Beqq Opublikowano 12 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 Witam serdecznie, Jako, że temperatura spada w drastycznym tempie, chciałbym zapytać się was czy macie jakiś pomysł na ogrzanie fermentora? Niestety mieszkając w bloku i nie posiadając piwnicy zmuszony jestem trzymać fermentator w kącie na balkonie. Pomyślałem o macie grzewczej, aby utrzymać stałą temperaturę oraz otulić beczkę matą termoizolacyjną. Czy ktoś z was miał podobny problem i może się podzielić doświadczeniem? Z góry dzięki i życzę miłej nocki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 Może pudło styropianowe plus mata czy kabel grzewczy? Adamiko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beqq Opublikowano 12 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 19 minut temu, punix napisał: Może pudło styropianowe plus mata czy kabel grzewczy? Hmm, to świetny pomysł. Dziękuję bardzo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 12 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 Od dłuższego czasu zastanawiam się na matą / kablem grzewczym. Jak to się ma do sondy termometru przyklejonej do wiadra i pomiaru temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2021 8 minut temu, Jancewicz napisał: Od dłuższego czasu zastanawiam się na matą / kablem grzewczym. Jak to się ma do sondy termometru przyklejonej do wiadra i pomiaru temperatury? Sonda przyklejona do wiadra+sterownik i będziesz Pan zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 13 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2021 (edytowane) 11 godzin temu, Jancewicz napisał: Od dłuższego czasu zastanawiam się na matą / kablem grzewczym. Jak to się ma do sondy termometru przyklejonej do wiadra i pomiaru temperatury? Ja mam swój sterownik na grzanie i chłodzenie i do grzania podłączyłem kabel grzewczy od terrarium. Umieścilem go w lodówce w przegrodach na półki i dookoła lodówki na 2-3 poziomach. Dogrzewałem bez problemu do 35°C. EDIT: Nie wiem w czym fermentujesz, ale nawet jeśli pudło to jeśli dasz na ściankach a sonda przyklejona i zaizolowana przy wiadrze to luzik. Ja tak zrobiłem (tylko w lodówce) i poniżej widać jak temperatura wyglądała w piwie (iSpindel). Edytowane 13 Listopada 2021 przez Suchejroo Dodane informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 14 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 Ja mam swój sterownik na grzanie i chłodzenie i do grzania podłączyłem kabel grzewczy od terrarium. Umieścilem go w lodówce w przegrodach na półki i dookoła lodówki na 2-3 poziomach. Dogrzewałem bez problemu do 35°C. EDIT: Nie wiem w czym fermentujesz, ale nawet jeśli pudło to jeśli dasz na ściankach a sonda przyklejona i zaizolowana przy wiadrze to luzik. Ja tak zrobiłem (tylko w lodówce) i poniżej widać jak temperatura wyglądała w piwie (iSpindel). A dlaczego po zakończeniu grzania (i, co za tym idzie, spadku temperatury) wzrósł poziom blg? Chodzi o rozszerzalność termiczną już przefermentowanego piwa czy jakiś inny efekt? Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 14 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 Prostą metodą jest też grzałka akwariowa (kosztuje parę zł), włożona do butelki pet napełnionej wodą np po coli. Plus jest taki, że możesz sterować temperaturą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 14 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2021 2 godziny temu, Muchor napisał: A dlaczego po zakończeniu grzania (i, co za tym idzie, spadku temperatury) wzrósł poziom blg? Chodzi o rozszerzalność termiczną już przefermentowanego piwa czy jakiś inny efekt? Po prostu po zmniejszeniu temperatury tak zauważyłem, prawdopodobnie to jest zależne od iSpindla, możliwe że przy zmniejszeniu temperatury zmienia się kąt. Co za tym dokładnie stoi nie wiem Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się