zielony07 Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego Dzięki ! Chciałem wiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pikczer Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego Godzinę temu, Ununul napisał(a): Z takich eksperymentow to 10tki robilem kilka razy. Dam 1 przepis sprawdzony: Czas Apacalypso 1 kg wiedenski 1 kg pale ale Maris Otter 200 g carahell (moze bym zmienil na 100 carapils 100 carahell) 200 g platki zytnie blyskawiczne zacieranie 67 60' 60' marynka 10g 8.8 AA 15' calypso 10g 14 AA Po gotowaniu 12 l 10 BLG (niska wydajnosc, zacieranie z wora) Drozdze Verdant IPA zeszlo do 2 plato Na zimno 40 g Calypso Wszyscy zachwalali i wcale nie wodniste. Solidna podbudowa slodowa. Fajne cytrysy w aromacie. I Calypso tansze niz Citra Dzięki, przyda się kolejny sprawdzony przepis. A ten słód Pale Ale Maris Otter wart swojej ceny? Przewija się coraz częściej gdzieś w tych moich poszukiwaniach. Aktualnie ćwiczę chyba na takim ze Strzegomia. Ale nie mam punktu odniesienia więc nie narzekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego Jest roznica w wydajnosci i w smaku. Moim zdaniem warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pikczer Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego Godzinę temu, Ununul napisał(a): Jest roznica w wydajnosci i w smaku. Moim zdaniem warto. Zdradzisz tajemnice gdzie zamawiasz? Jak ktoś ma.duze doświadczenie to pewnie po zapachu czy dotyku odróżni słody. A ja wierzę, że czasami sprzedają gdzieś to co chcą. Np ten sklep byłby ok ? https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/slody/jasne/pale_ale_maris_otter_5,5-7,5_ebc_crisp_5_kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego Ja tam kupuje i jest ok. Nie mam takiego doswiadczenia, zeby rozpoznac po zapachu slod. Co dopiero jesli chodzi o swiezosc. Mysle, ze to bardziej kwestia dobrego przechowywania na magazynie. Tutaj mowie o roznicy w juz o gotowym produkcie. Jest wyzsza wydajnosc, filtracja idzie gladko, ladny przelom, bialka opadaja na dno, dobrze sie klaruje piwo. Zaciera sie bez problemu. Mam wieksza przyjemnosc z warzenia na tym slodzie. Pikczer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MalyPL Opublikowano 9 Lutego Udostępnij Opublikowano 9 Lutego Jak piwo niskoalkoholowe to ja proponuję Grodziskie. Ostatnio zrobiłem i nie mogę się napić tak dobre wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się