Eselchen Opublikowano 18 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Cześć, na dniach planuje warzenie 60l Pilsa. Zastanawiam się tylko jak wykonać starter z drożdży WLP800 lub WLP802? Obawiam się, że 2-litrowy może nie dać rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 2,5l starter to ja robię pod 27l i zebraną gęstwę dzielę później na dwa wiadra po 27l.Z kalkulatora wychodzi starter trzystopniowy zaczynając od 2l, a kończąc na 4l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 18 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Możesz zrobić American Light Lagera, po kilku dniach zlać na cichą i zebrać gęstwę, bo taki starter to na pewno za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 18 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Tego się obawiałem. Czy gdybym kupił kolbę 5l i w niej zrobił starter 4l to dałoby radę? Czy może lepszym rozwiązaniem będzie zrobienie warki 25l, zebrać gęstwę i zaszczepić dopiero 60l? Rozważałem też użycie W34/70 w dawcę 80g/1hl co daje ok. 50g na 60l. Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 1 minutę temu, Eselchen napisał: Czy może lepszym rozwiązaniem będzie zrobienie warki 25l, zebrać gęstwę i zaszczepić dopiero 60l? Ja bym tak właśnie zrobił. 20 litrów, 10-11 BLG, lekko chmielone, dwie saszetki w34 a potem gęstwa do większej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 19 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 2 godziny temu, zasada napisał: Ja bym tak właśnie zrobił. 20 litrów, 10-11 BLG, lekko chmielone, dwie saszetki w34 a potem gęstwa do większej warki. Tak samo mogę zrobić z drożdżami płynnymi i starterem 2l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 4 godziny temu, Eselchen napisał: Tak samo mogę zrobić z drożdżami płynnymi i starterem 2l? Nie liczyłem ale obstawiam, że tak. Policz ten starter i powinno wyjść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 19 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 3 godziny temu, zasada napisał: Nie liczyłem ale obstawiam, że tak. Policz ten starter i powinno wyjść. Jak się wykonuje takie obliczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 20 minut temu, Eselchen napisał: Jak się wykonuje takie obliczenia? Brewers friends ma kalkulator. Mam w stopce. Nr.Malty też miał i był chyba najpopularniejszy. Nie wiem czy w Brewness nie znajdziesz też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się