ervin Opublikowano 27 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 Jestem tu nowy i chciałbym się zapytać was w jakiej temperaturze fermetowac pilsa z Brew-kit. W Domu mam temperaturę około 22/25 a w piwnicy około 13/14 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 27 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 Kolego podstawowe pytanie jakie drozdze zadałeś/ masz zamiar zadac do tej brzeczki. Ogolnie te temperatury sa takie nie szczególne do każdego rodzaju fermentacji. Choc lepiej gorna fermentacje dac do piwnicy i lekko otulić kurteczka do dolnej fermentacji ( czyli takiej w jakiej powinien być fermentowany pils ) juz musiałbyś mieć pudelko styropianowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ervin Opublikowano 27 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 Mam 2 rodzaje drożdży jedne dodane do Brew-kitu GLW35 a drugie mam Us05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 11 minut temu, ervin_rommell napisał: GLW35 Jeśli dobrze czytam ich specyfikację, to dla nich nadaje się piwnica. Temat przenoszę do Piaskownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ervin Opublikowano 27 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 Czyli śmiało robić na GLW35 i fermetor wstawić do piwnicy . Mam jeszcze jedno pytanie kupiłem 50g chmielu cascade czy warto dodać go na cichą. 50g czy może mniej lub w ogóle?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 25 minut temu, ervin_rommell napisał: Czyli śmiało robić na GLW35 i fermetor wstawić do piwnicy Schłodzić brzeczkę do tych 10-12°C, zadać drożdże i wstawić do tych 12-14°C otoczenia będzie IMO najlepszym rozwiązaniem. Inne pytanie - jakie BLG i litraż żeby się nie okazało, że drożdży będzie za mało. Co do chmielenia na cichej pierwszego piwa - ja bym odpuścił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ervin Opublikowano 27 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 (edytowane) Mam taki zestaw surowców: Brew-kit Gozdawa Czech Pils 1,7kg na 23l Malt Extract Light (jasny) 1,7kg Drożdże GLW35 7g Lub CP18 10g bo domówiłem przy okazji innych zakupów Edytowane 27 Października 2021 przez ervin_rommell Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 27 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 1 godzinę temu, ervin_rommell napisał: w jakiej temperaturze fermetowac pilsa Kolego do pilsa polecam drożdże W34/70, wychodzą bardzo dobre piwa. Co do temperatury, to ja zawsze fermentowałem w lodówce w temp 8-10°C. W piwnicy masz dobrą temperaturę do górnych fermentacji, pamiętaj, że zawsze warto fermentować o kilka stopni niżej niż podaje producent drożdży, nie ma tylu niechcianych związków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ervin Opublikowano 27 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 3 godziny temu, kiwitom napisał: Kolego do pilsa polecam drożdże W34/70, wychodzą bardzo dobre piwa. A ile tych drożdży na 23 l brzeczki jedno czy 2 opakowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 27 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 (edytowane) @kiwitom, daj spokój, to jego pierwsze piwo, nie ma jeszcze lodówki. Tak na oko dla GLW35 to w piwnicy jest dobra temperatura (ale nie znam tych drożdży, nie używałem). US-05 znam i wiem, że sobie dobrze radzą w takich temperaturach. Dla CP18 to już wydaje się za ciepło. W34/70 to będą mieć sens jak już będziesz miał dobry sprzęt do pilnowania temperatury. Ogólnie uważam, że lagery to zły pomysł na początek przygody z robieniem piwa, ale wielu sobie jednak radzi. Trzymam kciuki. 16 minut temu, ervin napisał: A ile tych drożdży na 23 l brzeczki jedno czy 2 opakowania? Tak, 2. Ale ja nadal ich nie polecam jak nie masz jak utrzymać temperatury tuż poniżej 10°C, a drożdże podczas fermentacji jeszcze będą grzać. Edytowane 27 Października 2021 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 27 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 18 minut temu, ervin napisał: A ile tych drożdży na 23 l brzeczki jedno czy 2 opakowania? Jedno starcza spokojnie. Ja po zlaniu pilsa zostawiam gęstwę w wiadrze i nastawiam na niej Porter Bałtycki, do niego trzeba dużo więcej drożdży, a w gęstwie jest ich akurat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ervin Opublikowano 27 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 @pogo A z czystej ciekawości co by było gdybym użył us 05 czy to zepsuje mi wszystko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 27 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 3 minuty temu, ervin napisał: @pogo A z czystej ciekawości co by było gdybym użył us 05 czy to zepsuje mi wszystko ? Miałbyś Ale zamiast Pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ervin Opublikowano 27 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 (edytowane) Może tak prościej na początek jeśli chodzi o temperaturę bo te 15/17 stopni fermentacji jestem wstanie utrzymać w piwnicy Edytowane 27 Października 2021 przez ervin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Mięsny Opublikowano 27 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 4 minuty temu, ervin napisał: Może tak prościej na początek jeśli chodzi o temperaturę bo te 15/17 stopni fermentacji jestem wstanie utrzymać w piwnicy To w tych 15/17 polecałbym użyć us-05. Pils to nie będzie ale i wyjdzie lepiej niż na reszcie (oczywiście w tej temperaturze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 27 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 (edytowane) Jeśli nie masz ciśnienia by zrobić Pilsa, to tak będzie najłatwiej. US-05 radzą sobie nawet w 12°C, choć wydaje mi się , że lepiej zanieść do piwnicy z brzeczce ok. 15-17°C i niech tam stygnie dalej (niech mnie ktoś poprawi jeśli piszę głupoty). I na ostatni tydzień cichej jeszcze przenieść do mieszkania by "posprzątały po sobie" (dojadły resztki cukrów i diacetylu). Czyli ze 2 tygodnie w piwnicy i 1 w mieszkaniu. Edytowane 27 Października 2021 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ervin Opublikowano 27 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 Tak zrobię użyje 2 paczek us 05 .To moje pierwsze piwo zawsze chciałem sam zrobic piwko i teraz jest szansa jak się uda to napewno pomyślimy nad rozwojem siebie i sprzętu Bardzo mi Miło że mogę liczyć na wasza pomoc to ułatwia pracę ogromnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 Jedną saszetkę. Pamiętaj o zmierzeniu BLG przed zadaniem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ervin Opublikowano 27 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 Dobrze jedna na 23l dzięki @zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 27 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2021 Bardzo jestem ciekaw na ile czyste wyjdzie to piwo na GLW35 w temperaturze otoczenia 13-14°. Zrobiłem w tym roku na wiosnę takie niby-pilsy przy pomocy Nottinghamów w takiej temperaturze i faktycznie wyszły bardzo czysto. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ervin Opublikowano 30 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2021 (edytowane) @zasadaDziś zacząłem robić to piwko przed zadaniem drożdży brzeczka miała 11 Blg Teraz pytanie czy trzymać je narazie w domu w tych 24/25 stopni aż fermentacja ruszy czy od razu do piwnicy ?? Edytowane 30 Października 2021 przez ervin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 30 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2021 Jak brzeczka ma tyle i drożdże ruszą, to już nic dobrego z tego nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2021 54 minuty temu, ervin napisał: czy trzymać je narazie w domu w tych 24/25 stopni aż fermentacja ruszy czy od razu do piwnicy Pierwsze. Na jakie drożdże się ostatecznie zdecydowałeś. Drugie. Do ilu schlodziles brzeczkę. Generalnie do piwnicy. Jeśli schlodziles brzeczkę do więcej niż 20, znieś wiadro na noc i zadaj drożdże rano jak się schłodzi. Jeśli zadałeś do brzeczki cieplejszej to jak napisał @skazisszanse na dobre piwo spadły bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ervin Opublikowano 30 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2021 (edytowane) @zasada Us 05 schładzam teraz brzeczka pod prysznicem Drożdże mam już uwodnione Edytowane 30 Października 2021 przez ervin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2021 12 minut temu, ervin napisał: Us 05 schładzam teraz brzeczka pod prysznicem OK. To schłódź jak najniżej Ci się uda, przelej do umytego i zdezynfekowanego fermentora, zamknij szczelnie i znieś do piwnicy. Po nocy najpewniej będzie miało odpowiednią temperaturę (ale sprawdź to zdezynfekowanym termometrem jeśli nie masz termometru przyklejonego do ścianki fermentora). Jak rano będzie jeszcze za wysoka, to poczekaj do popołudnia. Wtargaj wiadro na górę, zadaj drożdże, znieś wiadro na dół i zapomnij na dwa tygodnie. Jak masz już uwodnione to słabiacko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się