Jump to content

Słód special x


Izbor Mściwy

Recommended Posts

Witam wszystkich, poraz kolejny zwracam się do was z prośbą o pomoc. 

Czym zastąpić słód special X (potrzebuje 0.75kg)

Ze słodów karmelowych/specjalnych mam:

Cookie viking

Carabelge weyermann

Special W weyermann

Abbey castel malting 

Mam też mniejsze ilości 

Special B 0.4 kg 

Biscuit 0.45 kg 

Więc może jakaś mieszanka?

 

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź

 

Link to comment
Share on other sites

W takich sytuacjach ja kisiłem zaraz po wysładzaniu (osobiście nie gotuję przed tym brzeczki, ale jest to raczej polecane) i dopiero po 2-3 dniach takie kwaśne gotuję i chmielę jak należy.

Mam pewne podejrzenie, że w ten sposób coś z substancji wytworzonych przez bakterie ucieka podczas gotowania... Temperatura wrzenia kwasu mlekowego to chyba ze 127°C, ale to nie oznacza, że nie paruje wcześniej, no i to pewnie nie jedyna substancja produkowana przez bakterie, może być coś bardziej lotnego. Mimo wszystko to metoda na tyle prosta, że pewnie przy niej zostanę jeszcze na długo.

Link to comment
Share on other sites

18 minut temu, Izbor Mściwy napisał:

Myślałem o blendzie do old ale. Piwo będzie robione na gęstwie old german po przefermentowany myślałem żeby dodać dzikich. Adambier jest stylem historycznym dlatego najprawdopodobniej było przechowywane w beczkach, skąd bardzo często pochodziły bretty?! Zbyt daleko idące teoria? 

jeśli robisz piwo na konkurs i w opisie stylu nie ma nic o dzikich drożdżach to masz dyskwalifikacje od reki

jesli w opisie jest dopuszczalne to mozesz spokojnie dodac, chyba ze robisz piwo dla siebie to wtedy rob jak chcesz

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.