zielony07 Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego Dzięki ! Chciałem wiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pikczer Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego Godzinę temu, Ununul napisał(a): Z takich eksperymentow to 10tki robilem kilka razy. Dam 1 przepis sprawdzony: Czas Apacalypso 1 kg wiedenski 1 kg pale ale Maris Otter 200 g carahell (moze bym zmienil na 100 carapils 100 carahell) 200 g platki zytnie blyskawiczne zacieranie 67 60' 60' marynka 10g 8.8 AA 15' calypso 10g 14 AA Po gotowaniu 12 l 10 BLG (niska wydajnosc, zacieranie z wora) Drozdze Verdant IPA zeszlo do 2 plato Na zimno 40 g Calypso Wszyscy zachwalali i wcale nie wodniste. Solidna podbudowa slodowa. Fajne cytrysy w aromacie. I Calypso tansze niz Citra Dzięki, przyda się kolejny sprawdzony przepis. A ten słód Pale Ale Maris Otter wart swojej ceny? Przewija się coraz częściej gdzieś w tych moich poszukiwaniach. Aktualnie ćwiczę chyba na takim ze Strzegomia. Ale nie mam punktu odniesienia więc nie narzekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego Jest roznica w wydajnosci i w smaku. Moim zdaniem warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pikczer Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego Godzinę temu, Ununul napisał(a): Jest roznica w wydajnosci i w smaku. Moim zdaniem warto. Zdradzisz tajemnice gdzie zamawiasz? Jak ktoś ma.duze doświadczenie to pewnie po zapachu czy dotyku odróżni słody. A ja wierzę, że czasami sprzedają gdzieś to co chcą. Np ten sklep byłby ok ? https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/slody/jasne/pale_ale_maris_otter_5,5-7,5_ebc_crisp_5_kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego Ja tam kupuje i jest ok. Nie mam takiego doswiadczenia, zeby rozpoznac po zapachu slod. Co dopiero jesli chodzi o swiezosc. Mysle, ze to bardziej kwestia dobrego przechowywania na magazynie. Tutaj mowie o roznicy w juz o gotowym produkcie. Jest wyzsza wydajnosc, filtracja idzie gladko, ladny przelom, bialka opadaja na dno, dobrze sie klaruje piwo. Zaciera sie bez problemu. Mam wieksza przyjemnosc z warzenia na tym slodzie. Pikczer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MalyPL Opublikowano 9 Lutego Udostępnij Opublikowano 9 Lutego Jak piwo niskoalkoholowe to ja proponuję Grodziskie. Ostatnio zrobiłem i nie mogę się napić tak dobre wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi