karolhh Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 (edytowane) Cześć, będę robił pierwszy raz ciemne piwo i padło na Robust Porter z zestawu surowców na który składa się: Zestaw surowców Robust porter na 21 l, 16°Blg Słody Chmiele - Pilzneński Viking Malt - Czekoladowy jasny Viking Malt - Karmelowy 300 Viking Malt - Barwiący Viking Malt - Czekoladowy ciemny 150 Viking Malt - Columbus - Citra - Centennial - Amarillo Do zestawu dokupiłem drożdże Lallemand Danstar Nottingham, więc będzie to górna fermentacja (w zasadzie nie znalazłem nigdzie czy to piwo jest górnej czy dolnej fermentacji, chociaż wiem, że portery to raczej dolna), jednak i tak nie mam możliwości fermentować na dolnej. Macie jakieś rady odnośnie tego piwa, do tej pory jedynie AIPY, Saison i Tripple. Planuje na jednej saszetce drożdży, czy to wystarczy? Dodać cos jeszcze ponad to co jest w zestawie? Bardzo dziękuję za wszystkie porady i sugestie! Edytowane 4 Listopada 2021 przez karolhh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Robust porter to ale, specjalistą od porterów nie jestem, ale z tego co wiem to tylko bałtycki zwykle jest lagerem. Jedna saszetka na 21 l 16 blg to moim zdaniem zdecydowanie za mało. Tu masz kalkulator i szacunkowe wartości, ile jest drożdży w paczce (ale jeśli obecnie producent pisze inaczej, to raczej bym się sugerował jego aktualną informacją) https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/#cells_per_gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Robust porter to akurat zdecydowanie górna fermentacja (dolna to ewentualnie porter bałtycki). Z tym zestawem chmieli to raczej w stronę wersji amerykańskiej - jeśli chcesz, możesz dorzucić chmielenie na zimno. Co do drożdży - na nottinghamach nie wyjdzie zbyt estrowe, szczególnie, jeśli przefermentujesz w niższych temperaturach. Co do ilości - na jednej paczce pewnie przefermentuje, choć na takie parametry użyłbym dwóch paczek lub gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolhh Opublikowano 4 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Godzinę temu, punix napisał: Robust porter to akurat zdecydowanie górna fermentacja (dolna to ewentualnie porter bałtycki). Z tym zestawem chmieli to raczej w stronę wersji amerykańskiej - jeśli chcesz, możesz dorzucić chmielenie na zimno. Co do drożdży - na nottinghamach nie wyjdzie zbyt estrowe, szczególnie, jeśli przefermentujesz w niższych temperaturach. Co do ilości - na jednej paczce pewnie przefermentuje, choć na takie parametry użyłbym dwóch paczek lub gęstwy. Chodzi o drożdże z wczesniejszej warki czy wystartowanie suchych np z dodatkiem suchego ekstraktu słodowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 34 minuty temu, karolhh napisał: Chodzi o drożdże z wczesniejszej warki czy wystartowanie suchych np z dodatkiem suchego ekstraktu słodowego? Z suchych drożdży nie robi się starterów - http://www.beerfreak.pl/startery-drozdzowe-kompendium/. Tutaj masz fajny opis na ten temat Gęstwa to drożdże odebrane z wcześniejszej warki - to zwykle najlepsza opcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolhh Opublikowano 4 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 17 minut temu, Kronelius napisał: Z suchych drożdży nie robi się starterów - http://www.beerfreak.pl/startery-drozdzowe-kompendium/. Tutaj masz fajny opis na ten temat Gęstwa to drożdże odebrane z wcześniejszej warki - to zwykle najlepsza opcja. No ale nie mam gęstwy, a chciałem w ten weekend uwarzyć warkę. Odpuścić sobie i zamówić drugie drożdże czy działać na tej jednej paczce? Pamiętam, że AIPY 16 BLG ładnie mi przefermentowały na jednej paczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Masz 16 BLG, 21L i do tego ciemne piwo. Ja bym w Twoim przypadku dał 2 saszety. Wg mnie na jednej na pewno ruszą i przefermentują (pewnie będzie dłuższy lag). Ale będziesz miał ryzyko złych posmaków. Jak chcesz je puścić w niższym zakresie i mieć czysty profil to dokup drożdży. Chociaż ja kiedyś też taką akcję zrobiłem i piwo wyszło dobre - chociaż to było jasne piwo. PS Alternatywnie. Podziel zestaw na dwie części i zrób 10L. Wtedy to powinno się udać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 17 minut temu, Kronelius napisał: i do tego ciemne piwo A drożdżom to jakąś różnice robi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Chyba tylko w dłuższej perspektywie to szkodliwe, bardziej dla gęstwy na potem niż dla obecnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Ciekawe. Zawsze myślałem, że gęstwa od słabszego do mocniejszego piwa ma sens w związku z kondycją drożdży, a od jasnego do ciemnego ma walor tylko prewencji ew.przenoszenia koloru. Ciekawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 @zasada Nie mogę tego znaleźć, ale w którymś podcaście, albo w artykule czytałem, na temat. Że drożdżom "trudniej" przy ciemnych piwach. Ale to może tak być, że chodzi o dłuższą perspektywę czyli po kilku warkach. Nie pamiętam. I nie dam sobie ręki za to uciąć. Tak czy tak - startery robimy zwykle z jasnej brzeczki. Więc może moim błędnym założeniem było to, że tam jest im łatwiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Ja też to kojarzę z któregoś podcastu, niestety źródła raczej nie znajdę. Natomiast starter jest robiony z takiej brzeczki, która jest najlepiej (i najzdrowiej) fermentowalna, stąd nie na sensu robienie go ze słodami palonymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się