Igorrodz Opublikowano 4 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 (edytowane) Hej? Chcę wrócić do warzenia piwa. Wybrałem (niby) proste APA, warka ma mieć docelowo około 12l i ekstrakt około 12°Blg. Planuję takie składniki: 1kg Bestmalz Heidenberg, 1kg Bestmalz pilzneński i 1kg Bestmalz Heidenberg pszeniczny. Zacieranie w 69°C przez godzinę, chcę mieć słodsze piwo. Co do goryczki to planuję około 30IBU - po 10g Citry/Mosaic/Simcoe na 15min, 20g Citry/Mosaic/Simcoe na whirpool/wyłączenie palnika oraz po 20g tych chmieli na 3-dniową cichą. Brak chmielenia na 60min chyba nie będzie tu problemem? Chłodzenie w wannie gdyż gdzieś zapodziała mi się chłodnica zanurzeniowa ? Klarowanie to oczywiście połową tabletki Whirfloc T przez 10min. Co o tej recepturze sądzicie? Edytowane 4 Października 2021 przez Igorrodz elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 Myślę żebyś jednak znalazł chłodnicę. Jakie drożdże planujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 4 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2021 4 godziny temu, zasada napisał: Jakie drożdże planujesz? Na ten moment raczej US-05, dla tego balingu i małej objętości brzeczki nastawnej wystarczy chyba nawet tylko jedno opakowanie, nieprawdaż? Oczywiście jestem otwarty na sugestie, co jako alternatywę mógłbyś zaproponować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Pytam pod kątem znajdowania chłodnicy (kwejki vs niekwejki to ok. 10-25°C roznicy brzeczki przed zaszczepieniem), a nie po to żeby radzić cokolwiek. Powodzenia! Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 5 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 (edytowane) Aha. W czeluściach lodówki znalazłem jeszcze coś takiego, może to coś zmienia? Edytowane 5 Października 2021 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 20 minut temu, Igorrodz napisał: może to coś zmienia Zmienia temperaturę do której musisz schłodzić brzeczkę. Skraca czas schladzania brzeczki. Zmienia optymalne warunki fermentacji, które musisz zapewnić. Zmienia profil otrzymanego piwa. Ale serio pytasz? Ponownie powodzenia PS. Zazdro zawartości zamrażarki! Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 5 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 16 godzin temu, Igorrodz napisał: Klarowanie to oczywiście połową tabletki Whirfloc T przez 10min Wg mnie troszkę za dużo na 12l , ja bym dał ćwiartkę . Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BumBum Opublikowano 5 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Ja daję okolo 0.6g na około 10l brzeczki. Jestem zadowolony z tego produktu. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 5 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 W dniu 4.10.2021 o 21:36, zasada napisał: Myślę żebyś jednak znalazł chłodnicę. Myślę, że znajdę, być możę leży gdzieś wśród sterty kartonów na starym mieszkaniu... No, i trzeba będzie dokupić redukcje i krućce do podłączenia chłodnicy razem z odpowiednim wężykiem, Castorama powinna pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 6 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 (edytowane) 11 godzin temu, Igorrodz napisał: Myślę, że znajdę, być możę leży gdzieś wśród sterty kartonów na starym mieszkaniu... No, i trzeba będzie dokupić redukcje i krućce do podłączenia chłodnicy razem z odpowiednim wężykiem, Castorama powinna pomóc Jakbyś nie znalazł, to masz TUTAJ za nieco ponad stówkę, nie potrzebujesz żadnych króćców, ani redukcji, wystarczy parę metrów wężyka silikonowego i ewentualnie jedną końcówkę ogrodową. Groszowe sprawy, a robi robotę. Jak nie chcesz inwestować, to parę plastikowych butelek pet napełniasz wodą i dajesz do zamrażalki, jak już zamarzną to dajesz je do brzeczki. Ja mimo, że mam chłodnicę to niekiedy podpieram się zamrożonymi wkładami do lodówek turystycznych. Oczywiście nie zapomnij ich zdezynfekować. Możliwości jest wiele. Edytowane 6 Października 2021 przez kiwitom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 42 minuty temu, kiwitom napisał: to masz TUTAJ za nieco ponad stówkę Gładka to wiesz, technologia 4C niemalże. W zasobach forum znajdziesz nieco droższą a zdecydowanie skuteczniejszą: KLIK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 6 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2021 2 godziny temu, zasada napisał: Gładka to wiesz, technologia 4C niemalże. W zasobach forum znajdziesz nieco droższą a zdecydowanie skuteczniejszą: KLIK. Oczywiście pełna zgoda, chciałem podać coś najtańszego, choć ja mam taką gładką i spokojnie daje radę w tym przypadku ważniejsza jest temperatura wody w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi