mietekii Opublikowano 19 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 Dzień dobry. Od kilkunastu warek warzę w kociołku automatycznym Klarsteina i zachęcony przez wszelkich vlogerów piwnych kupiłem sobie też hopspidera. Jednak mam obiekcje co do jakości takiego chmielenia, czy goryczka i aromat są w stanie w pełni się wydostać z tego kosza? Dzisiaj robiłem Hefeweizena i po 15 minutach takiego chmielenia kosz był cały oblepiony białkami i wg mnie chmiel nie miał szansy oddać tego co najlepsze. Ostatecznie wszystko trafiło do gara i zastosowałem stary dobry whirlpool a przez hopspider przepuściłem zawartość gara do fermentora. Ktoś się może podzielić doświadczeniami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 Hopspider dobrze się sprawdza przy większych dawkach chmielu - oczywiście trzeba dobrać jego wielkość do ilości chmielu. Nie zauważyłem problemów ze słabszym aromatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 19 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 (edytowane) Ja chmielę w garze a później przelewam grawitacyjnie przez hopspider do fermentora. Takie rozwiązanie najlepiej mi się sprawdza. Edytowane 19 Marca 2022 przez Hary86 Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monodem Opublikowano 20 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 Ja chmielę w garze a później przelewam grawitacyjnie przez hopspider do fermentora. Takie rozwiązanie najlepiej mi się sprawdza.Ja robię podobnie tyle że pożałowałem i kupiłem duży worek nylonowy (300).Jedynym minusem jest wypłukanie tego z resztek chmielu. W tej chwili używam tylko do filtracji przed zlaniem do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 22 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 Używałem w normalnym garze i klarsteinie hopspidera i jakoś miałem kiepskie odczucia, raz że wizualnie było widać że wszędzie brzeczka wrzała oprócz hopspidera, dwa przy większym chmieleniu tylko część brzeczki miała kontakt z chmielem i chmielenie wydawało mi się mało efektywne. Przerzuciłem się na owalny filtrator i jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 U mnie hopspider sprawdza się ok. Od czasu do czasu mieszam w nim łyżka i go podnoszę aby płyn zszedł do brzeczki tak na wszelki wypadek. Jedyny problem to pozostawienie go podczas chłodzenia, przez to że jest przytkany temperatura jest dużo wyższa niż w otaczające schłodzonej brzeczce. Dlatego z chmieleniem na aromat większą ilością chmielu w takich warunkach trzeba uważać bo możemy mieć wyższe ibu niż chcemy. Teraz hopsidera nie zostawiam już na chłodzeniu tylko wyjmuje. Problem mam jednak z bazooka, która głównie białkami na dnie się zapycha i pompa nie robi cyrkulacji przy dnie. Czeka mnie więc pierwszy mod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się