, pomożesz? Ty to fachowiec od drożdży jesteś. Może nie żebyś mi od razu robił starter, ale jakoś wsparł . Edytowane 8 Stycznia 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Ja bym proponował jeszcze niżej, od jakiejś 10-11. Belgijskie drożdże i Galaxy... Mniam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 pomożecie.... pomożemy amap, a ty co za drożdże zakupiłeś? bo 1388 to chyba ciężko użyć do ESB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 1968, ale nie zaśmiecam juz wątku.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się