roberto_g Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Cześć, chciałbym potwierdzić poprawność chmielenia, a konkretnie spytać Was jak obliczacie długość chmielenia. W recepturze mam: Nugget hops (60 min.) Simcoe hops (5 min.) Amarillo® hops (0 min.) Z pozoru wszystko jasne: - pierwszy chmiel 60 minut przed wyłączeniem palnika - drugi 5 minut przed wyłączeniem palnika - ostatni już po wyłączeniu palnika Nie używam chłodnicy zanurzeniowej, proces po chmieleniu u mnie wygląda tak: - wyłączam palnik - czekam 5-10 minut na "uspokojenie" brzeczki - robię whirlpool (dość intensywne zamieszanie brzeczki) - czekam 15-20 minut i zaczynam dekantację (dekantowana brzeczka wciąż jest mocno gorąca, robię tak specjalnie aby uniknąć zakażenia) - po dekantacji, szczelnie zamknięty fermentor chłodzę w wannie A rozterki jakie mam to jak liczyć czas chmielenia. Po wyłączeniu temperatura brzeczki przecież wciąż gorąca i procesy chmielenia zachodzą dalej. Czy jeśli Amarillo (0 min.) wrzucam przy wyłączeniu palnika i jest ten chmiel w gorącej brzeczce jeszcze przez ~25 minut to jest to wystarczająco? A może za dużo? A pierwszy chmiel przecież też nie jest wtedy 60 minut tylko 60 + 25, czyli 85 minut. Czy to dobrze? Skracając pytanie: jak wliczacie czas chmielenia po wyłączeniu palnika? Pozdrawiam serdecznie, Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Były takie tabele z modyfikacja czasów chmielenia dla "no chilli". Wklejalem je jaki czas temu na forum. Poszukam i podkleje jeszcze raz. edit: ta pierwsza tabelka pochodzi z jakiegoś wątku na HomeBrewTalk, ta druga to była moja próba tłumaczenia/adaptacji. Teraz nie pamiętam dokładnego źródła i podstawy na której te przesunięcia zostały zaplanowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Bardzo dziękuję Pojawiają się następne pytanie. Z powyższej tabeli wynika, że poniższe chmiele idą na chmielenie na zimno: Simcoe hops (5 min.)Amarillo® hops (0 min.) Ale czy mogą iść do fermentora i zostać na całe 2 tygodnie? Czy też powinny "poleżeć" z godzinę, a potem odfiltrować poprzez dekantację do fermentora? Czyli wariant 1: Whirlpool i czekam 20 minut dekantuję chłodzę w wannie (4h) dodaję ww. 2 chmiele do fermentora (wtedy zostają na 2 tygodnie w brzeczce) fermentacja Czyli wariant 2: chłodzę w wannie (4h) dodaję ww. 2 chmiele na zimno jeszcze do gara zaciernego czekam ileś tam (np. 1 h) Whirlpool i czekam 20 minut dekantuję fermentacja Który wariant jest poprawny? A może oba? Nie będę ukrywał, że bliższy mi ten pierwszy wariant czyli dekantacja "na gorąco". Wolę tak, aby było bezpieczniej bakteriologicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Kurde. Tyle rozkmin a rozwiązanie jest jedno: kupić chłodnice i chmielić poprawnie. edit: merytorycznie napiszę coś jak się już obudzę a nikt wcześniej się nie wypowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 (edytowane) Najlepiej określić to samemu drogą eksperymentu, robiąc notatki i powtarzalne czynności. Każda receptura w domowych warunkach da nieco inny efekt. Czy to z chłodnicą czy bez. Ale mimo wszystko również polecam chłodnicę lub wymiennik ciepła, ten ostatni nawet bardziej. Mocno upraszcza proces. + A co do Twoich pytań: whirlpool robisz w brzeczce stygnącej, ale gorącej, optymalnie ok. 80 st., a następnie zlewasz bez chmielin; chmielenie na zimno robisz zasadniczo na koniec fermentacji i nie dłużej niż kilka dni. Edytowane 3 Kwietnia 2022 przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 17 godzin temu, roberto_g napisał: Cześć, chciałbym potwierdzić poprawność chmielenia, a konkretnie spytać Was jak obliczacie długość chmielenia. W recepturze mam: Nugget hops (60 min.) Simcoe hops (5 min.) Amarillo® hops (0 min.) Z pozoru wszystko jasne: - pierwszy chmiel 60 minut przed wyłączeniem palnika - drugi 5 minut przed wyłączeniem palnika - ostatni już po wyłączeniu palnika Nie używam chłodnicy zanurzeniowej, proces po chmieleniu u mnie wygląda tak: - wyłączam palnik - czekam 5-10 minut na "uspokojenie" brzeczki - robię whirlpool (dość intensywne zamieszanie brzeczki) - czekam 15-20 minut i zaczynam dekantację (dekantowana brzeczka wciąż jest mocno gorąca, robię tak specjalnie aby uniknąć zakażenia) - po dekantacji, szczelnie zamknięty fermentor chłodzę w wannie A rozterki jakie mam to jak liczyć czas chmielenia. Po wyłączeniu temperatura brzeczki przecież wciąż gorąca i procesy chmielenia zachodzą dalej. Czy jeśli Amarillo (0 min.) wrzucam przy wyłączeniu palnika i jest ten chmiel w gorącej brzeczce jeszcze przez ~25 minut to jest to wystarczająco? A może za dużo? A pierwszy chmiel przecież też nie jest wtedy 60 minut tylko 60 + 25, czyli 85 minut. Czy to dobrze? Skracając pytanie: jak wliczacie czas chmielenia po wyłączeniu palnika? Pozdrawiam serdecznie, Robert Z perspektywy lat powiem że chmielenie "po wyłączeniu palnika " to jakis mit i zło. Albo szybko schłodzić albo masz baaaardzo gorzkie piwo. Szczelne zamykanie fermentora z gorąca brzeczką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 3 godziny temu, anteks napisał: Szczelne zamykanie fermentora z gorąca brzeczką? Tak, luzuję wieczko co jakiś czas dla wyrównania ciśnienia. A wiecie...ja nawet mam chłodnicę zanurzeniową. Ale użyłem jej raz i zakaziłem wtedy piwo, to był mój jedyny raz kiedy miałem "kwasa". Stąd moja podejrzliwość, pewnie nie do końca nieuzasadniona. Wiem, że jestem w opozycji do większość zaawansowanych piwowarów, gdzie chłodnice to jest obowiązek. Może się przekonam i wrócę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 2 godziny temu, roberto_g napisał: Tak, luzuję wieczko co jakiś czas dla wyrównania ciśnienia. A wiecie...ja nawet mam chłodnicę zanurzeniową. Ale użyłem jej raz i zakaziłem wtedy piwo, to był mój jedyny raz kiedy miałem "kwasa". Stąd moja podejrzliwość, pewnie nie do końca nieuzasadniona. Wiem, że jestem w opozycji do większość zaawansowanych piwowarów, gdzie chłodnice to jest obowiązek. Może się przekonam i wrócę Wystarczy że wrzucisz chłodnice do brzeczki pod koniec gotowania i będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 11 godzin temu, x1d napisał: Ale mimo wszystko również polecam chłodnicę lub wymiennik ciepła, ten ostatni nawet bardziej. Mocno upraszcza proces. A jakiego rodzaju wymienniki są zalecane? Jak wygląda wydajność przeciętnego wymiennika w kontekście zużytych litrów wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 55 minut temu, ciezkicoswybrac napisał: A jakiego rodzaju wymienniki są zalecane? Jak wygląda wydajność przeciętnego wymiennika w kontekście zużytych litrów wody? Jam mam taki https://promagsklep.pl/83-wymiennik-ciepla-20-plytowy-5-20kw.html Zużycie trzeba by obliczyć albo zaobserwować. Chłodzenie jest kilkakrotnie szybsze niż chłodnicą. Wymagany jest filtr, no i przydaje się pompa, choć pewnie grawitacyjnie też się da. Ja używam z kotłem Royala. Stosuję również do błyskawicznego (to nawet nie są minuty) schłodzenia w kotle do temperatury 80st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 12 minut temu, x1d napisał: Ja używam z kotłem Royala. Właśnie jestem na etapie szukania kotła, więc tym bardziej zainteresował mnie ten temat. Dzięki za podrzucenie linka. Widziałem, że ludzie jako filtra używają hop spidera przed pompą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 12 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał: Właśnie jestem na etapie szukania kotła, więc tym bardziej zainteresował mnie ten temat. Dzięki za podrzucenie linka. Widziałem, że ludzie jako filtra używają hop spidera przed pompą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się