Izbor Mściwy Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Witam wszystkich, poraz kolejny zwracam się do was z prośbą o pomoc. Czym zastąpić słód special X (potrzebuje 0.75kg) Ze słodów karmelowych/specjalnych mam: Cookie viking Carabelge weyermann Special W weyermann Abbey castel malting Mam też mniejsze ilości Special B 0.4 kg Biscuit 0.45 kg Więc może jakaś mieszanka? Z góry dziękuję za szybką odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Do jakiej receptury? Na szybko bym powiedział, że Special B i W ale to bardziej po kolorze jest rada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Adambier 30l Monachijski 5.1kg Pilznenski 4.5kg Karmel 150 1.15kg Special X 0.75kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Czyli jeszcze kwas będzie? To dałbym albo Special W albo mieszankę że Special B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 Właśnie niekoniecznie wiem na jakim etapie i w jakiej postaci dać Lactobacillusy? Dzięki pójdę Twoim tropem i zrobię mieszankę special W z special B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 7 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2021 http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-lactobacillus/ http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-zakwaszanie/ http://www.beerfreak.pl/warzenie-piw-kwasnych-problemy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 8 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Właśnie największym problemem dla mnie przy Adambier jest fakt że jest to piwo kwaśne mocno chmielowe. Natomiast z artykułu wynika ze już kilkanaście IBU chamuje rozwój tych bakterii. Ale to chyba już oddzielny temat muszę założyć?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 W takich sytuacjach ja kisiłem zaraz po wysładzaniu (osobiście nie gotuję przed tym brzeczki, ale jest to raczej polecane) i dopiero po 2-3 dniach takie kwaśne gotuję i chmielę jak należy. Mam pewne podejrzenie, że w ten sposób coś z substancji wytworzonych przez bakterie ucieka podczas gotowania... Temperatura wrzenia kwasu mlekowego to chyba ze 127°C, ale to nie oznacza, że nie paruje wcześniej, no i to pewnie nie jedyna substancja produkowana przez bakterie, może być coś bardziej lotnego. Mimo wszystko to metoda na tyle prosta, że pewnie przy niej zostanę jeszcze na długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 8 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 A może zamiast Lactobacillusow dodać brettow? Jak myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Zamiast bakterii zakwaszających dzikie drożdże? Na pewno wiesz jakie piwo chcesz uzyskać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izbor Mściwy Opublikowano 8 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 Myślałem o blendzie do old ale. Piwo będzie robione na gęstwie old german po przefermentowany myślałem żeby dodać dzikich. Adambier jest stylem historycznym dlatego najprawdopodobniej było przechowywane w beczkach, skąd bardzo często pochodziły bretty?! Zbyt daleko idące teoria? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 8 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 18 minut temu, Izbor Mściwy napisał: Myślałem o blendzie do old ale. Piwo będzie robione na gęstwie old german po przefermentowany myślałem żeby dodać dzikich. Adambier jest stylem historycznym dlatego najprawdopodobniej było przechowywane w beczkach, skąd bardzo często pochodziły bretty?! Zbyt daleko idące teoria? jeśli robisz piwo na konkurs i w opisie stylu nie ma nic o dzikich drożdżach to masz dyskwalifikacje od reki jesli w opisie jest dopuszczalne to mozesz spokojnie dodac, chyba ze robisz piwo dla siebie to wtedy rob jak chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się