Zajac2525 Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Cześć Uwarzylem swoją 12 warkę, piwo to IPA 14° blg. Zasyp: 5 kg pale ale, 1 kg wiedeński Drożdże US 05 z poprzedniej warki. Chmiel do gotowania: w sumie 50 gram cascade/chinock. Fermentacja przeprowadzona w temperaturze otoczenia 17° Po upływie 2 tygodni zlalem piwo na cichą i spróbowałem... W piwie czuć smak surowej brzeczki, nie wiem czy to jest wada i może ten smak z czasem zaniknie. Piwo odfermentowalo do 2° blg Do piwa wyspałem 40 gram cascade/chinook na zimno i czekam na rozwój sytuacji. Jak myślicie czy coś z tego będzie? Pierwszy raz mi się zdarzyło, że piwo na tym etapie smakuje "surową" brzeczką. Poza tym w piwie nie wyczuwam żadnych innych wad. Może jest spowodowane obecnym w zasypie słodem wiedeńskim? użyłem go pierwszy raz. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Ale co znaczy surowa brzeczka? Słodkie? Czy jak gotowane warzywa lub coś w ten deseń? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Piwo po miesiącu w butelce będzie miało i tak inny smak. Sypnij choć 200g chmielów na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajac2525 Opublikowano 6 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 Pachnie jak świeża brzeczka przed gotowaniem. Zapach słodu. Nie ma gotowanych warzyw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajac2525 Opublikowano 6 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2021 2 minuty temu, INTseed napisał: Piwo po miesiącu w butelce będzie miało i tak inny smak. Sypnij choć 200g chmielów na cichej. Następne piwo napewno tak zrobię, teraz nie zostało mi więcej chmielu. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 7 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2021 Na pewno odfermentowało do 2Blg? Albo jakiś błąd pomiaru i w rzeczywistości jednak nie, albo źle interpretujesz aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajac2525 Opublikowano 10 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Napewno odfermentowalo, sprawdziłem spławik na wodzie i pokazuje 0. Dzisiaj wieczorem sprawdzę aromat może już tak nie pachnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Jak offermentowało do 0, to podejrzanie dużo, US-05 nie fermentują tak głęboko. Niestety to wskazuje na zakażenie dzikimi drożdżami (fermentującymi dekstryny) i być może jakimiś bakteriami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajac2525 Opublikowano 10 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Piwo odfermentowalo do 2°blg. Dla pewności pomiaru sprawdziłem balingometr na czystej wodzie i wtedy wykazało 0°. Więc pomiar wydaje się prawidłowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 10 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Przepraszam, mój błąd, nie doczytałem. 2 blg brzmi ok., choć to nadal więcej niż typowe (ok. 85% przy spodziewanym kilka procent niższym), ale to już nie musi oznaczać infekcji, zwłaszcza jeśli brzeczka jest dobrze fermentowalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 10 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 aż mi się przypomniał Paulaner Pszeniczne Bezalkoholowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajac2525 Opublikowano 10 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2021 Dokonałem degustacji piwa i smak brzeczkowy już prawie nie wyczuwalny, albo drożdże dokończyły pracę, albo zakrył to zapach chmielu. Piwo jest smaczne. W sobotę butelkuje. Dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się