Skocz do zawartości

Pierwsza warka - co i jak krok po kroku?


_Beny_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

 

Na początek dodam, że przeczytałem oczywiście kilkanaście/dziesiąt wątków oraz wiki, ale nadal mam wątpliwości odnośnie tego, czy dobrze rozumuję - dlatego ośmieliłem się założyć nowy temat.

 

Do rzeczy - mam zestaw (2 kadzie itp) i już pierwsze piwo za sobą - Atak Chmielu kupiony w sklepie Browamator - z elegancką instrukcją krok po kroku (nie ma go teraz w ofercie więc nie podlinkuję, ale pewnie kojarzycie co to takiego i jakie ma składniki, jak się robi). Zrobiłem - fajne wyszło, wg mnie lepsze niż oryginał. No i rozochocony tym sukcesem postanowiłem kupić kolejne zestawy do robienia piwa. Kupiłem:

https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-ala-Smocza-Glowa-zestaw-ze-slodow/234

https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-pszeniczne-Hefe-Weizen-12-BLG-zestaw-ze-slodow/255

 

Instrukcji w środku nie ma - jest tylko ta na stronie przy produkcie (podlinkowałem wyżej, a poniżej jest jej wycinek wklejony). Powiedzcie mi, proszę, czy dobrze rozumiem? (to zestaw na 20 litrów piwa - Smocza Głowa):

 

"Zacieranie infuzyjne (jedno-temperaturowe):
- przez 60 min. utrzymujemy zacier (słody jasne) w temperaturze 67oC, słody karmelowe nieco później ok. 15 minut przed końcem zacierania,

- następnie podgrzanie do 78oC

- następnie wysładzanie w 10l wody o temperaturze 75oC.

Chmielenie przez 60 minut:

- w pierwszej minucie gotowania - 15g chmielu Marynka,

- 30-tej minucie gotowania - 10g chmielu Sybilla,

- 45-tej minucie gotowania - 10g chmielu Sybilla,

- w ostatniej minucie gotowanie - 25g chmielu Lubelski.

Dodatkowo na zimno 15 g chmielu lubelskiego granulat (góra 3 dni)."

Studzenie do temperatury poniżej 30oC, zadanie drożdży. Fermentacja burzliwa - 5-7 dni w temperaturze 18-22oC, fermentacja cicha (można ją pominąć) 2-4 tygodnie, rozlew do butelek. Po 4 tygodniach piwo jest gotowe do spożycia.

Receptura na piwo przesłana przez: Tomasz T.

 

Czyli do 10 litrów wody wrzucam te słody w podanej kolejności i przez godzinę gotuję w temp 67C. Potem podgrzewam do 78C, a następnie? Przelewam całość, wraz ze słodami?? (czy oddzielam wygotowane słody??) do drugiego garnka, w którym jest kolejne 10litrów wody o temperaturze 75C? I co robię dalej? Czekam, mieszam i zlewam do innego garnka, aby potem całość gotować i dodawać chmiele? A w jakiej temperaturze gotuję te chmiele? Mam doprowadzić do wrzenia i potem dodawać chmiele?

 

Strasznie nie jasno jest to napisane:/

 

Pomóżcie plz:> Dzięki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, _Beny_ napisał:

Studzenie do temperatury poniżej 30oC, zadanie drożdży

Jakie drożdże?

Według tego co widzę musiałyby to być kwejki.

 

6 minut temu, _Beny_ napisał:

Przelewam całość, wraz ze słodami?? (czy oddzielam wygotowane słody??) do drugiego garnka, w którym jest kolejne 10litrów wody o temperaturze 75C?

Nie. Musisz oddzielić płyn od słodów, a następnie wypłukać pozostałe w młocie cukry.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, zasada napisał:

To musisz schłodzić poniżej 20°C.

edit: generalnie jakie masz graty. Jak filtrujesz, jak chlodzisz?

 

Tego ataku chmielu nie filtrowałem. A chłodziłem - wyniosłem na zewnątrz (jeszcze jest zimno więc spoko, a w lecie - pewnie będzie wanna i zimna woda).

Mam 2 kadzie z kranikiem. Dokupiłem teraz filtrator: https://homebeer.pl/pl/p/Filtrator-z-oplotu-90-cm-gwint-34/1166

Jak widać - dopiero raczkuję:>

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, zasada napisał:

Ale jak? Był z ekstraktów?

Obejrzyj, może pomorze:

 

Nie mają akurat w ofercie tego Ataku Chmielu - ale to coś pewnie podobnego do tego: https://browamator.pl/ba-english-ipa-angielska-ipa-14-zestaw-na-20,3,35,955

 

Dzięki za filmik - obejrzę. Czyli będę potrzebować dwóch garnków po 20l każdy, jak dobrze myślę? Kupiłem garnek 10l, bo w instrukcji do Ataku Chmielu było, że taki styknie...;/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, _Beny_ napisał:

Nie mają akurat w ofercie tego Ataku Chmielu - ale to coś pewnie podobnego do tego: https://browamator.pl/ba-english-ipa-angielska-ipa-14-zestaw-na-20,3,35,955

 

Dzięki za filmik - obejrzę. Czyli będę potrzebować dwóch garnków po 20l każdy, jak dobrze myślę? Kupiłem garnek 10l, bo w instrukcji do Ataku Chmielu było, że taki styknie...;/

Ale ten atak chmielu był z ziaren czy z syropu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, _Beny_ napisał:

Z ziaren. O dziwo wyszedł super - kupiłem oryginalny i próbowałem oba jednocześnie - to mój mi bardziej podszedł:> A ogólnie to z piw piję tylko IPY itp.

To w czym problem? Zadajesz dziwne pytania. Jak nie filtrowales? Fermentowales z ziarnem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

49 minut temu, _Beny_ napisał:

Czyli będę potrzebować dwóch garnków po 20l każdy, jak dobrze myślę?

Źle myślisz. Jeden garnek, w zależności od planowanego wybicia 20 albo 30 litrowy. Na mniejszym zrobisz warki 10-15 litrów, na drugim większe, .do 20 kilku litrów.

Zacierać możesz w garze, wtedy na filtrację i wysładzania przenosisz do osobnego fermentora z kranikiem i filtratorem. Gar myjesz gdy układa się złoże, i potem do niego spuszczasz filtrat.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 hour ago, _Beny_ said:

Czyli do 10 litrów wody wrzucam te słody w podanej kolejności i przez godzinę gotuję w temp 67C. Potem podgrzewam do 78C, a następnie? Przelewam całość, wraz ze słodami?? (czy oddzielam wygotowane słody??) do drugiego garnka, w którym jest kolejne 10litrów wody o temperaturze 75C? I co robię dalej? Czekam, mieszam i zlewam do innego garnka, aby potem całość gotować i dodawać chmiele? A w jakiej temperaturze gotuję te chmiele? Mam doprowadzić do wrzenia i potem dodawać chmiele?

 

Gotowanie z definicji odbywa się w temperaturze 100°C ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, anteks napisał:

Możesz podać żrodlo tej rewelacji?

A wikipedia choćby. 

 

Poza tym - "gotująca się woda" to w pospolitym znaczenieniu wrząca woda. "Przegotowana woda" to woda poddana wrzeniu i ostudzona.

Oczywiście roztwór cukru i wody z zależności od stężenia ma odpowiednio wyższą temperaturę wrzenia.

Więc jesli w przepisie podano "gotujemy 60min" to raczej nie trzeba pytać o temperaturę...

 

 

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, fotohobby napisał:

A wikipedia choćby. 

 

Poza tym - "gotująca się woda" to w pospolitym znaczenieniu wrząca woda. "Przegotowana woda" to woda poddana wrzeniu i ostudzona.

Oczywiście roztwór cukru i wody z zależności od stężenia ma odpowiednio wyższą temperaturę wrzenia.

Więc jesli w przepisie podano "gotujemy 60min" to raczej nie trzeba pytać o temperaturę...

 

 

Chodziło mi o stwierdzenie że "gotowanie z definicji jest w 100'C" a woda to i w temp pokojowej może wrzeć ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, anteks napisał:

To w czym problem? Zadajesz dziwne pytania. Jak nie filtrowales? Fermentowales z ziarnem?

W zestawie była siateczka, do której trzeba było wsypać słód. Dlatego nie filtrowałem, tylko wywaliłem siateczkę wraz ze zużytym słodem.

 

2 godziny temu, zasada napisał:

Źle myślisz. Jeden garnek, w zależności od planowanego wybicia 20 albo 30 litrowy. Na mniejszym zrobisz warki 10-15 litrów, na drugim większe, .do 20 kilku litrów.

Zacierać możesz w garze, wtedy na filtrację i wysładzania przenosisz do osobnego fermentora z kranikiem i filtratorem. Gar myjesz gdy układa się złoże, i potem do niego spuszczasz filtrat.

 

Hmm mam garnek 10l i 2 fermentatory po 25l. Czyli jak dokupię gar 30 litrowy, to wystarczy mi to na przyszłość? Nie chodzi mi tylko o te 2 piwa, które chcę zrobić, ale o przyszłość, bowiem się zajawiłem i zostanę z Wami na dłużej:> (bo w tej smoczej głowie w przepisie jest 10l wody + tam wychodzi 4kg słodów. I potem to spuszczam do fermentatora i tak jak piszesz - gar myję i do niego spuszczam całość - czyli musi mieć te 30 litrów, tak?

 

PS. Z tym "gotowaniem w temperaturze 67C" to dałem ciała:>

 

Niestety, wywaliłem instrukcję od tego Ataku Chmielu, a już nie ma go w sprzedaży.

 

Dziękuję wszystkim za pomoc!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

42 minuty temu, _Beny_ napisał:

 

Niestety, wywaliłem instrukcję od tego Ataku Chmielu, a już nie ma go w sprzedaży.

 

Podrąze trochę temat, ile otrzymałeś piwa i o jakim blg z tego zestawu? W instrukcji było by zacierać w worku?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, anteks napisał:

Podrąze trochę temat, ile otrzymałeś piwa i o jakim blg z tego zestawu? W instrukcji było by zacierać w worku?

Znalazłem fotę z instrukcji (ale tylko 1 strony, odwrotu nie mam) i z przygotowania. I 2 inne foty - wrzucę tutaj. Jak widać - słody w siateczce, hop do gara:)

 

W necie (nawet przez archive i Google cache, niestety nie ma już linka do tego zestawu w BA. Ale pewnie kiedyś wróci, bo już tak było kilka razy. Jeśli chodzi o koszt - to chyba 129 złotych dałem za całość - wychodziło około 3 złote za butelkę piwa, co przy cenie oryginału (około 8 zł) - jest kuszące:>

 

 

w_garze.jpg

garnek.jpg

Instrukcja.jpg

 

A piwa otrzymałem prawie 20 butelek (19.5 można powiedzieć:>). BLG 14.8 mi wyszło.

Edytowane przez _Beny_
dodanie info o litrach
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli dobrze pamiętałem, ten zestaw to nie klasyczny zestaw surowców do zacierania, a tzw. partial mashing. Część słodów specjalnych zacierasz w worku, resztę uzupełniasz ekstraktem. Zestawy które teraz kupiłeś, to zestawy z samych słodów, bez esktraktów, więc będziesz potrzebował większego gara niż 20L, chyba że zrobisz mniejsze warki, a proces będzie wyglądać trochę inaczej. 

Edytowane przez ciezkicoswybrac
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, ciezkicoswybrac napisał:

Czyli dobrze pamiętałem, ten zestaw to nie klasyczny zestaw surowców do zacierania, a tzw. partial mashing. Część słodów specjalnych zacierasz w worku, resztę uzupełniasz ekstraktem. Zestawt które teraz kupiłeś, to zestawy z samych słodów, bez esktraktów, więc będziesz potrzebował większego gara niż 20L, chyba że zrobisz mniejsze warki, a proces będzie wyglądać trochę inaczej. 

Tak, dokładnie - widać na zdjęciu te 2 pojemniki ekstraktu:) Wyszło, więc chciałem pójść krok dalej...i wpadłem od razu na głęboką wodę:> Czyli kupuję 30 litrowy gar, czekam aż mi przyjdzie i jadę z tematem wg Waszych porad.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 14.03.2022 o 21:29, _Beny_ napisał:

Tak, dokładnie - widać na zdjęciu te 2 pojemniki ekstraktu:) Wyszło, więc chciałem pójść krok dalej...i wpadłem od razu na głęboką wodę:> Czyli kupuję 30 litrowy gar, czekam aż mi przyjdzie i jadę z tematem wg Waszych porad.

Zerknij na yt gdzie jest sporo filmów odnośnie warzenia piwa z zacieraniem. Metod jest kilka. Pytanie czy masz cały potrzebny sprzęt do takiego warzenia ? Na forum jest cały opis jak taki proces wygląda. https://wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_słodu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.