rybak16 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 ja się zastanawiałem czy w łazienko - kotłowni nie warzyć ale trochę się boje sauny. Oczywiście z opcją otwarcia okna gdyby się źle robiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 Właśnie przyszła przesyłka. Czy kosz w tym modelu stoi na dnie? Nie wiem dlaczego ale myślałem, że kosz jest jakoś w powietrzy zawieszony w tych kotłach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 25 minut temu, rybak16 napisał: Właśnie przyszła przesyłka. Czy kosz w tym modelu stoi na dnie? Nie wiem dlaczego ale myślałem, że kosz jest jakoś w powietrzy zawieszony w tych kotłach Jaki model? U mnie wisi na rancie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 Maischfest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2021 (edytowane) W brauheld stoi na dnie, tzn nóżki kosza stoją na dnie. Edytowane 22 Grudnia 2021 przez maciek1221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 28 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2021 Pierwsza warka za mną. Jest dość wygodnie warzyć nie mając wielu naczyń. Udało mi się całkiem bezproblemowo zlać. Miałbym natomiast kilka pytań. Warzyłem takie oto piwko: https://brewness.com/pl/recipe/west-coast-chmielowy-kociolek/view 1. Wydajność wyszła na poziomie 60 kilka procent więc dość słabo. Niestety zapomniałem o wygrzewie, myślicie, że to mogło spowodować niską wydajność? Mieszałem całość 3 lub 4 razy i również kilkukrotnie przelewałem po 2-3 litry z dna do góry. Mielibyście jakieś porady jak zwiększyć wydajność? (wodę zakwaszałem) 2. Użyłem whirlfloca i strat z gotowania miałem 4l (całkiem sporo). Zrobiłem whirlpool ale i tak na dnie miałem płaską skorupę. Czy to może być wina tabletek? Dodajecie whirlfloca do swoich warek? Czy może dobry whirlpool i powolne zlewanie wystarczy? Ogólne wrażenia pozytywne, mniej bałaganu. Chmieliłem bezpośrednio w garze i się nic nie przypaliło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 6 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Miałem wczoraj dziwna sprawę z royalem. Podczas warzenia wyłączał mi się sterownik podczas gotowania brzeczki. Dno niestety nie źle było przypalone. Czy to ma jakiś związek czy coś dzieje się z garem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 6 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 20 minut temu, lolo napisał: Czy to ma jakiś związek Tak, musisz pilnować żeby się nie przypaliło, np mniejszą moc daj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 6 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 mialem takie przypalenie, że mam problem z wyczyszczeniem kotła... zacieranie 1500w, gotowanie 2500w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 6 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Przy przypaleniu czujniki wariują i odłączają zasilanie. Nie szoruj na ostro, lepiej jakąś chemią, NaOH jest niezły. Jak podrapiesz dno będzie się łatwiej później przypalać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 31 minut temu, lolo napisał: mialem takie przypalenie, że mam problem z wyczyszczeniem kotła... zacieranie 1500w, gotowanie 2500w. Ja zacieram i warzę na 1700-1800W nic się nie przypala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 6 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Anteks, gotujesz bez pokrywy? Ile L Ci odparowuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 9 minut temu, lolo napisał: Anteks, gotujesz bez pokrywy? Ile L Ci odparowuje? Tak, bez pokrywki bo kipi a nie chce mi sie siedzieć cały czas w garazu i pilnować. wyparowuje 2-3l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 6 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 przy 2500w wyparowało mi 6l, wczoraj wynalazek lewatywy całkowicie mi się zamulił i pompka nie dała rady nic przepompować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 9 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 Panowie, co myślicie o siatce do zacierania? Włożyć do kotła przed koszem, żeby można było dobrze mieszać bez obawy o tarcie o sita w koszu? Można byłoby uzyskać większą wydajność. Na gotowanie można by zostawić w kotle, a po wychłodzeniu wyjąć wraz ze wszystkimi syfami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 4 godziny temu, lolo napisał: Panowie, co myślicie o siatce do zacierania? Włożyć do kotła przed koszem, żeby można było dobrze mieszać bez obawy o tarcie o sita w koszu? Można byłoby uzyskać większą wydajność. Na gotowanie można by zostawić w kotle, a po wychłodzeniu wyjąć wraz ze wszystkimi syfami? Siatka stalowa czy worek zacierny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 9 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 4 godziny temu, lolo napisał: Panowie, co myślicie o siatce do zacierania? Włożyć do kotła przed koszem, żeby można było dobrze mieszać bez obawy o tarcie o sita w koszu? Można byłoby uzyskać większą wydajność. Na gotowanie można by zostawić w kotle, a po wychłodzeniu wyjąć wraz ze wszystkimi syfami? Zacierałem ostatnio w worku do BIAB (w właściwie w chińskim do prania bielizny) i wyszło 78 proc. wydajności. Nic się nie działo, obyło się bez jakichkolwiek problemów, choć to było pierwsze zacieranie w kociołku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 39 minut temu, buber napisał: Zacierałem ostatnio w worku do BIAB (w właściwie w chińskim do prania bielizny) i wyszło 78 proc. wydajności. Nic się nie działo, obyło się bez jakichkolwiek problemów, choć to było pierwsze zacieranie w kociołku. Do worka wkładałeś kosz zacierny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 9 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2022 (edytowane) 2 godziny temu, anteks napisał: Siatka stalowa czy worek zacierny? Worek zacierny. Siatka odpada bo poniżej będzie lewatywy wynalazek, więc worek ładnie się ułoży. Edytowane 9 Stycznia 2022 przez lolo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 10 godzin temu, anteks napisał: Do worka wkładałeś kosz zacierny? Przecież dobrze wiesz, że na odwrót Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 4 godziny temu, buber napisał: Przecież dobrze wiesz, że na odwrót To ja właśnie pytam o sens włożenia kosza w worek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 20 godzin temu, lolo napisał: Można byłoby uzyskać większą wydajność. A nie lepiej dodać pół kilo słodu więcej? Kotły w założeniu mają upraszczać proces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 1 minutę temu, x1d napisał: A nie lepiej dodać pół kilo słodu więcej? Kotły w założeniu mają upraszczać proces. Ostatnia Warkę robiłem z 7,75kg słodu. Mój błąd był taki, że połasiłem się na 25L. Zamierzone było 16blg a finalnie wyszło 13,5blg. Ogólnie uczę się kotła i szukam najlepszych rozwiązań, jakby worek się sprawdził to raczej nie jest to utrudnienie sobie pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 No to prościej z dodatkowym sitem (na zdjęciach @anteksa) na dnie kosza chyba, ale jego stosowanie trzeba uzależnić od zasypu, np przy większej ilości płatków/kaszy łatwo się zatyka na amen. Ja używam tylko oryginalnego sita na dole (royal) i wydajność waha się między 65 a 85%. Tą ostatnią osiągnąłem w lagerze z dodatkiem kaszy kukurydzianej, która skleiła złoże podczas wysładzania. Drobniejsze śrutowanie w przypadku samych słodów z łuską (lub właśnie dodatkowe sito) pewnie podniosłoby wydajność, mi jednak nie chce się bawić w jej śrubowanie. Ale masz rację, kotła trzeba się nauczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 10 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2022 23 minuty temu, x1d napisał: No to prościej z dodatkowym sitem (na zdjęciach @anteksa) na dnie kosza chyba, ale jego stosowanie trzeba uzależnić od zasypu, np przy większej ilości płatków/kaszy łatwo się zatyka na amen. Ja używam tylko oryginalnego sita na dole (royal) i wydajność waha się między 65 a 85%. Tą ostatnią osiągnąłem w lagerze z dodatkiem kaszy kukurydzianej, która skleiła złoże podczas wysładzania. Drobniejsze śrutowanie w przypadku samych słodów z łuską (lub właśnie dodatkowe sito) pewnie podniosłoby wydajność, mi jednak nie chce się bawić w jej śrubowanie. Ale masz rację, kotła trzeba się nauczyć. Mam takie samo sito. Mimo tego jeszcze chce kombinować. Mieszać do samego dna. Ew. Drobiny słodu i "mąka", które przedostaną się przez sita do worka. Wysładzanie i gotowanie również z workiem. Po wychłodzeniu łudzę się że dużo wytrąconego białka i ew. Chmieliny zostaną właśnie w tym worku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi