Izbor Mściwy Posted December 7, 2021 Share Posted December 7, 2021 Witam wszystkich, poraz kolejny zwracam się do was z prośbą o pomoc. Czym zastąpić słód special X (potrzebuje 0.75kg) Ze słodów karmelowych/specjalnych mam: Cookie viking Carabelge weyermann Special W weyermann Abbey castel malting Mam też mniejsze ilości Special B 0.4 kg Biscuit 0.45 kg Więc może jakaś mieszanka? Z góry dziękuję za szybką odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 7, 2021 Share Posted December 7, 2021 Do jakiej receptury? Na szybko bym powiedział, że Special B i W ale to bardziej po kolorze jest rada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izbor Mściwy Posted December 7, 2021 Author Share Posted December 7, 2021 Adambier 30l Monachijski 5.1kg Pilznenski 4.5kg Karmel 150 1.15kg Special X 0.75kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 7, 2021 Share Posted December 7, 2021 Czyli jeszcze kwas będzie? To dałbym albo Special W albo mieszankę że Special B. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izbor Mściwy Posted December 7, 2021 Author Share Posted December 7, 2021 Właśnie niekoniecznie wiem na jakim etapie i w jakiej postaci dać Lactobacillusy? Dzięki pójdę Twoim tropem i zrobię mieszankę special W z special B Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted December 7, 2021 Share Posted December 7, 2021 http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-lactobacillus/ http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-zakwaszanie/ http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-problemy/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izbor Mściwy Posted December 8, 2021 Author Share Posted December 8, 2021 Właśnie największym problemem dla mnie przy Adambier jest fakt że jest to piwo kwaśne mocno chmielowe. Natomiast z artykułu wynika ze już kilkanaście IBU chamuje rozwój tych bakterii. Ale to chyba już oddzielny temat muszę założyć?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogo Posted December 8, 2021 Share Posted December 8, 2021 W takich sytuacjach ja kisiłem zaraz po wysładzaniu (osobiście nie gotuję przed tym brzeczki, ale jest to raczej polecane) i dopiero po 2-3 dniach takie kwaśne gotuję i chmielę jak należy. Mam pewne podejrzenie, że w ten sposób coś z substancji wytworzonych przez bakterie ucieka podczas gotowania... Temperatura wrzenia kwasu mlekowego to chyba ze 127°C, ale to nie oznacza, że nie paruje wcześniej, no i to pewnie nie jedyna substancja produkowana przez bakterie, może być coś bardziej lotnego. Mimo wszystko to metoda na tyle prosta, że pewnie przy niej zostanę jeszcze na długo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izbor Mściwy Posted December 8, 2021 Author Share Posted December 8, 2021 A może zamiast Lactobacillusow dodać brettow? Jak myślicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafple Posted December 8, 2021 Share Posted December 8, 2021 Zamiast bakterii zakwaszających dzikie drożdże? Na pewno wiesz jakie piwo chcesz uzyskać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izbor Mściwy Posted December 8, 2021 Author Share Posted December 8, 2021 Myślałem o blendzie do old ale. Piwo będzie robione na gęstwie old german po przefermentowany myślałem żeby dodać dzikich. Adambier jest stylem historycznym dlatego najprawdopodobniej było przechowywane w beczkach, skąd bardzo często pochodziły bretty?! Zbyt daleko idące teoria? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted December 8, 2021 Share Posted December 8, 2021 18 minut temu, Izbor Mściwy napisał: Myślałem o blendzie do old ale. Piwo będzie robione na gęstwie old german po przefermentowany myślałem żeby dodać dzikich. Adambier jest stylem historycznym dlatego najprawdopodobniej było przechowywane w beczkach, skąd bardzo często pochodziły bretty?! Zbyt daleko idące teoria? jeśli robisz piwo na konkurs i w opisie stylu nie ma nic o dzikich drożdżach to masz dyskwalifikacje od reki jesli w opisie jest dopuszczalne to mozesz spokojnie dodac, chyba ze robisz piwo dla siebie to wtedy rob jak chcesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.