gen.Jomini Opublikowano 12 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 (edytowane) Witam Taka moja pierwsza receptura na niemieckiego pilsa, składniki z Pilsa DE z Pinty - bardzo mi smakuje, więc spróbuję. Proszę o uwagi, co można by poprawić: Słód pilzneński - 3,5kg słód carapils - 500gr - nie wiem, czy nie za dużo słód wiedeński - 1kg Zacieranie: 62st - 60min. lub dłużej 72st - 30min Chmielenie: 60min - 30gr Hallertau Tradition 30min - po 20gr Mittelfruch i Hersbrucker 0 min - po 20gr Mittelfruch i Hersbrucker Drożdże - FM 31 Bohemska Rapsodia, starter To chyba wszystko, Edytowane 12 Października 2021 przez gen.Jomini Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 12 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 1 godzinę temu, gen.Jomini napisał: nie wiem, czy nie za dużo Wg mnie zdecydowanie za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gen.Jomini Opublikowano 12 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 200gr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 Ja tylko do drożdży. Skoro Pinta pisze w34/70 to dlaczego nie one? No i skoro Pils DE to czemu Bohemska Rapsodia a nie Bawarska Dolina? Piwo piłem raz jeden, dawno temu i nie pamiętam, więc się o zasypie nie wypowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gen.Jomini Opublikowano 13 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 Co do drożdży - chciałem użyć płynnych, bo niby dają lepszy profil smakowy, niż suchary, no i to byłby mój pierwszy, jak używam płynnych. I faktycznie, Bawarska Dolina - gdzieś mi umknęły, jak przeglądałem, co by tu użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się