lechu555 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Jak w temacie, jeżeli ktoś zna style, które po niewielkich modyfikacjach można warzyć za jednym zamachem rozdzielając warkę na pół, chmieląc inaczej obie części, stosować inne dodatki, inne drożdże, przymykając ewentualnie oko na drobne wyjście poza sztywne ramy danego stylu, to może dla początkujących (w tym i dla mnie) będzie to dobra metoda na poznawanie różnych stylów. Ja sam dotychczas z powodzeniem uwarzyłem: Dry stout - Milk Stout - American Stout . Warka na trzy części, chmielenie na goryczkę jednakowe. Jedna część bez dodatków, do drugiej laktoza, do trzeciej trochę amerykańskich chmieli na zimno i mamy trzy jakościowo różne piwa. American Wheat - Weizen - tak samo chmielone na goryczkę, dodane tylko inne drożdże do fermentacji. Do American Wheat'a dodać tylko coś do chmielenia na zimno. Weizen - Berliner Weisse - chmielenie symboliczne, warka na dwie części, jedną zaszczepić drożdżami weizenowymi, drugą lactobaccilusami. U mnie 100% lacto bez dodawania normalnych drożdży później. Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BumBum Opublikowano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Warkę podziel na dwie lub trzy części i dodaj do każdej inny szczep drozdzy. Włala, jak mawiają nasi przyjaciele z Węgier, masz trzy różne piwa. Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zrób atak chmi... tfu, karmelu z pinty, a z wysłodzin wyjdzie Ci fajny bitterWysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Godzinę temu, Robert87 napisał: Zrób atak chmi... tfu, karmelu z pinty, a z wysłodzin wyjdzie Ci fajny bitter Parti gyle po brytyjsku: barley winę / old ale - esb - bitter. Po belgijski: tripel - single. BYO miało o tym ostatnio tekst ale nie potrafię znaleźć. https://beerandwinejournal.com/one-big-one-small/ https://www.keystonehomebrew.com/two-beers-from-one-mash/ http://beersmith.com/blog/2011/10/07/parti-gyle-brewing-two-beers-from-one-mash/ https://suigenerisbrewing.com/index.php/2018/07/31/one-mash-three-beers/ edit: znalazłem to BYO: https://byo.com/article/4-beers-from-1-brew-day/ edit 2: ale w sumie nie o to pytałeś heh. Przyjrzalbym się opisom styli, np. w tabeli z Wiki i zobaczył, które zakresy parametrów są zbliżone/ się nakładają i potem doczytywal. Na szybko wydaje mi się, że tmave a nawet bardziej schwarzbier i stout dałoby się zrobić dzieląc jedną warkę na dwa wiadra fermentowane różnymi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 (edytowane) 5 godzin temu, BumBum napisał: Warkę podziel na dwie lub trzy części i dodaj do każdej inny szczep drozdzy. Włala, jak mawiają nasi przyjaciele z Węgier, masz trzy różne piwa. Gdzieniegdzie to będzie ok. Aczkolwiek czasami to za mała różnica. Dawałem kiedyś na próbę US-05 i S-04 do podzielonej brzeczki i jakiejś superszczególnej różnicy między nimi nie czułem, no coś tam było czuć ale to raczej żadna różnica jakościowa między tymi dwoma, a raczej zwyczajna wariacja na ten sam temat piwny. 4 godziny temu, Robert87 napisał: Zrób atak chmi... tfu, karmelu z pinty, a z wysłodzin wyjdzie Ci fajny bitter Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Faktycznie ! Co do wysłodzin to w sumie tutaj na forum była też recepura na piwo harcerskie z bodaj 4BLG - z wysłodzin w sam raz. Aczkolwiek nie wiem czy to można nazwać stylem ale pić się da i różnica jakościowa między karmelową IPĄ, a harcerskim będzie zdecydowana. Co Wy wszyscy macie do tego karmelu swoją drogą, to ja nie wiem... Edytowane 11 Stycznia 2022 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2022 Karmel to złoWysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BumBum Opublikowano 12 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2022 Daj drożdże które się znacząco różnią od siebie. Między s04 a us05 też jest duża różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 @lechu555popatrz tutaj, przykład najświeższy na forum: lechu555 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2022 3 godziny temu, zasada napisał: @lechu555popatrz tutaj, przykład najświeższy na forum: Pięknie ! Koelsha miałem w planach dalszych jak już wymęczę obecne płynne drożdże. To będzie następna(-e) warka ! Dzięki. BumBum 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 @lechu555 i jeszcze poza tym BYO jest jeszcze w tym samym temacie świezy artykuł z Beer and Brewing: https://beerandbrewing.com/getting-more-from-less-three-beers-from-one-batch/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 31 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 Na Beer and brewing pojawił się nowy tekst w temacie: Modularne pale ale. Autor robi APA, BPA i strong bittera jakby za jednym razem. Powinno być bez paywalla: https://beerandbrewing.com/modular-pale-ale-explore-the-split-batch-multiverse/ lechu555 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 31 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 Ale jaki to jest zasyp? tzn jaka warka ? Może być np. American wheat / Pszeniczne / Lager pszeniczny. Albo Dry stout / Ciemne pełne. Albo Jasne pełne / Kolsch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 31 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 (edytowane) 7 minut temu, Piotr Ba napisał(a): Ale jaki to jest zasyp? tzn jaka warka ? Wszystko opisane. Gęstość początkowa, słody, ich barwa, kolor piwa. Możliwości jest wiele, do własnej zabawy, ważne aby trzymać się widełek stylów. Cytat Malt For my modular pale ale, pilsner or pale malt should be the bulk of the bill. An extra-light (or extra-pale) dried malt extract (DME) would work well; even if it’s a bit unorthodox for a Belgian pale, I find that the extra-light works best in place of the traditional pilsner base. A small amount of crystal malt, for color and a touch of caramel sweetness, is an excellent fit for all three styles. However, I don’t want anything over 60°L because I don’t want any of them to finish sweet. I also add some toasty, bready biscuit malt to round out the bill. (When I’m out of biscuit, I find that aromatic malt also works nicely to add a biscuit-like malt note.) The key, as usual, is to remember that a little specialty malt goes a long way; what we want from the base recipe is balance. The starting gravities for these three styles can range from 1.045 to 1.060 or so; I settle on 1.054 as solid middle ground. Color, meanwhile, can range from a golden 5 SRM for American pale ale up to the heavy amber of 18 SRM for a British strong bitter; my beer ends up around 12 SRM, roughly midway between those goalposts and a good fit for any of the three. Edytowane 31 Maja 2023 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 31 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2023 31 minut temu, Piotr Ba napisał(a): Ale jaki to jest zasyp? tzn jaka warka ? Jeśli to do mojego - doczytaj w linku. Jeśli do czegokolwiek innego - zacytuj bo nie idzie dojść do tego komu odpowiadasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się