Jarek.Ogarek Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 (edytowane) Cześć Planuje swoją pierwszą warkę z zestawu słodów na 20l. Nie mam jednak garnka o wystarczającej pojemności. Z tąd moje pytanie, czy mogę zrobić brzeczkę w garnku 10l , przefiltrować ją, nachmielić, schłodzić i rozcieńczyć z wodą by otrzymać 20l / porządane BLG? Pozdrawiam Edytowane 16 Kwietnia 2022 przez Jarek.Ogarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 8 minut temu, Jarek.Ogarek napisał: Cześć Planuje swoją pierwszą warkę z zestawu słodów na 20l. Nie mam jednak garnka o wystarczającej pojemności. Z tąd moje pytanie, czy mogę zrobić brzeczkę w garnku 10l , przefiltrować ją, nachmielić, schłodzić i rozcięczyć z wodą by otrzymać 20l / porządane BLG? Pozdrawiam A w czym zacierasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek.Ogarek Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 W garnku 10l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 7 minut temu, Jarek.Ogarek napisał: W garnku 10l to powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Niby można. Ale musiałbyś więcej chmielić, żeby po rozcieńczeniu chmiel nie zniknął. Inna sprawa, że 10 litrowy garnek pozwoli Ci zrobić miniwarkę rzędu 5 - 7 litrów piwa. Zaizoluj wiaderko z kranikiem, wkręc filtrator i tak zacieraj i filtruj. Wtedy filtrat będzie mógł być gęstszy i po rozcieńczeniu będziesz miał sensowniesze piwo. A co planujesz uwarzyć na początek? Nie masz od kogo pożyczyć większe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek.Ogarek Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 W zasadzie to mam możliwość ogarnięcia garnka na 20l ale , będę miał problem ze schłodzeniem gdyż nie mam odpowiedniej chłodnicy, więc myślałem że uważę 10l i doleje wody do 20l i się ochłodzi ,ale chyba będzie to zły pomysł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 To nie jest zły pomysł, a garnek 20 l ułatwi Ci to znacząco. 10 l wrzącej brzeczki w garnku 10 l to jest proszenie się o wykipienie, szczególnie przy zadawaniu chmielu. W 20 litrowym 10 l brzeczki będzie spokojnie wrzeć, bez zagrożenia A chłodnicę to generalnie warto kupić/ pożyczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Można też chłodzić w wannie lub dużej misce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glabro Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Jeśli masz możliwość zacierania i warzenia w 20l garnku to bym się nie zastanawiał. Ten mniejszy posłuży i tak do grzania wody na wysladzanie. Na koniec w garnku 20l w wannie czy misce możesz schłodzić brzeczkę do powiedzmy 60 stopni a później możesz chłodzić przy użyciu lodu i wody w misce. Przy chłodzeniu w wannie początkowo temperatura jeszcze spada ale później coraz wolniej się chłodzi i tu zapas lodu na 2 etap bardzo się przydaje. Możesz zostawić też ze 2 butelki wody mineralnej na korektę gestosci bo w 20l garnku pewnie uwarzysz z 16l i ze 3 litry bedziesz musiał dodać. Jak je ochlodzisz to masz od razu kilka stopni mniej na calej brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Robiłem tylko kilka warek, ale właśnie w garnku 10 l. W ~8l wody zacierałem nawet około 3-3.5 kg słodu. Jeszcze na indukcji. Powiem tak, da się, ale 1) wydajność bierze w łeb niesamowicie, 2) jest ogromny problem z utrzymaniem jednorodnej temperatury, a później ogrzewaniem tej lepkiej masy. Później po gotowaniu uzyskiwałem około 4 - 5 litrów bardzo gęstej brzeczki, schładzałem w zlewozmywaku, wypełnionym zimną wodą do około 70 stopni. Wrzucałem chmiel, później szybciutko schładzałem do około 40 stopni i dolewałem lodowatej wody mineralnej z lodówki. Uzyskiwałem w ten sposób pomiędzy 9 a 12 gotowej brzeczki. Na brak goryczki nie narzekałem. Czy można? Wszystko można, ale teraz jestem po zakupie kociołka i będę w nim warzył. Za 20 litrowe warki jednak bym się nie zabierał w ten sposób, tylko jeżeli już to jak Panowie wyżej pisali. Zaizolowany fermentor z filtratorem. I po filtracji gotowanie. Zimną wodą zawsze na koniec będziesz mógł skorygować baling, jeżeli będzie za wysoki. A jeżeli będzie za niski to można dodać puchę. Lukas994 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tabacznik Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Ogarnij ten garnek 20l i rób partial mashe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się