Torbba Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 (edytowane) Siema mam dylemat pils nastawiony 16.03 Blg startowe 13 drożdże Mangrove Jack's Bohemian Lager M84 fermentacja burzliwa w 10 stopniach 3 dni temu podniosłem temperaturę do 15 stopni i ruszyła fermentacja ( rurka bulga) Blg utrzymuje się cały czas na poziomie 3 ale cały czas bulga, butelkowac czy się wstrzymać aż przestanie pracować ? wydaje mi się ze trzeba poczekać żeby nie wyszły granaty. Edytowane 23 Kwietnia 2022 przez Torbba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Dobrze Ci się wydajeWysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torbba Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 2 minuty temu, Robert87 napisał: Dobrze Ci się wydaje Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Ale trzymać cały czas teraz w 15 stopniach ? Czy iść wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Tydzień w 14 i tydzień w 2Wysłane z mojego RMX3081 przy użyciu Tapatalka Torbba 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, Torbba napisał: Siema mam dylemat pils nastawiony 16.03 Blg startowe 13 drożdże Mangrove Jack's Bohemian Lager M84 fermentacja burzliwa w 10 stopniach 3 dni temu podniosłem temperaturę do 15 stopni i ruszyła fermentacja ( rurka bulga) Blg utrzymuje się cały czas na poziomie 3 ale cały czas bulga, butelkowac czy się wstrzymać aż przestanie pracować ? wydaje mi się ze trzeba poczekać żeby nie wyszły granaty. Skoro nie spada blg, to raczej bulka, bo podniosłeś temperaturę, gazy zwiększają objętość, więc i muszą gdzieś uciec. Kilka dni można poczekać w tej temperaturze, żeby się upewnić, a później na lagerowanie albo ewentualnie od razu w butelki. Edytowane 8 Kwietnia 2022 przez punix Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torbba Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 A do obliczenia cukru do refermentacji podać temperaturę z burzliwej 10st czy te 15st? Dla pewności poczekam ten tydzień i poźniej obniżę temperaturę do max co da mi lodówka, już raz mi granaty wyszły przez pośpiech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 @Torbba najwyższą temperaturę fermentacji. Bo gaz się ulotnił w najwyższej temp a jak spada to nie zasysa co2 z atmosfery ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 2 godziny temu, Torbba napisał: Siema mam dylemat pils nastawiony 16.03 Blg startowe 13 drożdże Mangrove Jack's Bohemian Lager M84 fermentacja burzliwa w 10 stopniach 3 dni temu podniosłem temperaturę do 15 stopni i ruszyła fermentacja ( rurka bulga) Blg utrzymuje się cały czas na poziomie 3 ale cały czas bulga, butelkowac czy się wstrzymać aż przestanie pracować ? wydaje mi się ze trzeba poczekać żeby nie wyszły granaty. Podniosłeś temperaturę wiec CO2 się zaczęło uwalniać. Jeśli BLG się nie zmienia,, to bulgotanie nie jest objawem pracy drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, Koora napisał: @Torbba najwyższą temperaturę fermentacji. Bo gaz się ulotnił w najwyższej temp a jak spada to nie zasysa co2 z atmosfery ? O co chodzi z tą temp fermentacji a dodawaniem cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torbba Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Czyli dobrze zrobiłem z podniesieniem temperatury ? Czy w złym momencie ja podniosłem ? Założeniem było aby drożdże posprzątały po sobie. Jak będę robił cold crash to ile trzymać w możliwie jak najniższej temperaturze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Wszystko jest OK, potrzymaj kilka dni, a później cold crash - 3 dni, tydzień, ile masz cierpliwości:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 @anteks Odpowiadałem na to pytanie 12 godzin temu, Torbba napisał: A do obliczenia cukru do refermentacji podać temperaturę z burzliwej 10st czy te 15st? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torbba Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 (edytowane) No i chyba będą granaty ? piwo stało jeszcze 5 dni w 15st poźniej cold crash w około 5st (3dni) do butelkowania poszło 114g glukozy na 19l brzeczki rozpuszczone w 750ml wody. i dzisiaj po 8 dniach od butelkowania otworzyłem ostatnią zabutelkowaną butelkę w której było połowa pojemności piwa (butelka 0,5) do tego przewoziłem ja na podłodze w aucie przez co została mocno wstrząśnięta i otworzona odrazu po przyjściu do domu i dość mocno strzeliła przy otwieraniu ( podobnie do korka od szampana). W pełnych butelkach będą granaty ? Czy to z powodu małej ilości piwa i dużo miejsca na gaz ? edit: piwo po zabutelkowaniu stoi w 15stopnich no i piwo samo w sobie gazu ma mało tak jak by było tylko w pustej przestrzeni Edytowane 23 Kwietnia 2022 przez Torbba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2022 23 godziny temu, Torbba napisał: do tego przewoziłem ja na podłodze w aucie przez co została mocno wstrząśnięta i otworzona odrazu po przyjściu do domu Już sobie odpowiedziałeś. Wstrząsy i wyższa temp. uwolniły CO2 do pustej przestrzeni, a piwo zostało pozbawione gazu. Potrzymaj jeszcze tydzień w tej temp. i jeśli masz możliwość to przenieś w chłodniejsze miejsce, jeśli nie, może stać w tej. Jednak im niższa temp. przechowywania, tym lepiej. Torbba 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się