arsen99 Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 Hej. Chciałem wrócić do warzenia po prawie 13 latach przerwy. Coś tam pamiętam, ale pewności nie mam już tak wiele. Nie rozwodząc się za długo chciałbym poprosić o pomoc w doborze składników. Chciałbym uwarzyć proste piwo, bez żadnych skomplikowanych słodów, górnej fermentacji, chmielone na ciepło podstawowymi chmielami o mocy mniej więcej 7-8%, gdyż właśnie takie piwa najczęściej pije, a do tego chcę sobie przypomnieć jak to się robiło na prostych składnikach. Jednak fajnie by było, żeby smak nie został zdominowany przez alkohol a był ukryty w słodach i bardziej rozgrzewał niż wykrzywiał. Co oprócz słodu pilzneńskiego proponujecie? Wymyśliłem sobie te drożdże - Safbrew S-33, chmielenie marynka + lubelski. Czy mogę prosić o podanie mniej więcej ilości słodów na 20l piwa o mocy 7-8%, oraz temperatury i czasu zacierania? PS1. Przypomnijcie mi kiedy zbierało się drożdże aby zostawić je do kolejne warki? Po burzliwej czy cichej? PS2. Wyciągnąłem z piwnicy 13 letnie piwa, mam tego chyba z 3 skrzynki. Właśnie się mrożą, a wieczorem będę otwierał. Oczywiście jeżeli na smak będą nie dobre to idą w zlew. Ale czy mogło z nimi zrobić się coś niedobrego w sensie takim jak np. w konserwach, że niby zjadalne ale kwas kiełbasiany i tak tam jest. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 Cześć, przerwa dłuższa niż cały mój staż ale cośtam się powymądrzam: piwo 7-8% alkoholu to pewnie 16 BLG i więcej. Oznacza to, że lepiej użyć gęstwy. Najpierw rozruchowe coś jak Full Aroma Hops ale na drożdżach pasujących do tego jakie masz temperatury (głównie od temperatury fermentacji zależy czy alkohol będzie grzał czy wykrzywiał). A dopiero w drugim kroku bokserskim piwo docelowe. Nie wiem jaki masz smak, ale obstawiałbym: po 45% pilzneński i albo wiedeński albo monachijski, po 5% karmelowy jasny (~30 EBC) i ciemny (~150 EBC) i chmielenie Iungą na goryczkę i Sybillą na smak/ aromat. Powodzenia w powrocie do gara! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 Ja za to bardzo zaciekawiony? jestem smakiem owego 13nasto letniego piwa. Proszę o zdanie relacji. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 U mnie stoi 18letnie piwo do degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 Godzinę temu, anteks napisał: U mnie stoi 18letnie piwo do degustacji Zadam glupie pytanie - i na co czeka:) A dla autora wątku powodzenia w powrocie do hobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 (edytowane) 25 minut temu, Adamiko napisał: Zadam glupie pytanie - i na co czeka:) A dla autora wątku powodzenia w powrocie do hobby Jak na co, na degustację Edytowane 25 Listopada 2021 przez buber majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 26 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 16 godzin temu, arsen99 napisał: PS1. Przypomnijcie mi kiedy zbierało się drożdże aby zostawić je do kolejne warki? Po burzliwej czy cichej? To właściwie bez różnicy. Chyba, że ci się spieszy z następna Warka, albo chcesz chmielic na zimno, to zbierasz gęstwę po burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arsen99 Opublikowano 29 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 (edytowane) Hej No wiec opiszę wam te 13 letnie piwa. Niestety nie były podpisane, wiec nie mam pojęcia co to dokładnie było. Pierwsze jasne : Nagazowanie prawidłowe, bąbelki leciały do samego końca. Piana z początku wysoka szybko zanikła, i została tylko obwódka. W zapachy brak aromatów chmielowych, po pewnym czasie wyczuwalny słód karmelowy. Brak jakiś obcych zapachów. Pierwszy łyk - jakieś takie bez smakowe, nie ma w ogóle aromatu chmielu, na sam koniec na język wchodzi słód, ale raczej słabo wyczuwalny, lekko gorzkie. Lekko kwaskowe, takie bez wyrazu, może leciutka stęchlizna. Ogólnie nic szczególnego, ale nie popsute. Drugie ciemne: Pamiętam, że po zrobieniu i spróbowaniu tego piwa dawno temu, nie byłem zachwycony, zapamiętałem sobie, że wyszło jakieś kwaśne, i chyba ciemnych piw nie będę robił. A pamiętam to dość dobrze, bo zalałem nim również 4 kegi 5l, i pamiętam jak żałowałem że nie lałem tam czegoś jasnego. Nagazowanie słabe, bąbelki lekko wyczuwalne na języku. Piana z początku wysoka szybko zanikła prawie bez obwódki. W zapachy brak aromatów chmielowych, ale dość znacznie wyczuwalne słody palone i karmelowe. Brak jakiś obcych zapachów. Pierwszy łyk - co mnie zdziwiło zero kwasku, od razu uderza słodycz, nie czuć za bardzo aromaty chmielu ani gorzkości, po pewnym czasie na język wkracza słód palony z czekoladą. Wydaje się na prawdę dobre, znaczy się wystarczająco dobre żeby je wypić. Ogólnie dość miłe zaskoczenie, bo myślałem że wyciągnę zatęchły kwas. Osady drożdżowe ostro zbite dało się wylać piwo prawie do końca. No i w sumie pękło już 8 tych piwek sprzed 13 lat I w sumie nie mogę się doczekać aż odpalę te kegi 5l. No dobrze ale wracając do obecnych czasów, mam mały problem z ilością zasypu. Z różnych źródeł wychodzą mi inne ilości. Ogólnie chce przygotować 45l brzeczki wychmielonej o BLG-19. Daje sobie wydajność zacierania na poziomie 75%. Z wzoru: (x * y)/1.05/z = BLG x- słody w kg y - zakładana wydajność z - obj. brzeczki w L wychodzi mi 12kg słodów Na stronie beer-calc.pl/wydajnoscZacierania również wychodzi około 12kg Ale Na stronie kalkulatorpiwowara.pl wychodzi mi 15 kg słodów Natomiast na stronie brewness.com ta ilość to aż 17kg słodów, no chyba ze tam coś źle uzupełniłem. No i w sumie nie wiem ile tych słodów powinienem wziąć, różnica to nawet 5kg, a to przecież bardzo dużo. Jak sobie myślałem, to sam osobiście wymyśliłem sobie 14kg zasyp. I jeszcze mam jedno pytanie, piwo ma być średnio nachmielone. Czy 50gr marynki na 60 min, i 50gr lubelskiego na 10 min wystarczy? PS. Aha i nie rozumiem dlaczego na - brewness.com - moje oczekiwania to 45l, natomiast ilość gotowanej brzeczki pokazana jest 54.5l. Jak uwzględnię stratę 10% podczas gotowania to i tak zostanie mi 49l a nie tak jak chciałem 45l. Pozdrawiam Edytowane 29 Listopada 2021 przez arsen99 zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 30 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 (edytowane) Witam, jeśli chcesz mocne piwo o prostym składzie to polecam Ci Belgian Blonde np. takie, jakie uwarzyłem w lutym tego roku. Na ok 23 litry skład będzie następujący: 6 kg pilzneńskiego 0,4 kg Pale Ale albo jeśli chcesz bardziej złożoną słodowość - Monachijskiego lub ewentualnie 0,2 kg Abbey/Biscuit 0,2 kg jasnego cukru kandyzowanego (lub więcej jeśli chcesz mocniejsze i bardziej odfermentowane piwo). Zacieranie na wytrawnie, Ja zacierałem 80 min w 63°C i 15 min w 68°C. Odfermentowało z 16 do 2,5* Blg. - ok. 7% alk. Chmielenie: na goryczkę może być Marynka, na smak/aromat oszczędnie Lubelski. Celuj w ok. 25 IBU. Drożdże koniecznie dedykowane płynne - ja używałem FM 28 Belgijskie Pagórki - oczywiście najlepiej gęstwa. Nagazowanie ok. 2,2 vol. Tylko jest warunek: piwo musi się koniecznie odleżeć w butelkach kilka miesięcy. Właśnie otworzyłem - jest kapitalnie owocowo-fenolowe, alkohol już ładnie ukryty, można pić nawet niezbyt schłodzone. Początkowo byłem zawiedziony, ale teraz - rewelacja. Edytowane 30 Listopada 2021 przez Adi_86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 30 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2021 Może to, ja ostatnio zrobiłem. Czeka na degustacjęhttps://wiki.piwo.org/Belgian_Tripel_(Abbey_Tripel_II)_,_Czesław_Dziełak_(Dagome) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się